Brons voor Ferry van de Wal op online WK

Brons voor Ferry van de Wal op online WK
Foto verstrekt door © Ferry van de Wal | Naam fotograaf onvermeld

DEN BOSCH – Van 11 tot en met 14 juni 2020 zouden de Wereldkampioenschappen kettlebellsport plaatsvinden in Madrid, Spanje, onder auspiciën van wereldbond WKSF. Doch ook hier strooide de wereldwijde pandemie zand in de raderen en werd het toernooi uitgesteld tot december. Een welkom alternatief was om online de ‘World Cup’ te houden, waaraan vier Nederlanders deelnamen in diverse categorieën met vier medailles (twee keer goud, één keer zilver en één keer brons) en een vierde plaats als resultaat. Ferry van de Wal won brons op het online WK, maar ook het zilver op het Online Tournament Anti-Virus 2020 van de IUKL met met ’24kg Snatch 180 Reps’ in zijn gewichtsklasse (+95kg). Vanuit deze ‘kleine sport’, die de sportdocent/coördinator bij Sportacademie Koning Willem 1 College in Den Bosch als hele goede cross-over ziet met turnen en andere gymsporten, een leuk en positief bericht in een tijd waarin eigenlijk niets meer kon!

GymPOWER nam contact op met Van de Wal, sinds vorig jaar gedreven beoefenaar van de kettlebellsport, een gym[dzjim]-sport die om de zeer technische lifts ook wel de conditionele variant van het olympisch gewichtheffen genoemd wordt. Hij vertelde GymPOWER over zijn ‘journey’ en over het bijzondere online WK-brons, een hart onder de riem ten tijde van Corona. Van de Wal (41) die voorheen jaren Crossfit beoefend heeft als sporter en instructor, is in februari 2019 gestart met Kettlebellsport. Hij had zich toen daarin een aantal doelen gesteld. Eén daarvan was het WK van 2020 in Spanje halen en daarvoor moest hij zich kwalificeren door de internationale ranking te halen op het NK eind november 2019. Van de Wal besefte daarmee de lat torenhoog voor zichzelf gezet te hebben, maar was vastberaden over zijn ‘Road2Madrid2020’.

De ‘Road 2 Madrid 2020’ via NK en Hanze Cup

“Ik train en sport uiteindelijk voor mezelf! Je moet altijd een doel hebben en voor nu is dat het WK. Het wordt heel hard trainen en er is technisch nog een hoop te verbeteren, maar stukje bij beetje gaan de puzzelstukjes in elkaar vallen”, legde hij uit in oktober 2019 toen hij over zijn ‘journey’ begon te vloggen op zijn YouTube-kanaal. Hij wist zich gesteund door topcoach/trainer Barry André van Rotterdam Kettlebell Academy, die ook als sporter een grote naam heeft opgebouwd in deze gym-sportwereld. Andé is wereldkampioen Snatch 24kg. De eerste Hanze Cup in februari 2020 in Deventer zou echter vooralsnog zijn laatste wedstrijd worden. Met twee nieuwe Nederlandse records op de Biathlon 2x20kg en de Snatch 20kg in de 95+kg klasse. “Zelfs meer dan ik vooraf als doel had staan, maar het is volbracht!” En toen ging ook in deze sport het licht uit en de deur dicht. Het was hier verder ook behelpen met online sessies en (eigen) buitentrainingen, wat op zich ook voor de kettlebelsport goed werkte omdat je via de social media er ook visueel meer bekendheid aan kan geven. Mensen zien hoe anderen het beoefenen, proeven de passie en raken enthousiast.

Zijn er raakvlakken met de andere gymsport?

“Kettlebellsport is heel explosief en dat zijn turners in hun sport ook vaak. Het idee erachter is hetzelfde als bij Crossfit, maar dit is specifieker. Het zijn gevarieerde, functionele bewegingen met een zekere intensiteit. Ik heb hiermee ook een tijd Olympisch schermer Bas Verwijlen getraind, die heeft op dit moment ook een kettlebell thuis staan. Wat dat betreft, zie je het wel overal terug. Het past ook heel goed bij het turnen en de gymsport. Ik denk dat een turner die de kettlebel oppakt en daar ook specifiek op traint, dat dat bij kan dragen aan de ontwikkeling van zijn turnen en in het algemeen en aan de trainingen in de gymsport, bij welk onderdeel dan ook.”

Is het een aanrader voor krachttrainingen?

“Kettlebellsport is als sport sowieso een aanrader, voor dames en heren, voor elke leeftijd! Bij de sportacademie van het Koning Willem I College in Den Bosch hebben we een kettlebell-training-pro ingesteld en in ons curriculum verwerkt naast andere zaken. Je ziet die kettlebel steeds vaker opduiken: bij het sporten op het werk en thuis, bij de krachttrainingen van sportclubs, noem maar op. Zeker in deze Corona-tijd waarbij sporten lastig ging, bood het velen een uitkomst. Een vriend van mij heeft een kettlebel-webshop, die is geëxplodeerd in afgelopen twee maanden. Je kan ook makkelijk zeggen: ‘Ik pak de kettlebell, ik kan trainen en het kost me geen geld en weinig plek’. Het heeft diverse onderdelen en in de wedstrijdkant kent de sport vele varianten.”

Hoe groot is kettlebellsport in Nederland?

“Ik heb vrienden om me heen die deze sport nu ook zijn gaan beoefenen. Al is dat op een ander niveau, dat is superleuk. Het wereldje is, zeker in Nederland, nog heel klein, en eigenlijk iedereen in deze sport moedigt anderen aan om ermee te beginnen en zo snel mogelijk de kettlebel op te pakken. Iedereen is gelijk en leert van elkaar. Wat dat betreft is het een leuke sport om in te starten, met een heel vrije en open community. Je ziet dat concurrenten elkaar hier echt aanmoedigen. Dat heb je bij Crossfit ook op de momenten dat je tegen elkaar strijdt. Dat is eigenlijk waar een sport om draait. Dat je met z’n allen lol kan hebben en elkaar kunt aanmoedigen om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.”

Waar maak je met kettlebell het verschil?

“Uiteindelijk zit het verschil in het aantal herhalingen die je doet. Er zijn drie soorten disciplines bij de kettlebelsport: de ‘Snatch Only’, de ‘Long Cycle’ [tien minuten continu de Clean en de Jerk achter elkaar met één of twee kettlebells – RedGP] en de ‘Biathlon’ [tien minuten de Jerk met één of twee kettlebells en na een half uur pauze tien minuten de Snatch met één kettlebell – RedGP]. Deze keer had ik me gekwalificeerd voor de Snatch, dat is ook een beetje mijn ding. Al ben ik ook druk bezig met de andere twee disciplines. Snatch is een eenarmige beweging waarbij je de cattle-bel tussen de benen doorbrengt en in één vloeiende beweging uiteindelijk in een lock-out boven het hoofd houdt. Dat heb je met gewichtheffen ook, een halter, maar hier doe je dat met een kettlebel, tien minuten lang.”

Hoe ziet zo’n Snatch-oefening er dan uit?

“Ik begin daarbij meestal met de kettlebell in mijn linkerhand en na een aantal minuten is het een keer op. Dan mag je één keer overpakken naar je andere hand, waarmee je de set moet afmaken. Maak je die tien minuten niet vol, moet je bijvoorbeeld de kettlebell na zeven minuten neerzetten, dan is dat je score. Als de kettlebell uit je handen valt, heb je een nul-score. Je moet het dus ook goed in de gaten houden wanneer je de kettlebell gaat overpakken, dat je niet helemaal tot het gaatje gaat, want dan heb je dat risico dat je hem kan laten vallen. Dan ben je het haasje!”

Hoeveel moeilijkheid zit er in zo’n oefening?

“Het draait om het aantal herhalingen. Je hebt tien minuten de tijd om zoveel mogelijk die beweging te maken met één handwissel. Ik heb nog veel vrienden in het Crossfit-wereldje en het mooie is, dat hen dit een makkie lijkt en dan zeg ik: ‘Prima, pak ‘m maar’…en dan is het voor hen na twee, drie minuten klaar. Het is dus heel specifiek. Het begin kan iedereen, maar die tien minuten volhouden… In het begin dacht ik ook: ‘Dat doe ik wel even’… Ik ben nu anderhalf jaar met de kettlebell bezig. Het is echt niet zo dat je dit in drie maanden fikst.”

Een unieke ervaring zo’n online WK-medaille?

“Jazeker. Ik had mijn eerste WK wel anders voorgesteld, maar desalniettemin super leuk om zo aan een WK mee te doen en je land te vertegenwoordigen. Het is een officiële podiumplek en de officiële uitreiking wordt ook nog gehouden op het echte WK eind dit jaar, wanneer we die weer live kunnen doen. Ik ga dan sowieso niet voor niks! We waren flink aan het trainen geweest voor het WK toen door de alom bekende omstandigheden alle wedstrijden en toernooien werden afgelast. De WK-organisatie besloot om er een online evenement van te maken en het echte WK door te schuiven naar december. En dan brons winnen. Het was leuk om het nieuws online te zetten. Ik er er ook heel leuke reacties op gehad.”

Hoe heb je je voorbereid op het online WK?

“Ik heb echt wel getwijfeld over hoe ik het ging halen, hoe ik boven de 150 zou komen. Op het NK in november had ik nog 147 en daar was ik al blij mee toen. Nu een half jaar verder is het toch 180. Internationaal blijkt dat ook een mooi getal. Het gaat heel snel en heel goed. Mijn eerste Nederlandse wedstrijd was gelijk ook een Nederlands record. Ik probeer bescheiden te blijven, maar je valt nieuw in het wereldje wel direct op met zoiets. Je telt dan snel mee en hoort er snel bij. Het is in ieder geval leuk, omdat ik nog niet op mijn top zit. Ik schrijf mijn eigen trainingen en ik weet dat er echt meer in zit.”

Is je WK-score een nieuw Nederlands record?

“Uiteindelijk was mijn score 180 en dat is in mijn gewichtsklasse een officieus Nederlands record. Onofficieel omdat de bond, de KSBN, kort geleden voor de Corona-tijd heeft besloten om niets via film of iets dergelijks te accepteren. Alles moet echt fysiek op een platform gedaan worden. Officieel heb ik wel de score gehaald, want ik krijg een certificaat en een WK-medaille. De score is heel goed en ik ben heel tevreden. Kettlebellsport is een eerlijke sport. Het is makkelijk te jureren en je score is goed na te tellen. Daar valt heel weinig over te discussiëren. Ik weet in ieder geval van mezelf dat er nog meer in zit, dus we moeten nog even door.”

Deed iedereen van de WK-delegatie nu mee?

“Er hebben verder nog twee Nederlandse heren en één dame meegedaan: Barry André, Timo Smaardijk (ook trainend bij Rotterdam Kettlebell Academy) en Renate Almekinders (van Jaap’s Gym Oldenzaal). Barry met Jerk 2×23 kg 100 Reps en Renate met Snatch 16kg 157 Reps hebben in hun eigen klasse het goud behaald, Timo het zilver met Jerk 2x24kg 81 Reps. Barry werd ook nog vierde met Long Cycle 2x 24kg 68 Reps. Dat was hartstikke leuk, mooie prestaties voor Nederland! Niet iedereen van het WK-team heeft kunnen meedoen aan dit online WK. Ook internationaal. Niet iedereen kon in de Corona-periode trainen zoals hij of zij zou willen trainen voor een goede voorbereiding. Ik heb zelf een sportzone kunnen maken en kon dus doortrainen. Dat wilde ik ook graag, want het ging juist lekker toen de lockdown kwam. Maar dat voordeel had niet iedereen. De kettlebell-boxen waar de meesten normaal trainen werden net als de sportscholen gesloten. Sommigen konden wat lenen, maar de volledige training konden ze niet doen. Met als gevolg dat je niet op en top fit bent. Die lieten daarom dit online WK nu aan zich voorbij gaan.”

Hoe liggen de internationale verhoudingen?

“In kettlebellsport zijn het vooral de Russen en de Oekraïners die overheersen, zoals je die overal in de internationale rankings van elke sport wel ziet terugkomen. De sport is in Rusland ontstaan. Volgens mij zijn ze ook echt geboren met een kettlebell in de hand, want ze torenen er echt altijd wel bovenuit. Om daaraan te kunnen tippen, moet je wel heel erg je best doen. Ik heb zeker nog wel werk te verzetten, maar voor een online derde plek voor nu was het mooi. Het geeft perspectief voor het WK in december. We trainen nog even hard door, laten we het daar op houden!”

Naar welk doel streef je nu hierna?

“De magische grens van 200 is wel mijn doel, die moet ik echt wel een keer in mijn leven halen. Het kan ook, daar ben ik van overtuigd. Ik ben nu 41, ik ben niet echt meer een jonge god, maar qua techniek, kracht en uithoudingsvermogen maar ook mentaal, – want daar zit het ‘m ook in en dat ligt me wel – , kan ik de kettlebellsport nog lang beoefenen. De tien jaar hiervoor heb ik Crossfit gedaan, een bekendere sport in Nederland. Het is vooral de techniek die ik moet veranderen en bijschaven. Techniek is een belangrijk item in deze sport, dat zich vertaalt in het aantal herhalingen die je haalt in je oefening. Het is belangrijk dat je continu progressie blijft houden. Het zal een keer wel minder worden, maar tot op heden zijn de stappen die ik maak groot en goed.”

Biedt de kettlebellsport kansen in Corona-tijd?

“Jazeker, kettlebell is een mooie sport zeker in deze Corona-periode die aantoont dat we allemaal meer moeten gaan bewegen. Je mate van fitheid is belangrijk voor je weerstand. De kettlebell is op zich een fijne tool om je hele lichaam aan te sterken. Je krijgt er èn kracht èn conditie van en ook mentaal word je sterker. Het is een sport die je ook heel gemakkelijk thuis kunt doen en het is relatief goedkoop. Je kunt het opbouwen qua gewicht en de oefeningen. Wat je in de sportschool zou willen trainen, kun je hiermee ook thuis doen.”

Waar valt deze sport onder in Nederland?

“We vallen onder de krachtsportfederatie uiteindelijk, de Koninklijke Nederlandse Krachtsport- en Fitnessbond (de KNKF), maar in eerste instantie val je onder de KSBN (Kettlebell Sport Bond Nederland) die internationaal weer valt onder de World Kettlebell Sports Federation (WKSF) en de International Union of Kettlebell Lifting (IUKL). Dit online WK was onder auspiciën van de WKSF. Iedereen staat er voor open om deze sport heel groot te maken. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter het is: “Together we are stronger!” Het heeft mij in ieder geval al veel gebracht. Ik ben echt verknocht geraakt aan deze sport. In het begin heb ik ernaast ook gevoetbald en Crossfit gedaan, maar als je gaat voor een wedstrijdprestatie dan moet je erin investeren en moet je specifiek met de kettlebell bezig zijn.”

En nu verder aftellen naar december 2020?

“Ik heb de scores van die anderen nu gezien [de Oekraïner Serhi Sinianskyi pakte goud met 228 herhalingen en de Rus Ivan Popov het zilver met 223 herhalingen -RedGP] en heb er nog meer zin in om in december naar het WK te gaan in Madrid. Dit geeft mij alleen maar nog meer gympower om hard te blijven trainen om die Oekraïner en Rus te kunnen pakken. Als ik dat voor elkaar krijg, heeft mijn ‘journey’ met de kettlebell zeker nut gehad. Dan heb ik bereikt, wat ik graag wilde bereiken: de wereldtop!”

Op donderdag 4 juni van 20:00-21:00 kunnen CIOS- en Sport & Beweging-docenten deelnemen aan de gratis webinar ‘Waarom moeilijk doen als het ook online kan’ van Opleidingscentrum Start2Move, waarbij inzage wordt gegeven in de diverse online samenwerkingsmogelijkheden en laatste ontwikkelingen op het gebied van erkende ‘on demand’-opleidingen en de nieuwste cursusmaterialen voor o.a. fitness, leefstijl, voeding, sport en slaap- en stressmanagement. Ferry van de Wal assisteert docent Jelmer Siemons hierbij met praktijkvoorbeelden, waarbij hij als sportdocent en coördinator van de Sportacademie in Den Bosch zijn ervaringen en de ervaringen van zijn studenten in de verschillende onderdelen waar zij mee werken deelt met de deelnemers. Zoals Fitnesstrainer, Bootcamp Trainer, Zwanger en Fit, Sport en Voeding, Kettlebell Trainer en Functional Training Specialist. Doel is om samen te kijken op welke wijze zowel studenten als docenten optimaal kunnen worden ondersteund in deze uitdagende tijden.

Meer over de kettlebellsport in Nederland en wereldwijd is te vinden op de social media en websites van de KNKF, de KSBN, de WKSF en de IUKL.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview en video © Casper Beijn | Credit beeldcitaten en verstrekte coverfoto © Ferry van der Wal/Naam © fotograaf onvermeld; © Rotterdam Kettlebell Academy; © KrachtsportNL (KNKF)

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.