Sportfit-groepen Putten weer in beweging

Sportfit-groepen Putten weer in beweging
Foto © Casper Beijn: Ismakogie-docente Annemieke Carbo

PUTTEN – De Corona-crisis heeft aangetoond dat voor alle leeftijden het motto geldt: ‘gezond bewegen en verstandig blijven’. Deze week gaat Annemieke Carbo weer beginnen met lesgeven aan haar vier Sportfit-groepen voor senioren in Sportcentrum Putten. Om haar niet aflatende enthousiaste inzet voor de oudere mens in onze samenleving om in beweging te blijven op de juiste manier, is ze genomineerd voor de GymPOWER Sport & Media Awards 2019. We namen contact met de goedlachse sportdocente 55+ers op om te kijken hoe zij de afgelopen maanden heeft beleefd en wat voor inzichten zij heeft opgedaan. Samen staan we sterk, omdat we van elkaar kunnen leren.

Video © Sportcentrum Putten: Live sportles buiten voor jongere leeftijdsgroep d.d. 14-05-2020; Sportfit 55+ begon vanaf 2 juni 2020.

Hoe ga je dat doen op anderhalve meter?

“De sportschool waar ik de zaal huur, Sportcentrum Putten, heeft alles al geregeld, ook de anderhalve meter afstand. Die heeft het buitenterrein van de buurman bijgekregen. Dat is heel fijn, dat is elkaar helpen in deze periode! Sportcentrum Putten heeft daar allemaal vakken uitgezet van anderhalve tot twee meter. En daar kunnen wij ook gebruik van maken. Deze Sportfit 55+groepen zijn voor mensen die zelf kunnen staan en lopen. In plaats van dat we een rondje door de zaal lopen, zullen we dat nu op de buitenplaats moeten doen. We moeten toch weer de conditie opbouwen en rekken en strekken. Je zou iedereen wel willen omhelzen na deze periode, maar dat mag nog even niet.”

‘Zweten mag wel, hijgen nog niet’ toch?

“We gaan daarom rustig aan beginnen. We hebben eigenlijk nooit zo lang vakantie gehad. Als het in de zomer stil ligt, dan ligt het hooguit zes weken stil. Nu is het al meer dan twee maanden. Dat is voor deze leeftijdsgroep heel lang en dus moet iedereen weer heel voorzichtig op gang komen. De meeste zijn, behalve dat ze hopelijk thuis wat oefeningen gedaan hebben die ik ze heb gestuurd, niet heel vaak buiten geweest om te wandelen. Wat we gelukkig hebben gedaan, vòòr de Corona-crisis al, is dat we app-groepen hadden gemaakt voor de onderlinge communicatie.”

Ook aan de groeps-app-communicatie?

“Dat was niet eens rekening houdend met Corona, maar meer voor het geval dat je een keer moest afzeggen of dat je elkaar iets moest laten weten. De enkeling die geen mobiele telefoon heeft, werd dan door een ander gewaarschuwd. In de huidige Corona-tijd zijn app-groepen een schot in de roos. Zelfs in deze leeftijdsgroep hebben we dus allemaal app-groepen, waarin we elkaar dagelijks van dingen op de hoogte kunnen houden. Of een berichtje van fijn weekend allemaal. Dat is heel leuk! Het was een mooie timing, dat we die app-groepen net vòòr de lockdown hadden gemaakt. Ik heb er voor gekozen om geen trainingsfilmpjes te maken. ‘Dat ga ik maar niet doen’, dacht ik. Ik vond het niks om mezelf op zo’n filmpje te zetten.”

Heb je niets online gedaan tijdens Corona?

“Ik heb wel kaartjes met beweegtips gemaakt tijdens de Corona-periode. Ik ben op eigen initiatief begonnen met iedere dag een oefening te maken op een gekleurd plaatje met de titel ‘Even bewegen’ en dat op Facebook gezet. Dat kon zijn even wuiven met je hand, vooral met aandacht voor de houding, gebaseerd op Ismakogie. Al zitten er ook dingen in waarvan Ismakogie-mensen zouden zeggen: ‘Het is Ismakogie, maar je doet er wat bij.’ Weet je, sinds ik Ismakogie zelf ben gaan doen, gaan mijn gewone Sportfit-lessen nooit meer zonder Ismakogie. Met Ismakogie heb ik zoveel geleerd over bewegingen en houdingen en het effect daarvan, dat ik dat niet meer loslaat. Ook bij gewone bewegingen. Dus ze krijgen er allemaal een stukje van mee. Alleen, naast Ismakogie willen we ook graag nog een beetje fanatiek gek doen, zeg maar. En dat kan en mag ook!”

Een mooi effect van ‘Even Bewegen’ vindt Carbo, is dat het met haar medewerking een voortzetting heeft gekregen in het Beweegmapje ‘Even bewegen’ met de vrolijke eend van Phemia de Boer van Phemia Move, dat inmiddels ook vertaald is in het Engels en zowel nationaal als internationaal enthousiast wordt ontvangen in de zorgwereld en het beweegonderwijs.

De Beweegkaart 80+ was ook succesvol!

“Ja, van die Beweegkaart 80+ van Stichting In Beweging die we hebben gemaakt, zijn inmiddels bijna vijftien duizend exemplaren verspreid in heel Nederland, van Groningen tot Maastricht! Daar ben ik wel heel trots op. We hopen dat de deelnemers en begeleiders er ook veel plezier aan beleven. Ik heb er zelf heel leuke feedback op gekregen. Deze Beweegkaart iv voor de doelgroep 80+ en stimuleert echt bewegen met en op de stoel. Daar bleek eigenlijk helemaal niet zoveel voor te zijn. Zeker niet op een kaart. Eén van de hele leuke reacties was van een fysiotherapeut in Nijmegen op geriatrie die me opbelde en zei: ‘Ik wist niet wat er gebeurde, maar ik heb een poster van jullie online gezet en een Beweegkaart 80+ en ik heb ineens tienduizend hits!’ Wel heel erg leuk om te horen natuurlijk!”

View this post on Instagram

Op uitnodiging van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging bezochten verslaggevers van GymPOWER dit weekend, op 6 en 7 september 2019, het Vitaliteitcongres ‘Mindful bewegen met Ismakogie' in het ‘Hof van Putten’. Fris, fit en fruitig het nieuwe seizoen beginnen door bewust aandacht te geven aan je lijf en je bewegingen en houdingen, zonder te forceren en zonder dat het je extra tijd en moeite kost. We spraken deelnemers die er voor het eerst kennis mee maakten alsook enthousiaste beoefenaars – waaronder ook bekenden uit de (gym) sportwereld -. Deze apparaatloze fitness die bewust en evenwichtig bewegen mogelijk maakt voor iedereen, is ook specifiek toepasbaar bijvoorbeeld tijdens revalidatie van blessures, beoefening van sport en dagelijkse bezigheden. Ismakogie is het nieuwe bewegen! Meer hierover later op de website van GymPOWER.nl Credits beeld en interview © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER Sportmagazine

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Zo’n initiatief verdient veel meer aandacht?

“Jazeker, dat zou mooi zijn. Het zijn gewone oefeningen met leuke tekeningen en een simpele boodschap. Als heel veel professionals en organisaties in de zorgwereld, zoals fysiotherapeuten, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen, dit oppakken en die Beweegkaart ook gaan gebruiken, zouden veel meer 80+ers in onze samenleving op hun niveau kunnen werken aan hun fitheid. Het zou ons uiteraard ook heel trots maken! Toen ik een paar jaar geleden de kaartjes maakte, had ik daar speciaal een illustrator voor gevraagd, Roger Klaassen. Ik vind het heel knap van die tekenaar, hoe hij de mensen getekend heeft en dat de bedoeling van de oefeningen er ook heel goed is uitgekomen. Daarenboven heeft het nog humor ook! Samen maakt het die Beweegkaart heel leuk!”

Belangrijk is ieder in beweging te krijgen.

“Sowieso. Dat geldt net zo goed ook voor mijn project ‘Even bewegen’ voor VML Nederland, de Vereniging van Lesgevers Sport & Bewegen 55+, en voor mijn Sportfit-lessen in Sportcentrum Putten. Al denkt een deelnemer erna, al is het maar één keer per dag,: ‘Oh, ik moet even rechtop gaan staan’ en dat hij of zij zich dan bewust is van wat zijn of haar houding op dat moment is. Dan ben ik al helemaal blij. Geweldig toch?! Of als mensen eraan denken: ‘Oh, ik moet nog die oefening van de poster doen’, ook heel erg leuk! En nu, deze week, gaan we hier in Putten terug naar gewoon, nou, naar het nieuwe normaal dan. Een middenweg. Met het goede van vroeger, met wat we geleerd hebben in quarantaine en met de nieuwe mogelijkheden van nu. We hebben gemerkt dat, ondanks al die persoonlijke contactmomenten die we hadden via de app-groep, het elkaar niet meer zien, voor veel mensen wel heel zwaar was. Des te leuker om nu elkaar te kunnen zien, spreken en weer samen te bewegen!”

Vind je het spannend, weer beginnen? 

“Ik had wel mijn bedenkingen. De sportschool is al eerder buiten begonnen. I k zit zelf niet in de risicogroep maar mijn man wel en een heleboel leeftijdgenoten die wel in een risicogroep zitten, bijvoorbeeld omdat ze iets mankeren. Tegen hen heb ik ook gezegd: ‘Denk er over na, als je bij een risicogroep hoort, doe het dan niet, als je niet wilt. Maar zelf ga ik nu wel. Iedereen is wel voorzichtig. Ik heb daarom tegen mijn Sportfit-groepen gezegd: ‘Als je het niet wil doen, moet je het niet doen. Als je wel weer lekker een half uur wil bewegen, gaan we dat doen: buiten! Het is hartstikke fijn om weer te beginnen en ze komen bijna allemaal. Ze zitten te popelen en ik ook vooral!”

Houd je je strikt aan het sportprotocol?

“We hebben afgesproken om heel voorzichtig van start te gaan en die anderhalve tot twee meter goed in de gaten te houden, naar buiten te gaan en dan een half uurtje maar. Er zijn geen toiletten of kleedkamers beschikbaar. ‘Dus één kopje thee minder voordat je gaat’, heb ik tegen ze gezegd… en in sportkleding weer naar huis. Er is speciaal een half uur tussen de ene groep die stopt en de andere die begint ingeroosterd, zodat ze elkaar echt niet tegenkomen. We beginnen ook eerst zonder materialen iets te doen. Later begin ik wel met mijn kleine balletjes van de Ismakogie. En die gaan daarna, dat deed ik altijd al, gelijk thuis in de wasmachine!”

Vanaf 1 juli kan ieder weer binnen sporten?

“Er is wel een verschil. Er zijn verenigingen die buiten al veel hebben gedaan en er zijn er ook die nog helemaal niks hebben gedaan tot nu toe, zoals met onze leeftijdsdoelgroep. Zo zijn veel MBvO-docenten heel actief geweest om vooral het contact te onderhouden met de mensen. Je zou het niet verwachten, want vooral voldoende bewegen is belangrijk en essentieel voor 55+ers. Maar juist zij hebben die sociale samenhang ook nodig. Als je mensen drie maanden op deze leeftijd niet ziet, dan moet je je afvragen of ze nadien nog zin hebben om te komen.”

Wat heb je gedaan voor een warm contact?

“Ik vond dat ook belangrijk voor mijn Sportfit-groepen, dus heb ik daarom ook van alles gedaan. Ik heb kaartjes met oefeningen rondgestuurd; ook paaseitjes die vervolgens gesmolten in de brievenbus lagen haha; theezakjes van ‘Hug in a Cup’… Man man, ik was er zo druk mee als gekke pietje haha, maar met veel plezier. Je houdt het contact zo warm mogelijk en hoopt dat mensen na de Corona-crisis de draad weer oppakken.”

Meer informatie over alle beweegactiviteiten van sportdocente Annemieke Carbo, bijeengebracht in ‘Annemieke – Samen Bewegen’, zoals de Sportfit’-groepslessen in Sportcentrum Putten, ‘Even Bewegen’ via VML Nederland, de Beweegkaart van Stichting In Beweging en de bewegingslessen van Ismakogie Nederland, is te vinden via de links in deze zin en in dit artikel.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview, video en coverfoto © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: Facebookpagina’s © Sportcentrum Putten; © VML Nederland/© Annemieke Carbo – Samen Bewegen; © GymPOWER Sportmagazine/© SHN; © Stichting In Beweging; en © Ismakogie Nederland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.