DG/KNGU heeft nieuwe kans op WK-bid

DG/KNGU heeft nieuwe kans op WK-bid

KOPENHAGEN/LAUSANNE – De Deense gymsportbond, GymDanmark die van 18 tot en met 24 oktober 2021 de Wereldkampioenschappen turnen zou organiseren in de Royal Arena in Kopenhagen, heeft door de huidige situatie vanwege de COVID-19-pandemie besloten de organisatie van de wereldtitelstrijd terug te geven aan de FIG. De internationale gymnastiekfederatie heeft nu andere landen opgeroepen om een bid te doen. Een buitenkansje voor DG/KNGU die het bid voor de WK van 2019 aan Duitsland verloor, maar ook voor Epke Zonderland om zijn imposante sportcarrière thuis af te sluiten met een laatste gooi naar de wereldtitel. 

De wereldtitelstrijd voor turners en turnsters in Kopenhagen organiseren is door de Corona-crisis een brug te ver geworden voor GymDanmark. Er is kennelijk veel te veel in de war gegooid voor de Deense gymsportbond, – met o.a. de verplaatsing van 2020 naar 2021 van de Olympische Spelen van Tokio èn de EK Teamgym in hetzelfde Kopenhagen, Denemarken. Financieel en organisatorisch is er te veel onzekerheid door alle voorgeschreven regels voor evenementen, de kosten die oplopen en de economische recessie. De website van het WK 2021waarop de tijd wegtikt is nog steeds online, maar er wordt wel vermeld dat de organisatie is teruggeven met doorverwijzing naar de uitleg op de website van de FIG.

De turnliefhebbers in Nederland zouden na tien jaar droog staan weer een WK in Rotterdam Ahoy wel zien zitten, waar ze de eigen sporthelden en andere Olympische deelnemers van Tokio 2021 van dichtbij zouden kunnen zien schitteren. Epke Zonderland heeft aangekondigd op een groot toernooi in 2021, het liefst op het WK na de Spelen in stijl afscheid te willen nemen van zijn actieve topsportcarrière. Mocht dat in Rotterdam Ahoy worden, dan zou dat heel goed passen bij zijn plan. Zonderland zou daar revanche kunnen nemen voor het WK van 2010, waarbij hij voor eigen publiek met liefst 16,033 punten aartsrivaal Fabian Hambüchen uit Duitsland (één van de ambassadeurs van het WK 2019 in Stuttgart) het nakijken gaf (brons met 15,966 punten) maar met een verschil van 0,133 punt op de Chinees Chenglong Zhang (16,166) ‘slechts’ met het zilver achter bleef.

 

Geen concreet idee nog of Dutch Gymnastics – KNGU de Corona-crisis tot nu toe financieel goed heeft kunnen doorstaan en er in zo’n korte tijd een organisatiecomité en vrijwilligersschare uit de grond gestampt kunnen worden, maar het ‘maatschappelijk relevant en onderscheidend bidbook’ dat de Nederlandse gymnastiekunie samen met een aantal partners en sportmarketingbureaus samenstelde voor de WK turnen van 2019 – dat uiteindelijk echter naar Stuttgart ging – moet nog ergens bij de hand liggen en zeker nog niet verdwenen zijn in de catacomben van het DG/KNGU-museum onder het Bondsbureau in Beekbergen. Het is in ieder geval nog online te vinden op het  DG/KNGU-youtubekanaal.

Wellicht moet Nijntje nu wel toch maar het hazenpad kiezen en ruim baan maken voor een showpresentatie met theaterelementen à la Eurovisie Songfestival, met crossovers naar andere artistieke sporten door flitsende demonstraties. Dat maakt de laatste jaren veel opgang op WK’s en EK’s in diverse gymsporten in de landen die het bid ervoor wisten te winnen. Je hebt eventueel gelijk ook een mooie generale voor een hopelijk nieuwe ‘Univé Touch of Gold’ gymgala, welk niet winstgevend en niet bij de toekomstambities van de gymsportbond passend eindejaarspektakel abrupt gestopt is eind 2019 maar wel node gemist wordt door de achterban van de DG/KNGU.Meer over de WK turnen 2021 en de gymsport in Corona-crisis is te vinden op de websites van de FIG en GymDanmark.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten en info persberichten: © GymDanmark, © FIG en © DG/KNGU

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Één gedachte over “DG/KNGU heeft nieuwe kans op WK-bid

  1. Een eventueel WK (of een toernooi van een dergelijk formaat) zou geweldig zijn, maar hangt volgens mij in eerste instantie af van de bereidheid van de stad om dit financieel te ondersteunen (een WK begroting is meer dan die van de hele KNGU) en uiteraard de beschikbaarheid van een locatie (wat waarschijnlijk lastig is nu er veel events doorgeschoven zullen zijn van 2020 naar 2021. Maar duimen moeten we als gymsportfans zeker doen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.