Epke geknipt en geschoren voor Tokio

Epke geknipt en geschoren voor Tokio
Persfoto © The Shaving Institute | Naam fotograaf onvermeld

HEERENVEEN/GRONINGEN – De weg naar zijn beoogde vierde Spelen in 2021, waar Epke Zonderland zijn imposante sportcarrière in stijl hoopt af te ronden, kent door de Corona-crisis, zijn leeftijd en lichaamsconditie onverwachte wendingen en ongewenste vertragingen. Toch blijft het de Nederlandse sportlegende mee zitten en krijgt hij kansen om de klus af te maken, zoals de financiële steun van een nieuwe sponsor. Hij is daarom te zien in de nieuwste commercial van The Shaving Institute, met trainingsbeelden van de turner tijdens de quarantaine. Zonderland wil er staan in Tokio, geknipt en geschoren.

Zonderland was de allerlaatste Nederlandse turner die op 13 maart 2020, op de allerlaatste internationale wedstrijd vòòr de ‘lockdown’, nog in actie kwam tijdens de kwalificatieronde op rek van de FIG World Cup in Bakoe, Azerbeidzjan, waarmee hij zo goed als zeker zijn deelname aan de Olympische Spelen van Tokio veilig wist te stellen.

Kwalificatieronde FIG World Cup in Bakoe

De rest van de grote Nederlandse turndelegatie in Bakoe – met o.a. Olympiërs Bart Deurloo, Sanne Wevers en Lieke Wevers – werd toen, in de nacht van 12 op 13 maart 2020, uit voorzorg teruggehaald door de DG/KNGU, omdat de Spaanse turner Raderley Zapata met hoge koorts in het ziekenhuis werd opgenomen en getest moest worden op het COVID19-virus. (Hij testte negatief en bleek bronchitis te hebben). Zonderland mocht in Bakoe achter blijven met zijn coach, de fysio en een jurylid. Hij zou en moest strijden voor zijn Olympische kwalificatie en wist die kans goed te benutten.

Omdat er in Bakoe geen finales konden worden geturnd, besloot de FIG de resultaten van de kwalificatierondes per toestel mee te laten tellen in het wereldbekerklassement. Zonderland verdiende vijfentwintig punten met zijn tweede plaats achter Umit Samiloglu uit Turkije en nam daarmee  met 115 punten de leiding in de wereldranking op het toestel rek. De Japanner Hidetaka Miyachi, die tot dan gelijk met de Nederlander op de eerste plaats stond, kwam niet in actie in Bakoe en had eerder aangegeven zich terug te willen trekken uit de race om Olympische kwalificatie.

World Cup Doha verplaatst en uitgesteld

De FIG World Cup in Doha, de laatste in de reeks voor Olympische kwalificatie voor turnsporters via wereldbekerwedstrijden, werd door de COVID19-pandemie van maart naar juni 2020 verplaatst en werd uiteindelijk voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Europese kampioenschappen voor turners, ook een Olympisch kwalificatiemoment, zijn verplaatst van mei naar (7 tot en met 13) december 2020 in dezelfde locatie in Bakoe, waar de laatste FIG World Cup tot nu toe plaatsvond. Hier zou Zonderland ook nog voor zijn vierde Europese titel kunnen gaan.

Na terugkeer in Nederland waar Zonderland in quarantaine ging, wist hij al snel een leegstaand fitnesscentrum te vinden waarin hij in zijn eentje kon doortrainen. Vervolgens kon hij vanaf 28 april 2020 als topsporter met een A-status van de NOC*NSF officieel aan de slag binnen in de trainingshal van de CTO in Heerenveen. Ondanks het uitstellen van de Spelen van Tokio met een jaar, wat zijn levensplanning door de war stuurde en zijn krachten en uithoudingsvermogen onverwacht op de proef stelde, besloot hij toch door te gaan tot 2021.

Preventief werk door voldoende beweging

De sinds zijn glorieuze overwinning op de Spelen van 2012 in Londen op handen gedragen Nederlandse sportheld, inmiddels getrouwd en vader van een zoontje, maakte midden in de Corona-lockdown een statement door zich samen met andere topsporters zich te scharen achter de campagne ‘Bewegen is het nieuwe normaal’: “Fantastisch wat we allemaal kunnen doen in de zorg, maar het is nog mooier als je preventief kunt werken. Uit medisch oogpunt weet ik wat voldoende beweging kan doen voor de mens”, vertelde Zonderland in NOS Studio Sport

Het kwam hem op forse kritiek te staan van beroepscriticaster Johan Derksen van Veronica Inside, die vaker zijn afkeer voor het turnen niet onder stoelen en banken heeft kunnen schuiven. Derksen vond dat Zonderland (34) als (sinds 2018) afgestudeerd arts in de Corona-crisis beter mensen kon gaan helpen in de ‘Intensive Care’-afdeling van de Nederlandse ziekenhuizen dan blijven doortrainen ‘in een schuur’ voor zijn Olympische droom. Hiermee voorbij gaand aan de grote betekenis die Zonderland voor de (turn)sport in Nederland heeft door, ook op dat kritieke moment, te tonen dat hij doorzette en doorging.

Als onervaren basisarts geen IC-noodzaak

Aan John Volkers van De Volkskrant vertelde Zonderland dat hij het afgewogen heeft om zijn sportcarrière vaarwel te zeggen en vervroegd te beginnen aan zijn artsenleven. Maar omdat zelfs specialisten uit Heerenveen op de wachtlijst stonden bij de IC’s in Coronatijd, besloot hij als onervaren basisarts alleen te helpen als er een beroep op hem gedaan zou worden. Wat niet gebeurd is. Eind juni, op de valreep voor de algehele versoepeling van de maatregelen, die de sport drieënhalve maand aan banden legde, komt Zonderland met het nieuws over zijn nieuwe sponsor die hij kan toevoegen aan zijn erelijstje.

Een mooie impuls voor het jonge bedrijf, maar ook voor de topsporter die zo meer financiële armslag krijgt op weg naar zijn vierde Spelen waar hij zijn imposante sportcarrière in stijl hoopt af te sluiten om zich daarna te gaan wijden aan de specialisatie voor sportarts. The Shaving Institute heeft een scheer- en verzorgingslotion ontwikkeld die een afzonderlijke scheerschuim en een aftershavelotion overbodig maakt. Dat past wel bij Zonderland die zelf ook houdt van een no-nonsense aanpak. Zonderland, die dit product  kennelijk al negen maanden gebruikt, is enthousiast over de samenwerking.

Zorg voor je lichaam en uiterlijk belangrijk

“Als topsporter moet je goed voor je lichaam zorgen. En als je regelmatig in de schijnwerpers staat op internationale toernooien, is ook uiterlijke verzorging belangrijk”, aldus de Olympisch kampioen van 2012. Voor The Shaving Institute is Zonderland een uitstekende ambassadeur voor het product en bedrijf. Het jonge Groningse bedrijf ziet grote raakvlakken wat betreft de ambitie, vernieuwingsdrang, winnaarsmentaliteit en jarenlang trainen op topniveau van de Friese turner om het het perfecte resultaat te bereiken met zijn unieke en wereldberoemde ‘drie-in-één’-sprongcombinatie.

Directeur Daan Hogewoning van The Shaving Institute: “Het kleine verschil is dat iedere man zonder enige oefening met een klein beetje hulp van de lotion van The Shaving Institute een perfecte scheerbeurt kan bereiken.” Meer over de turncarrière en de Olympische kwalificatierace van Epke Zonderland kun je vinden op zijn eigen Instagram-account @epkez en de media van GymPOWER. Meer over de samenwerking met The Shaving Institute kun je vinden op de website van het bedrijf.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva, met info en beelden uit persberichten van © The Shaving Institute, © FIG en © DG/KNGU en de in dit artikel gelinkte nieuwsartikelen | Credit coverfoto en video commercial © The Shaving Institute | Naam auteur beelden onvermeld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.