Zoë Lichteveld richt Ritmic Stars op

Zoë Lichteveld richt Ritmic Stars op

DRECHTSTEDEN – Na maanden van lockdown vanwege de Corona-crisis waarbij het sporten in Nederland in feite voor het overgrote deel van de sportbeoefenaars ook aan het IC-beademingsapparaat heeft gelegen, is er sinds 1 juli 2020 eindelijk licht in de tunnel voor velen die weer binnen in hun hal kunnen trainen. Zoë Lichteveld, oud-gymnaste en tot vorige maand hoofdtrainster ritmische gymnastiek bij Sparta Dordrecht, heeft in de tussentijd zelf ook niet stil gezeten, zo blijkt nu. Ze heeft hard aan de weg getimmerd voor de oprichting van een nieuwe sportclub, Ritmic Stars, samen met collega’s Jasmijn Erpelinck en Mimi-Isabella Cesar, met het doel de ritmische gymnastiek in het hele Drechtstedengebied en daarbuiten nog bekender en beminder te maken. Met GymPOWER deelde Lichteveld haar visie, plan en doelen met deze nieuwe aanwinst voor de Nederlandse gymsportwereld. “Ritmische gym voor iedereen… Iedereen is een ster op z’n eigen niveau!”

Gefeliciteerd met de Ritmic Stars!

Dank je. Het kwam bij de meesten onverwachts binnen. Dat vind ik het alleen maar leuker maken. We hebben natuurlijk al eerder de ouders op de hoogte gebracht, maar ik vind het het leukst als je met zekerheid kan vertellen dat iets gaat lukken. Dat maakt het ook spannender om het nog een beetje geheim te houden. Nu is er de zekerheid dat alles echt gelukt is. Er komt heel veel bij kijken, heel veel uitzoeken, uitvinden. Je moet echt alles opschrijven om de weg in je eigen plan niet kwijt te raken. Het spannendst was ‘Heb ik een ruimte waar ik in kan’ en natuurlijk het financiële. ‘Gaat dat lukken?’ Dat is het spannendste wat je aan het regelen bent. Uiteindelijk is dat gelukt, dus daar zijn we heel blij mee.”

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Rosenboom: Zoë Lichtenveld op NK 2018

Met een mooi motto als uitgangspunt…

“Ik wil iedereen een kans geven. Ongeacht ervaring of lenigheid. Je mag jezelf zien als een ster. Een ster is er om te groeien en om dichter bij zijn of haar doel te komen. Dat is wat ik heel erg belangrijk vind: iedereen een kans kunnen geven om het plezier te laten zien van wat ritmische gymnastiek inhoudt. Als je ervaring hebt in de RG-wereld ben je van harte welkom, we willen iedereen een kans geven om ritmische gym te laten zien, wat het zo leuk maakt. Het motto verwijst ook naar mijn eigen verhaal. Op basisniveau begonnen en ver doorgegroeid. Ik wil mijn verhaal ook graag aan de meiden meegeven. Waar ik zelf ben begonnen, wat ik heb doorstaan en waar ik ben geëindigd. Dat als motivatie voor de meiden. Opgeven kan, maar er is ook een andere weg. Doorzetten met plezier, zodat je alsnog je doel kan bereiken.”

De ritmische gymnastiek is je grote passie…

“Dat is het zeker. Ik ben er van jongs af aan ingerold. Daarvoor wist ik helemaal niet dat het überhaupt bestond. Op straat maakte ik wel altijd een radslag en ik deed overal mijn kunstjes. Toen heeft mijn overbuurvrouw Sylvia me meegenomen naar trainster Wendy Kalkman-Hornstra en sinds de eerste training werd ik verliefd op de sport. Dat heeft zich verder ontwikkeld tot een grote passie. Je bent er zoveel mee bezig! Vanaf een bepaald moment train je vier keer in de week, dan waren er de wedstrijden, het buitenland kwam erbij en noem zo maar op. Op een gegeven moment kun je dan inderdaad niet meer zonder. Dat was het moeilijkste in de Corona-periode, maar je wil heel graag en dan ga je zoeken naar de mogelijkheden. Je wil je ervaring overbrengen op andere meiden. Dat vind ik er heel mooi aan en daarom kan ik ook niet zonder.”

Welke van je prestaties staan je nog bij?

“Ik heb meegedaan met de AmsterdaMMasters waar ik derde werd met mijn touwoefening. Bij de internationale wedstrijden in Duitsland stond ik in mijn laatste jaar ook elke keer op het podium. Dat zijn wel momenten waarvan je beseft dat je daarvoor hebt getraind. Als je dan op het erepodium staat, en elk podium is weer anders, dan weet je dat je op je sterkst bent, zoals ik in mijn laatste seizoen, zoals bleek uit de behaalde resultaten. Op de NK staan in Ahoy is ook een droom die uitkwam: de weg daarnaartoe, eerst een halve finale. De laatste wedstrijd was heel spannend, het was of Jasmijn of ik die door zou gaan en dan in Ahoy kunnen staan in je laatste jaar met je coach van al die jaren, dat maakt het wel helemaal af. De allereerste oefening draaide ik foutloos en aan het einde had ik echt tranen van geluk in m’n ogen. Dan heb je dat besefmoment ‘Ik sta hier op het NK in Ahoy, ik heb een hele sterke oefening gedraaid, mooier kan dit niet!”

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn : hoofdtrainster Wendy Kalkman-Hornstra, Zoë Lichtenveld en Lizzy Speelmeijer, assistent-trainer van Sparta Dordrecht RG op NK 2018 in Rotterdam Ahoy

Wie zijn je grote voorbeelden in de RG?

“Ik keek vooral op tegen de huidige wereldkampioenen Dina en Arina Averina uit Rusland. Daarna werd dat Aleksandra Soldatova. Toen ik haar zag, viel me op dat ze iets ‘echt’ uitstraalt. Het gevoel dat ik bij haar krijg als ze haar oefeningen draait was bijzonder, het is heel erg mooi. Maar ook de Olympisch kampioene van 2016, Margarita Mamun, is zo goed, omdat ik haar uitstraling bijzonder vind. Iedere gymnaste heeft wel iets en ook die toppers van Rusland. Iedere gymnaste heeft iets in haar oefening zitten wat mij heel erg aantrekt. Ik vind het mooi om te zien dat iedere gymnaste je op een andere manier weet in te pakken. Dat is hoe mooi de sport kan zijn.”

Ritmic Stars richt zich op de hele regio?

“Ik wil de plekken opzoeken waar nog geen ritmische gym is. Om iedereen te kunnen laten zien wat rg is. Ik blijf in Dordrecht, ik blijf in Papendrecht, maar ik wil me bijvoorbeeld ook meer gaan richten op bijvoorbeeld Sliedrecht, om daar rg in het leven te roepen. Hendrik-Ido Ambacht is ook een plek waar eigenlijk nog niks zit. Er zijn zoveel plekken waar het nog niet is…dat vind ik zonde. Daarom wil ik me graag inzetten om daar ook de rg te laten zien. Van ’s-Gravendeel tot de Hoekse Waard, ze kunnen nog een keer bezoek van me verwachten!”

Wie zit in de trainersstaf van de club?

“Ik ben de hoofdtrainster en Jasmijn Erpelinck helpt me met lesgeven. Ze gaat ook mee naar de wedstrijden en daarnaast gaat de Britse topgymnaste Mimi-Isabella Cesar me helpen. Ze gaat vaker naar Nederland komen om ons ook te ondersteunen. Zij gaat onze gasttrainster worden. Ik ben bezig m’n niveau 3-licentie af te ronden, maar voor mijzelf is dat minder belangrijk. Als je kan lesgeven, kan je lesgeven. Maar naar de ouders toe, is het wel een blijk van vertrouwen, omdat het aangeeft dat je ervaring hebt met lesgeven en dat je een papiertje hebt, waaruit dat blijkt. Mijzelf gaat het vooral om de ervaring die je hebt met lesgeven en hoe je het aanpakt. We hebben vier juryleden, waaronder ook ouders. Zij gaan allemaal mee naar de wedstrijden.”

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn : Jasmijn Erpelink en Zoë Lichtenveld met in het midden Mimi-Isabella Cesar tijdens Master Class RG in 2019 bij Sparta Dordrecht RG

Wie kan zich opgeven voor een proefles?

“Op de website hebben we onze trainingen staan en per training kun je kijken wat je leuk lijkt, van conditie tot peuter-RG. Je klikt dan op de button en vraagt een proefles aan voor die training. Zodra we alle aanvragen binnen hebben, kijken we wie we bij elkaar zetten, we kijken naar leeftijd en dan is het de zaal in en kijken hoe het gaat en wat er uit komt. We houden rekening met de Corona-maatregelen. We starten na de zomervakantie met het begin van het nieuwe seizoen en gaan ons nog specifiek verdiepen in de protocollen van de KNGU. We gaan zeker vooraf het gesprek aan met wie zich aanmeldt. Voor nog zieke gymnasten wordt het dan opgeschoven, want we gaan ons goed aan de regels houden. De anderhalve meter afstand tussen sporters en trainster bijvoorbeeld. We willen dat het veilig is en blijft in de zaal. Mijn stem is hard genoeg haha…”

Wat voor lessenaanbod heeft de club?

“We hebben verschillende lessen, van jong tot wat ouder en daarin ook een selectiegroep. We hebben een jong-talentengroep, recreatie doen we ook, maar ook conditielessen voor jongens en meiden die eigenlijk alleen maar hun conditie willen trainen. Daarnaast hebben we personal training om te begeleiden in de conditie of juist bij je ritmisch gym. Toen ik zelf gestopt was met trainen, overdacht ik wat ik zou gaan doen. Ik wilde niet vast zitten aan een sportschool-abonnement en om in je uppie in een zaal te gaan trainen is ook niet heel leuk, dus daarom ben ik op het idee gekomen voor een conditie-les, waarbij je met een groepje één keer in de week traint op conditie of kracht en dat op een leuke manier. Zodat je werkt aan je doel, maar het ook gezellig hebt en dus met plezier je doelen kunt bereiken. We gaan waarschijnlijk ook samenwerken met een fysio die ons ook weer allerlei tips kan geven. Zo kunnen we onze schema’s maken. In het begin is het kijken wat goed aanslaat en wat niet.”

Meer informatie over Ritmic Stars is te vinden op de website, de Facebook-nieuwspagina en het Instagram-account van de nieuwe club.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit persfoto’s archief © GymPOWER | Fotografen © Yoshida Rosenboom (Instagram @yoshidafotografie) en © Casper Beijn | Credit beeldcitaat cover © Ritmic Stars (logo)

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.