Intrinsieke motivatie acrosporters groot

Intrinsieke motivatie acrosporters groot
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Acro Academy Noord-Nederland

MARUM – Acrogymnasten zijn flink op de proef gesteld door de Corona-crisis. Het stopzetten van het wedstrijdseizoen, de afgelasting van alle (inter)nationale (titel)toernooien, – op een enkele online wedstrijd na -, en de anderhalve-meter-afstand-regel voor 18+ers trekt een zware wissel op deze teamsport. Een stuk in de tijd overslaan is een heftig besluit, want door veranderingen in de leeftijd, lengte en gewicht dienen de teamsamenstellingen en de categorieën ook aangepast te worden. Het is nu afwachten op een nieuw begin in het volgende seizoen, waarbij het WK – het hoogst haalbare podium in deze gymsport – verplaatst is naar 2021. GymPOWER sprak midden in de Corona-crisis met Kim Bokma, trainster van Acro Academy Noord-Nederland (AANN) èn Nederlands internationaal jurylid, over de stand van zaken en de perspectieven. De veerkracht, wilskracht en passie van de acrogymnasten voor hun sport is bewonderenswaardig en inspirerend voor haar.

Hoe staat het er nu voor in de acrosportwereld?

Ik vind het vooral heel knap dat de acrosporters zo gemotiveerd zijn gebleven, terwijl het zo lang duurde en de onzekerheid groot was. Eerst konden ze alleen kracht, conditie en lenigheid doen, de bovenpartners ook oefeningen op paaltjes. De basis bijhouden hoort erbij, maar is veel minder leuk. Toch deden ze thuis die (online) trainingen, programma’s, ‘challenges’ en schema’s die veel intrinsieke motivatie vragen. Dat ze ondanks de grote tegenslag en moeilijke periode toch gemotiveerd bleven doorwerken en sterker werden, vond ik prachtig om te zien en heeft mij ook geïnspireerd!”

Waarom is de impact van Corona groter voor de acro?

 “Ik denk dat de consequenties van de Corona-crisis voor bijvoorbeeld het turnen minder groot zijn dan bij acrogym, omdat turnen een individuele sport is en je minder gebonden bent aan leeftijdsgroepen. Acrogym is een teamsport, het is lang onzeker geweest wanneer er weer samen getraind kon worden. Door die onzekerheid zijn sommige sporters gestopt en voor de clubs heeft dat ook gevolgen. De anderhalve-meter-afstand-regel voor 18+ die nu nog geldt, is lastig voor de teams in de oudste leeftijdsgroepen waarbij je te maken hebt met wat oudere onderpartners. Wij trainen nu bij AANN met alle teams (met uitzondering van één seniorenteam) weer buiten en vanaf 1 juli 2020 kunnen we naar binnen. Het is afwachten wat er precies in het sportprotocol staat, wat wel of niet mag.”  

Wat moet er in het sportprotocol voor de acrogym?

“Het is me niet helemaal duidelijk wie precies wat beslist en waar de verantwoordelijkheid ligt. Ik heb het idee dat het per gemeente verschilt hoe hiermee wordt omgegaan. Bij ons zie je bijvoorbeeld fitnessclubs in tenten trainen. Dat mag in de ene gemeente wel en in de andere niet. Maar elke club heeft ook een specifieke situatie: bijvoorbeeld, hoe de trainingsaccommodatie is en hoe de ventilatie is geregeld. Bij AANN trainen we in onze eigen accommodatie, een bedrijfsloods waar je zowel voor als achter de luiken volledig open kan zetten. Dan train je vrijwel buiten. Ik denk dat het wel goed is om vanuit de bond een plan te hebben wat precies de regels zijn. Aangepast buiten trainen is toch anders dan binnen trainen waar je kan werken met bijvoorbeeld een veiligheidsgordel.”

Het uitstel van het WK is een harde noot om te kraken.

“Sporters hebben vaak jarenlang alles gegeven om aan het WK mee te kunnen doen, dat nu is uitgesteld. Het voelt meer als afgelast voor de sporters, omdat in 2021 veel teams met hun huidige samenstelling niet meer kunnen meedoen in dezelfde leeftijdsgroep. Het is jammer dat bij het verplaatsen van het WK daar geen rekening mee is gehouden. Alles waar ze voor hebben getraind, valt weg. Teams zullen zich opnieuw moeten kwalificeren, soms in een nieuw team, soms in een hogere leeftijdscategorie. Teams die bijvoorbeeld in de leeftijdsklasse jeugd hebben meegedaan het afgelopen jaar en hoge ambities hadden voor het WK van 2020, zullen zich nu moeten richten op meedoen in een oudere leeftijdsgroep, bij de junioren. De jeugdteams hebben verplichte elementen, waarvan veel niet meer gedaan hoeven te worden in de juniorenklasse. Het voelt dan als een verloren jaar.”

Hoe gaat het dan nu met de acro-juryleden wereldwijd?

Voor juryleden is het ook heel jammer dat er geen WK en andere wedstrijden meer zijn in 2020. Ook geen internationale jurycursus aan het eind van het jaar: de cyclus wordt met een jaar verlengd. Op de social media komen er af en toe berichten voorbij. Hoe andere landen hun (online buiten)trainingen inrichten, enzovoorts. Het opstarten van trainingen is per land verschillend, sommige landen zijn alweer begonnen en dat geeft ze ook een voorsprong in de voorbereiding op het WK… Het is interessant om trainingen van andere landen te volgen. Het is een prachtige sport om naar te kijken en je leert er veel van. Zelf kijk ik bijvoorbeeld naar Britse trainers die online trainingen verzorgen. Daar leer ik van, ook voor onze eigen sporters. Het is zeker leuk om die buitenlandse trainingen te kunnen volgen, nu we ze hier niet naartoe kunnen halen.”

Wat is het allerbelangrijkste nu voor de acrogym-sporters?

“Het is belangrijk dat je vooruit kijkt. Dat je de uitdaging ziet. Ik vind het mooi, dat de sporters zelf zo gemotiveerd zijn. Dan wil je ook graag positief blijven en vooruit kijken. Je kunt altijd van elkaar leren, het zit wel een beetje in onze acrogymcultuur dat iedereen het graag zelf wil proberen. Als je het gefaseerd doet, kunnen we toewerken naar een goed plan voor 1 juli 2020. Ik hoop er nog steeds op dat er dan nog meer mag. Ik denk dat er veel clubs zijn, die met goede protocollen weer veilig aan de slag zouden kunnen in een goed geventileerde trainingshal.”

Wat betekent de Corona-crisis voor de Olympische lobby?

“Om acrogym Olympisch te maken, moeten er meer landen mee doen aan de WK’s voor senior teams. Deze situatie van het uitstellen van het WK is daar denk ik niet bevorderlijk voor. Ik heb via social media best veel seniorenteams zien stoppen, bijvoorbeeld van Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland en die landen heb je juist nodig om Olympisch te kunnen worden. Het betekent namelijk wellicht minder deelnemers aan het senioren WK volgend jaar. Dat Rusland, Israël, Portugal en Groot-Brittannië meedoen en elk jaar seniorenteams hebben, dat blijft zo. Dat is al jaren zo, maar je hebt andere landen nodig om het veld breder te maken. Laten we hopen dat het meevalt en dat deze prachtige sport kan groeien en Olympisch worden.

Acro had de primeur met een online-wedstrijd!

“Dat was erg leuk inderdaad, de online Tigers Acro Cup. Ik heb zelf ook die wedstrijd gejureerd. Erg leuk om toch nog een wedstrijd te hebben. Voor de sporters leuk dat ze zich dit seizoen toch nog konden meten met internationale concurrentie. Dat is altijd leuk voor ze! Het jureren was net als met gewone wedstrijden, dat je om en om jureert. De ene oefening was voor het ene panel en de andere oefening voor het andere panel. Er waren deelnemers uit Portugal, Groot-Brittannië en België. Tussendoor had je nu iets meer tijd om te kijken, dus voor mij ging het net zo als een gewone wedstrijd. Het meest ingewikkelde was de moeilijkheid jureren, normaal heb je een wedstrijdblad voor je. Tijdens het kijken moest je het nu zelf uitrekenen. Ook al heb je ervaring, is dat niet zo simpel. Meer van die online wedstrijden zou natuurlijk kunnen, maar op een gegeven zijn de oude beelden wel op.

Kon het WK acro niet online worden gehouden?

“Het zou inderdaad misschien leuk zijn geweest om het WK toch nog virtueel te laten plaatsvinden. Op dezelfde manier dat ze bijvoorbeeld van het Eurovision Songfestival een online evenement maakten. In hoeverre dat haalbaar zou zijn, is de vraag. Nog niet iedereen had al wedstrijden gehad in 2020 en of er al beelden beschikbaar waren, is het lastigste denk ik. En dan heb je naast de teams in de A-lijn die aan de WK en WAGC mag meedoen, ook die in de B-, C-, D-, E-lijn en bij de Pupillen. Die hebben ook hun NK en toernooien moeten afzeggen.”

Geeft het acrojaar 2019 troost voor nu?

Jazeker! 2019 was een succesvol acrojaar voor Nederland, daar denk ik graag aan terug. Met name aan de prestaties op de Europese kampioenschappen en daarvoor op de Europese Spelen. De bronzen medaille van het seniorenteam Stef en Fenne van Flik-Flak en de zilveren medaille van Anna en Robin van AANN op het EK in Israël waren prachtige prestaties! Het heeft Nederland weer mooi op de kaart gezet. Voor AANN is het een hele mooie bevestiging geweest van de route die in 2016 is ingezet met het starten van de topsportstichting om op topsport te focussen. De prestaties van hetzelfde mixed paar en het senior damestrio van Flik-Flak namens Nederland op de ‘European Games’ waren ook uniek en bijzonder, met zeer verdienstelijke finaleplaatsen als resultaat. Ik was er niet bij, maar via de groepsapp ‘Werkgroep Juryzaken’ werden we door mensen die jureerden op de hoogte gehouden.”

Het EK-juichmoment ging viraal, bij GymPOWER genomineerd voor Sportmoment van het jaar…

“Leuk! Dat was voor ons ook het ultieme moment, fantastisch! Daar doe je het tenslotte allemaal voor. Er kwam eruit wat we [Jorrit Veenstra, Iris Roffel en Kim Bokma – RedGP] met de oprichting van AANN beoogden, dat is heel gaaf. Ons doel als topsportstichting is om internationaal goed mee te doen, om de medailles, en dit was onze eerste. Dat was heel bijzonder en smaakte meteen naar meer! Het is niet van: het doel is bereikt en klaar. Het is ook een bevestiging van, ja het kan inderdaad. We gaan op deze voet verder. We weten nu dat het kan. Dat is wel heel mooi. Anna en Robin zijn er een mooi voorbeeld van. Die hebben er echt drie jaar naar toe gewerkt. Eerst pupillen, toen jeugd, toen kwamen ze al heel dichtbij, met een vierde plaats op de WK van 2018 in Antwerpen. Dat was zelfs bijna een teleurstelling, maar ze waren gewoon ontzettend dichtbij, toen al. Daarna de overstap naar de junioren en dan lukt het toch op het EK, zilver! Een lange aanloop, maar dat maakt de sport ook mooi, vind ik. Het is ook altijd anders, het verveelt eigenlijk nooit. Je hebt steeds weer te maken met nieuwe teams, nieuwe leeftijdscategorieën, nieuwe elementen, nieuwe codering, het verandert steeds en dat maakt de sport uitdagend.”

Wat is de beste inspiratie voor een nieuw begin?

“Uiteindelijk draait het toch om de sport en dus de sporters. Ons nu kunnen richten op het nieuwe seizoen is fijn. Je wil ook graag vooruit kijken. Een nieuwe datum voor het WK heeft iedereen denk ik ook kracht gegeven om samen ons weer te richten naar de toekomst: een nieuw seizoen met weer nieuwe kansen. Ik hoop dat 2021 een mooi acrojaar wordt, met èn een WK èn een EK!”

Meer over het WK acrogym Lausanne 2020-2021 en de acrogymsport is te vinden op de website van de FIG en de website van de DG/KNGU. Meer over acrogym bij Topsportstichting Acro Academy Noord-Nederland is te vinden op de website en social media (Facebook-nieuwspagina) van AANN.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit beeldcitaten (inclusief coverfoto) Facebook-nieuwspagina’s: © AANN en © Acro Flik-Flak Den Bosch/video YT © Gutsufan/livestream © TDP European Games Minsk 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.