Sportprijs voor Stoffer en Nationaal Duet

Sportprijs voor Stoffer en Nationaal Duet
Beeldcitaat livestream Facebook - Bekendmaking: Sportprijzen 2019 © Gemeente Haarlemmermeer

HOOFDDORP – Op maandagavond 15 juni 2020 werd door de sportwethouder van Haarlemmermeer, Mieke Booij-Van Eck, de gemeentelijke sport-ereprijzen van 2019 bekend gemaakt via Facebook-livestream. Door de Corona-crisis werd de bekendmaking voor het eerst digitaal gedaan. De prijswinnaars waren wielrenster Amy Pieters (Sporttopper van 2019), het Nationaal Duet Team NL bestaande uit synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer (Sportteam van 2019) en Nederlands kampioen ritmisch gymnastiek Cheyenne Stoffer (Sporttalent van 2019).

Het sobere huldebetoon voor de inwoners van Haarlemmermeer, die zich in 2019 hebben onderscheiden met hun prestaties en optreden in en buiten de Nederlandse sportwereld, werd geheel in stijl in een soort online ZOOM-sessie gepresenteerd door de sportwethouder zelf die het gesprek aanging met de genomineerden en prijswinnaars. Daartussen werden filmpjes getoond met beelden die het verloop van hun sportcarrière in beeld brachten en ook hun prestaties in 2019 benoemd werden die tot hun nominatie geleid hebben. Leuk om te zien dat in Haarlemmermeer naast andere sporten ook het synchroonzwemmen en de ritmische gymnastiek, die grote raakvlakken met elkaar hebben, krediet krijgen als Olympische topsport. Het blijkt metterdaad een gemeente waar alle sporten leven en kunnen ademen!

“Iedereen blijft op zijn of haar manier in beweging”

Booij-Van Eck greep de gelegenheid aan om het belang van sport en beweging onder de aandacht te brengen en de belangrijke rol die deze vervullen in haar gemeente. “We hebben in onze gemeente gelukkig heel veel sporters, op recreatief gebied, maar ook topsporters. Iedereen blijft op zijn of haar manier in beweging. En dat is zeker in deze tijden van Corona heel erg belangrijk. Blijven bewegen: doen wat je kunt en doen waar je heel veel plezier in hebt. Dat zie ik om me heen gelukkig heel erg veel gebeuren en er ontstaan ook heel leuke initiatieven. U heeft er vast over gelezen in de nieuwsbladen: gymmen bij de flat, dansen in het park, met z’n allen fitnessen op anderhalve meter… Noemt u het maar en het wordt georganiseerd in Haarlemmermeer. Daar ben ik wel heel trots op!”

De gemeente Haarlemmermeer heeft voor 2019 liefst 340 sportmedailles uitgereikt. Ze zijn opgestuurd naar alle sporters die een podiumplaats hebben behaald op een NK, EK, WK of de (Europese) Spelen. Booij-Van Eck deed een pittige uitspraak, waarmee ze een statement maakte voor het feit dat sport een belangrijke rol speelt in de samenleving en meer betekent dan prestaties behalen, een mooie kruiwagen en de beste zijn. Sporters in Haarlemmermeer worden gehuldigd en winnen prijzen als ze door het vervullen van hun voorbeeldfunctie hun woonplaats verrijken met hun visitekaartje en (landelijke) uitstraling: “We hebben niet gekeken naar wie er hele mooie blauwe ogen had of mooie spierballen. We hebben echt naar meerdere facetten gekeken waarom iemand uitblinkt in zijn of haar tak van sport. Is de sport van groot belang? Ben je er erg bekend door geworden? Hoe zit het met je sportieve houding of gedrag? Ben je een voorbeeld voor andere sporters of ben je een ambassadeur voor de gemeente Haarlemmermeer?” 

“Hoe zit het met je sportieve houding of gedrag?”

Bij de categorie Sportopper van het jaar won de professionele wielrenster Amy Pieters. In 2019 eerste op het EK, wereldkampioene koppelkoers op de baan en wereldkampioene mixed-relay. Met zo’n erelijst een welverdiende winnares. Toch misten we bij de top-drie Casimir Schmidt, Nederlands kampioen turnen allround die we heldhaftig zagen strijden voor Team Nederland op het WK 2019 in Stuttgart, Duitsland, maar voor de tweede keer net naast de kwalificatie voor de Olympische Spelen greep.

Cheyenne Stoffer, ritmisch gymnaste bij GTV De Badhoeve Amsterdam, die zich met haar beloftestatus van NOC*NSF na de Corona-periode graag wil plaatsen voor de Europese Kampioenschappen, legde de wethouder uit dat ze goed is in haar sport doordat ze hard traint (twintig uur per week) en als eerstejaars senior het NK allround in Rotterdam Ahoy won in 2019. Veelbelovende atleten krijgen, in samenwerking met Topsport Haarlemmermeer, financieel een extra steuntje in de rug via CTS GROUP Young Talents, het topsporttalententeam van de gemeente.

Stoffer trok na het tromgeroffel van de bekendmaking aan het langste eind en mag zich een jaar lang Sporttalent van de gemeente Haarlemmermeer noemen. Ze legde uit aan GymPOWER dat ze erg blij is met deze sportprijs, een stimulans om door te zetten na de Corona-crisis: “De afgelopen periode was zeker lastig, maar gelukkig hebben we bijna elke dag online training en elke week een buitentraining. Dus deze periode is gelukkig nog wel goed benut.”

“Gelukkig hebben we de Corona-tijd goed benut”

Beeldcitaat livestream Facebook – Bekendmaking: Sportprijzen 2019 © Gemeente Haarlemmermeer: Noortje Reijnen

Een andere genomineerde voor Sporttalent was Noortje Reijnen, synchroonzwemster van ZPCH, lid van Jong Oranje met de internationale talentstatus van NOC*NSF, ook ondersteund door het CTS Young Talents Team. Ze leverde mooie prestaties in 2019, zoals bij de WK. De jonge topsportster die dertig uur per week traint, vertelt aan de sportwethouder online: “Ik zat ook eerst op wedstrijdzwemmen, maar er was een coach die altijd zei dat ik moest komen synchroonzwemmen. Toen ging ik uiteindelijk een proefles doen en ik ben nooit meer weggegaan.” Booij-Van Eck stelde Reijnen de vraag die ze een synchroonzwemster altijd al had willen stellen: “Hoe krijg je zo’n hele bos haar plat weggewerkt?!” Reijnen legde het met de nodige expertise haarfijn uit: “Je haar nat maken, in een staart doen, een hele strakke knot draaien en dan veel gelatine erin.” Dit bleek een understatement.

Bij de categorie Sportploeg van het jaar streden twee teams waar de tweeling Noortje en Bregje de Brouwer in mee deden, om de eer: in de synchroonzwemploeg van ZPCH Hoofddorp èn als Nationaal Duet dat goed op weg is naar plaatsing voor de (uitgestelde) Olympische Spelen.

De jongedames die hun nieuwe pakjes uit Israël showden via beelden van een recente foto-shoot, legden uit dat onder water blijven niet het belangrijkste element is bij het synchroonzwemmen. “Tijdens de uitvoering houd je nooit de vijfenveertig seconden onder water aan, die we met trainen wel aankunnen. Omdat je dan veel intensiever aan het bewegen bent is de zuurstof na twintig seconden al op. Dan komen we graag boven water.” 

“De juiste steun en acceptatie dat je de sport beoefent”

Dat ze als tweeling samen kunnen zwemmen als duet, maakt ze uniek beseffen ze. “Dat past perfect bij de sport!” Maar voor de trainingen komt het nu in de Corona-crisis extra goed uit dat ze één huishouden vormen, want ze hebben nog steeds straffe plannen voor Tokio 2020-2021. “…We hopen echt de Olympische Spelen te gaan halen. Maart volgend jaar moeten we de IOC-limiet nog zwemmen, de NOC-limiet hebben we al behaald.”

De Haarlemse sportwethouder gelooft in hun kansen, zeker gezien het feit hoe ze zich inzetten en gaan voor hun doel. “Voor iedere topsporter geldt dat je de juiste steun nodig hebt, vanuit je familie maar ook vanuit vrienden die accepteren dat je de sport beoefent. En af en toe een feestje overslaan, heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd.” 

Anne Griffioen, Amsterdamse maar zwemmend in Hoofddorp, was een waardige vertegenwoordiger van de topploeg van ZPCH. Zowel op de NK senioren als de NK vrije combinatie werd deze Nederlands kampioen. Een lift is wel het kunststuk van het synchroonzwemmen, legde Griffioen uit aan de Haarlemse sportwethouder.

Daarin kon je ook gelijk het raakvlak met acrobatische en gymnastische sporten detecteren: ”Dan werken negen meiden heel hard om die tiende uit het water te liften, heel spectaculair. Het is belangrijk dat dat meisje veerkrachtig is en niet te zwaar en dat ze een mooie beweging kan maken als ze uit het water komt. Dat ze er elegant en lenig uitziet.”

Nationaal duet op schema voor Tokio

Het harde werken van de gezusters De Brouwer werd beloond. Zij mogen zich nog een jaar Sportploeg van 2019 noemen. De complete online bekendmaking via livestream is terug te kijken op de Facebook-nieuwspagina van Gemeente Haarlemmermeer. Meer informatie is te vinden op de website van de Gemeente Haarlemmermeer.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en beeldreportages GymPOWER @ NK’s 2019 © Therry da Silva en © Casper Beijn | Credit beeldcitaten (inclusief coverfoto): livestream Facebook © Gemeente Haarlemmermeer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.