Online release Corona Bubbel van Corpus

Online release Corona Bubbel van Corpus
Beeldcitaat You-Tube-video © Corpus Acrobatics | Fotograaf © Bob Karman: Fotoreportage Corona Bubbel bij Corpus-lab in Broedplaats Bogotá Halfweg

HALFWEG/HOOFDDORP – Corpus acrobatics is één van de acrobatische gezelschappen in Nederland die zich genoodzaakt zag binnen de beperkingen van de Corona-crisis naar nieuwe mogelijkheden te zoeken om te kunnen doorgaan. De digitale revolutie heeft ook hier haar weg gevonden met online trainingen en ook voor de voorstellingen is er een mooie oplossing gevonden: de Corona Bubbel. Komende week beleeft dit kleinschalige theaterproject haar online release. Op 3 juni 2020 zal om 19:30 uur wordt de eerste live-stream opname van de voorstelling ‘Corona Bubbel’, een choreografie van artistiek leider Vincent Michels met in de hoofdrol acrobate en voormalig ritmisch gymnaste Li Ling Kassing, uitgezonden vanuit Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Een uniek, onderscheidend en inspirerend initiatief in zware tijden voor de acrobatische show- en theaterwereld!

Ook aan de showacrobatiek waarin vele artistieke sporters (deels) hun maatschappelijke carrière hebben opgebouwd na het afscheid van hun sport, geeft de Corona-crisis uitdagingen. Door de overheidsmaatregelen vanwege de wereldwijde COVID19-virus-pandemie is ook deze sector eerst helemaal stil gelegd, met artiesten en acrobaten in quarantaine en gesloten theaters en showzalen. Nu de versoepeling er is, kan er vanaf 1 juni 2020 ook hier, onder strikte voorwaarden, mondjesmaat opgebouwd worden naar optredens voor een klein publiek.

Nieuwe concepten en nieuwe creaties

Grote theaterproducties worden naar volgend jaar verzet, kleinere producties kunnen vanaf nu zonder of met beperkt publiek draaien en met de vereiste afstand van minimaal anderhalve meter tot elkaar. Dat werpt veel obstakels en hoofdbrekens op, maar juist in deze branche, waarin creatief en oplossingsgericht zijn inherent is aan het vak, is dat een uitdaging. Daardoor zijn mensen uit de showacrobatiek-wereld de afgelopen tijd ook gelijk aan de gang gegaan om nieuwe concepten te schrijven en nieuwe creaties te ontwikkelen. Fijn is als je daarbij ook medewerking en steun krijgt vanuit de samenleving waar je het voor doet.

Corpus Acrobatics, die haar trainingslab heeft in Broedplaats Bogotá in Halfweg, krijgt in Hoofddorp medewerking voor haar initiatief: “Schouwburg De Meerse wil zich graag inzetten om de Corona Bubbel van Corpus als  podium aan te bieden. Weliswaar wordt het een theater zonder publiek waar we door middel van een live-stream-opname de Corona Bubbel kunnen uitzenden, om zodoende ouderen maar ook de jeugd, basisscholen en in een tweede fase ook middelbare scholieren en studenten uit het voortgezet beroeps- en universitair onderwijs te bereiken.”

View this post on Instagram

Ook even uit je Corona Bubbel ontsnapt op 3 juni 2020? Net als Li Ling Kassing van Corpus Acrobatics in de eerste live uitvoering van de choreografie van Vincent Michels in Theater De Meerse in Hoofddorp. Een visueel krachtige boodschap en mooie manier om via acrobatische kunst de heftigheid van de Corona-crisis en het indringende effect van de plotse lockdown en quarantaine te kunnen verwerken, waarbij mensen, zeker ook jonge sporters en acrobaten, wereldwijd rauw geconfronteerd zijn met de aan hun cultuur wereldvreemde maatregel van subiete 'social distancing' en in feite teruggeworpen zijn op zichzelf voor een algehele coming of age van de hele planeet. Michel, artistiek leider van Corpus, deelde na afloop met GymPOWER: "Om na drie maanden weer in het theater te kunnen staan, al was dat zonder publiek, was een heel bijzonder, historisch en magisch moment. Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar we hopen dat we ondanks de beperkingen voorstellingen kunnen blijven geven. Zeker nu dat veel mensen deze zomer in Nederland blijven en hier op vakantie gaan, liggen er mogelijkheden." De release van de Corona Bubbel is terug te kijken op YouTube: https://youtu.be/9V_tP3kb14I Meer over de Corona Bubbel kun je lezen op de website van GymPOWER via deze link: https://gympower.nl/sportmagazine/2020/05/31/online-release-corona-bubbel-van-corpus/ Credit beeldcitaten livestream © Corpus Acrobatics

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Ludieke interpretatie van Corona-leven

De Corona Bubbel is een ludieke acrobatische interpretatie van het Corona-leven, geïnspireerd door de actuele beperking van bewegingsruimte en vrijheid van mensen in huis en hun omgeving. “We richten ons met dit optreden vooral op jongeren. De beperkingen leveren ook inspirerende situaties en een bijzondere bron van creativiteit. De mens verlangt ook naar afleiding, iets nieuws en onderzoekt binnen de veilige Corona Bubbel de grenzen van wat mogelijk en onmogelijk is.”

Corpus gebruikt een transparante bubbel/bel waarin haar gevierde acrobate en voormalig ritmisch gymnaste Li Ling Kassing in zit. “Zij voert verschillende acties in de bel uit zoals oefeningen om fit en gezond te blijven, lezen in aparte houdingen, selfies makend, moedeloosheid, muziek luisteren, opruimen, paniek en onrust, lezend, naar buien starend, lachend, huilend, zingend, eten, slapen, chatten en spelen. Als in een verstilde schilderij komt de choreografie tot leven. Er komt een musicus, zanger of een rapper in een andere bubbel bij. Zodat er een dialoog tussen twee mensen in een bubbel ontstaat en een combinatie van muziek, poëzie en dichtkunst en acrobatiek.”

Voorstelling buiten op het schoolplein

Naast de scholen en scholieren wil Corpus een grotere doelgroep in de Haarlemmermeer bereiken. “Heel veel kinderen en volwassenen hebben de afgelopen en komende maanden geen toegang meer tot live cultuur. De scholen kunnen vervolgens de Corona Bubbel reserveren. Corpus kan de voorstelling buiten op het schoolplein presenteren. Veilig en met een kleine groep en de vereiste anderhalve meter afstand. De beelden worden online uitgezonden zodat ook een breder publiek het kan volgen. We willen de beelden online en via YouTube verspreiden zodat er een groter publiek en jeugd bereikt wordt. Daarnaast gaan we ook de lokale, regionale en nationale media benaderen. Enkele opnames worden op unieke locaties buiten in de gemeente Haarlemmermeer, Amsterdam en Haarlem opgenomen. De voorstelling gaat in juni/juli op locaties in Den Helder gespeeld worden.”

Voor het realiseren van de ‘Corona Bubbel’ van Corpus wordt gewerkt in een klein team van vijf personen. Naast acrobate Kassing en de musicus/rapper is er ook een bijdrage van een choreograaf, een fotograaf/videograaf/editor/regisseur en een assistent voor de technische opbouw en het vervoer. Zo werkt het project aan twee kanten, want de schoorsteen kan met dit kunstproject voor scholieren en studenten ook blijven roken bij degenen die zich inzetten voor het realiseren van dit project. Corpus Acrobatics is daarom een crowdfunding-campagne gestart voor haar ‘Corona Bubbel’ op de website van Voor de Kunst met € 5.000,00 als streefbedrag. Met beelden van de prachtige fotoreportage erbij die gemaakt is door fotograaf Bob Karman op bij het Corpus-lab in Broedplaats Bogotá in Halfweg. Er zijn (op 31 mei 2020) nog twintig dagen te gaan en tot nu toe is er € 1.220,00 gedoneerd, dat is 24% van het streefbedrag. Mocht dat niet worden gehaald, krijgen alle donateurs hun geld terug. Corpus hoopt dat de liefhebbers van theater, acrobatiek en kunst hen steunen in dit initiatief.

Visueel krachtige boodschap om Corona-trauma te verwerken

UPDATE d.d. 04-06-2020: GymPOWER keek mee op woensdag 3 juni 2020 tijdens de eerste online release van ‘Corona Bubbel’. Een visueel krachtige boodschap en mooie manier om via acrobatische kunst de heftigheid van de Corona-crisis en het indringende effect van de plotse lockdown en quarantaine te kunnen verwerken, waarbij mensen, zeker ook jonge sporters en acrobaten, wereldwijd rauw geconfronteerd zijn met de aan hun cultuur wereldvreemde maatregel van subiete ‘social distancing’ en in feite teruggeworpen zijn op zichzelf voor een algehele coming of age van de hele planeet.

Vincent Michel, artistiek leider van Corpus, deelde met GymPOWER na afloop van de eerste live-uitzending vanuit De Meerse in Hoofddorp: “Om na drie maanden weer in het theater te kunnen staan, al was dat zonder publiek, was een heel bijzonder, historisch en magisch moment. Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar we hopen dat we ondanks de beperkingen voorstellingen kunnen blijven geven. Zeker nu dat veel mensen deze zomer in Nederland blijven en hier op vakantie gaan, liggen er mogelijkheden. Het is de bedoeling om de Corona Bubbel naar andere plekken te brengen, zoals scholen en andere opleidingscentra, sport- en onderwijsorganisaties, musea, vakantieparken, theaters en evenementen die na de Corona-lockdown weer open gaan en de Corona Bubbel in hun programma kunnen gebruiken. De talententrainingen van Corpus zijn we ook weer rustig in onze nieuwe studio in Halfweg aan het opstarten.”

De eerste online release van Corona Bubbel is terug te kijken op YouTube via bovenstaande link. Meer over de ‘Corona Bubbel’ en het werk van Corpus Acrobatics is te vinden op haar Facebook-nieuwspagina, het Instagram-account, het YouTube-kanaal en de website.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst: naar het persbericht van de crowdfundactie © Corpus Acrobatics | Credit beeldcitaten (inclusief cover): fotoreportage ‘Corona Bubbel’in Broedplaats Bogotá, Halfweg  © Corpus Acrobatics | Fotograaf © Bob Karman van Bob Karman Fotografie; met medewerking van Jan Willem Meurkens

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.