Corona zwengelde creativiteitsmotor RG aan

Corona zwengelde creativiteitsmotor RG aan
Credit beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © RG United Meerhout België - © Veranda Cup 2020/© Gymsport Leiden

ROTTERDAM – De langverwachte datum van 1 juli 2020 is gepasseerd. Tot nu blijft de tweede Corona-golf uit. Met de positieve ontwikkelingen kan er weer binnen getraind worden en is de passie voor de sport helemaal terug, zoals op alle media valt te zien. GymPOWER kijkt hier nog even terug op de sportemoties uit de Corona-maand juni die voor het eerst sinds mensenheugenis niet uitmondde in de NK in Rotterdam Ahoy. Van het niet kunnen of buiten moeten trainen, van unieke work-outs, aparte thuis-challenges, uitgestelde toernooien tot online verkiezingen en competities, het besef van de noodzaak tot geduld, – voor velen nu uiteindelijk beloond met de terugkeer in de zaal – en bijzondere sportcarrières die toch nog worden beëindigd.  Een rare tijd, die Corona-crisis. Het zwengelde de creativiteitsmotor aan van sportievelingen en waardoor de afgelopen tijd een lach en een traan bij zoveel unieke en historische momenten te beleven viel. In de ritmische gymnastiek bijvoorbeeld.

De bijzondere online-wedstrijd de Veranda Cup 2020 georganiseerd door RG Gymsport Leiden onder leiding van hoofdtrainster Vera de Reus en de inspirerende activiteiten en plannen van Mimi-Isabella Cesar en de voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 genomineerde hoofdtrainster Zoë Lichteveld bij Sparta RG Dordrecht trokken de aandacht. Maar ook de online verkiezing van de nieuwbakken Nederlands kampioene Cheyenne Stoffer tot Sporttalent 2019 van Gemeente Haarlemmermeer die grootse plannen heeft voor de toekomst en het afscheid van clubgenote Sanne Faber van GTV De Badhoeve Amsterdam, één van de Nederlandse toppers die begin juli 2020 juist besloot te stoppen omdat ze gaat studeren na de zomer.

“Niet graag door het gras met een prijzig pakje”

Op de evenementenpagina van de Veranda RG Cup, gehouden van 15 tot 21 juni 2020 en daarmee een uniek meerdaags online evenement, – geïnspireerd door o.a. de Carlsbad Air Cup 2020 van de Tsjechische club Top Gym uit Karlovy Vary -, waar de eerste divisie gymnastes van de Leidse club aan meededen met mooie resultaten -, stond vermeld: “Dat we elkaar niet kunnen ontmoeten in de sporthal betekent niet, dat we geen wedstrijd kunnen houden! We nodigen alle gymnasten van de eerste en tweede divisie uit om mee te doen met de eerste online RG-competitie van Nederland!”. Hoofdtrainster en organisatrice van de Veranda Cup, Vera de Reus van Gymsport Leiden, besefte dat ze iets bijzonders deden voor de RG in Nederland: “Nadat we hard hadden gewerkt om alle video’s klaar te krijgen, iets wat je normaal gesproken voor een wedstrijd niet hoeft te doen, hadden de juryleden een paar dagen om hun categorieën te jureren. We zijn meer dan tevreden. We deden het echt met elkaar.”

Met ruim negentig deelnemers uit diverse clubs, waaronder ook uit België, bleek het een uniek evenement. Naast de ritmisch gymnastes van Gymsport Leiden deden ook die van OBQ Leeuwarden, Olympia Papendrecht, RDGA Hoofddorp, BATO Winschoten, Turning Spirit Almere (TSA), RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn, Sportuna Spijkenisse, SZG Zutphen, en RG United uit Meerhout, België, mee. De Reus: “De omstandigheden van elk kind waren anders: de één filmde in de huiskamer, de ander op een betonnen vloer, er waren er die het op een sportveld deden, anderen weer in de achtertuin. Er is dus gejureerd naar wat binnen de mogelijkheden ligt: hoogte gooien (lastig als je een gewoon plafond hebt), geen pirouettes buiten, in het kader van veiligheid en geen aftrek voor formaliteiten bij de kleding. Sommige pakjes zijn heel prijzig. Daarmee wil niet iedereen door het gras rollen. Het blijft dat aan het eind het beste meisje bovenaan staat.”

Online evenement zorgt voor doel en motivatie

De data van de Veranda Cup 2020 kwamen mooi overeen met de data die al in de agenda geblokt stonden voor de door de DG/KNGU (vanwege de COVID19-pandemie gecancelde) NK in Rotterdam Ahoy. “Ik kreeg hele leuke reacties van de clubs. De mensen zijn er echt blij mee. Ze hadden iets om thuis voor te trainen.” De Corona-periode heeft Gymsport Leiden dus zeker niet afgeschrikt.  Hoofdtrainster De Reus: “We zijn vanaf moment één online gewoon alle trainingen blijven doen. Toen het mocht, zijn we naar buiten gegaan. Wel heel anders, helemaal niet ideaal en niet wat je wilt, maar we hebben echt geprobeerd om alles door te zetten. Je wil toch de kinderen gemotiveerd houden. Zo belangrijk in zo’n tijd! Dat is ook waarom we deze wedstrijd zijn gaan doen, dat je overal zag dat er minder werd gesport, dat niet alle clubs wat konden aanbieden en dat we zo iedereen gemotiveerd hielden.”

Het enthousiasme van de deelnemers was tekenend voor deze unieke online wedstrijd. Ook SZG Zutphen liet haar gymnastes meedoen, want dit paste mooi bij het eigen streven de gymnastes in een voor de sport moeilijke tijd een doel te blijven geven om naar toe te werken. Deze nieuwe club deed vorig jaar voor het eerst mee aan wedstrijden in de tweede divisie. Trainster Rosalinde van de Rhee deelde met GymPOWER:  “Het was even wennen maar met mij en de vereniging is in deze periode alles goed gegaan. De RG tak bij SZG zutphen doet nu ook twee jaar mee met de selectie tweede divisie. Eigenlijk mochten er een aantal meiden door naar de landelijke finale maar dat is door de Corona helaas niet doorgegaan. De online Veranda Cup 2020 was dus een hele mooie en leuke manier om toch nog mee te doen aan een wedstrijd die breder is dan ons district.”

Goede band met elkaar sterk en levend houden

Eén van de vooraanstaande RG-clubs in Nederland die door omstandigheden niet kon meedoen aan de Veranda Cup was Sparta RG Dordrecht, maar de club zat in de Corona-periode zeker niet stil. Hoofdtrainster en voormalig Nederlandse RG-topper Zoë Lichteveld, genomineerd voor trainster van het jaar 2019 bij de GymPOWER Sports & Media Awards 2019: “We hebben onze weg wel gevonden om toch wat te kunnen doen. We trainden op vrijdag met de hele groep buiten en doordeweeks en op zaterdag online. Daarnaast trainden de meiden voor zichzelf thuis.” Lichteveld: “We hebben een niet te grote groep, dus je kan je aandacht goed over iedereen verdelen. We hebben sportshirtjes met hun naam uitgedeeld, we hebben een sportmandje langs gebracht met gewichtjes erin, een elastiek en dat soort dingetjes om toch die band te behouden met elkaar. Die willen we bij Sparta graag heel sterk houden.

In mei gaf ook de Britse topgymnaste Mimi-Isabella Cesar de RG-selectie van Sparta Dordrecht een online ‘Master Class’ en zag je veel actieve beelden en enthousiaste reacties van de gymnastes voorbij komen op de social media van de club. Cesar, die zelf al een aantal keer eerder live een speciale training verzorgde bij de Dordtse club, kondigde per 1 juli 2020 de oprichting van haar M.I.C. Gymnastics LTD die online wereldwijde ‘Olympic Legends Masterclass Series’ presenteert, te beginnen met Melitina Staniouta op 18 juli 2019. Collega Lichteveld is een grote fan, maar kan ook een initiatief als de online Veranda Cup 2020 van RG Gymsport Leiden waarderen: “Ook al konden we niet mee doen, het is sowieso een heel leuk idee om een wedstrijd in deze tijd op te pakken. Ook wij hebben zitten denken om online iets anders dan anders te doen, een heel leuk idee voor de eerste en tweede divisie maar het moest wel iets anders zijn. We willen ons altijd graag onderscheiden!”

Corona heeft creativiteitsmotor aangezwengeld

De Corona-crisis heeft ook voor de RG-sport de creativiteitsmotor aangezwengeld. Eind mei zette de Dordtse club een oproep online voor iedereen die open staat voor een nieuwe uitdaging in de ritmische gymnastiek: voor oud-gymnastes, recreanten voor een uurtje per week of een jong talent die een toekomst wil opbouwen in de prachtige sport. De hoofdtrainster van Sparta RG Dordrecht tilt voor GymPOWER een tipje van de sluier op: “We zijn nu iets anders groots van plan. Ik heb, ook vanuit mijn werk en mijn opleiding ‘evenementen’, veel ideeën. Daarvoor moet je ook durven, want het is altijd afwachten hoe het aanslaat bij de rest. Het zit wel in me om creatief te zijn, zeker op RG-gebied. Je ziet nu ook dat mensen kleine dingen meer gaan waarderen dan hiervoor. Dat vind ik heel mooi om te zien, het is niet zo dat verenigingen al makkelijk samenwerken, maar clubs staan er nu in deze tijd meer voor open om te helpen of een vraag te beantwoorden, over het reglement of zo. Nu krijg je reacties op een heel positieve manier. Ook al baalde iedereen dat er zo’n abrupt einde was van het seizoen, met hele goede resultaten voor ons bij de kwalificaties, nu is het het beste om ons goed voor te bereiden op een nieuw, bijzonder seizoen, waar we heel veel zin in hebben.”

Zoals eerder bericht, kende Cheyenne Stoffer van GTV De Badhoeve Amsterdam – die in 2019 met clubgenote Barbara Galek-Olsthoorn de ‘individuele dubbel’ hielp terug pakken voor de club – de primeur om uitgekozen te worden tot sporttalent van het jaar van de Gemeente Haarlemmermeer. Een knappe prestatie in deze gemeente met veel topsporters. Hoe lastig ook met online en buitentrainingen, de Corona-periode heeft Stoffer goed kunnen benutten en dit heeft haar gemotiveerd om door te gaan om haar doel te kunnen bereiken: om te beginnen zich te kwalificeren voor deelname aan de EK. Dat alleen al zou in deze eeuw een unicum zijn.

Wanneer deuren zich sluiten, gaat er andere open

Maar ook de bekroning en het resultaat waar vele sporters en trainers naarstig aan meegewerkt en bijgedragen hebben met hun inspanningen en resultaten op hun niveau. Zoals clubgenote Sanne Faber, die individueel en met de groepen van de Amsterdamse club diverse NK-medailles en internationale prijzen wist te behalen als sportster en trainster en de RG-sport in Nederland de afgelopen negen jaar op de kaart hielp zetten. Haar oog voor jong talent, ook als trainster en jurylid, en haar grote passie voor de sport die vleugels kreeg ingebed in een volledig RG-minded gezin, maakten haar één van de pijlers van de sport en dat werd zichtbaar door haar onvermoeibare inzet en creatieve initiatieven, voor een periode ook als verslaggever van GymPOWER.

Bij het AmsterdaMMasters RG-toernooi waar Faber al een paar jaar de PR-functie met verve vervult, maakte Faber zich sterk voor de eerste internationale herencompetitie ooit, die vorig jaar voor een primeur voor Nederland zorgde maar dit jaar niet kon doorgaan door de Corona-lockdown. Leuk om te lezen is dat er in Spanje, het land met de meest enthousiaste supportersschares in de (RG-)sport en de bakermat van de RG voor heren, ze vanaf nu, juli 2020, ook mixed groepen gaan toestaan als eerste stap naar gendergelijkheid in de gymsport. Bij de landelijke heropening van de trainingshallen besloot Faber definitief afscheid te nemen van haar sportcarrière om na de zomer te gaan studeren. “Aan alles komt een eind, maar wanneer deuren sluiten, gaat er een ander weer open!” 

Hoe dan ook, de Nederlandse RG-wereld gaat de zomer weer in met de blik gericht op de toekomst. Meer over de ritmische gymsport en de in dit artikel genoemde clubs, activiteiten, sportsters en trainsters is te vinden via de ingesloten links in dit artikel. Meer over de interviews in de Corona-crisis en de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 verkiezing [die leuke bonusprijs gaan we met al die topkandidaten toch niet laten zitten in het vat voor 2021!] vind je in de GymPOWER Sportmagazine zomerspecial.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interviews © Casper Beijn | Credit beeldcitaten © Gymsport Leiden/© Veranda RG Cup 2020/ © RG United Meerhout (inclusief cover)/© SZG Zutphen; © Sparta Dordrecht/©M.I.C. Gymnastics LTD; © RGym.eu/© Bart Treuren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.