Eerste meetmoment bij De Nieuwe Heuvel

Eerste meetmoment bij De Nieuwe Heuvel

LUNTEREN – Inmiddels hebben alle voltige-beoefenaars in de hippische sportwereld terug mogen keren naar hun manege en ‘bak’ voor de individuele trainingen. Op de wedstrijden zal nog even gewacht moeten worden, maar op zondag 12 juli 2020 kon al deelgenomen worden aan het eerste meetmoment na de lange Corona-lockdown, georganiseerd door het hippisch centrum De Nieuwe Heuvel in Lunteren, de thuisbasis van onder andere het prachtige en succesvolle Friese paard ‘Epke’. Een lege agenda gaf juist de ruimte voor een eerste sprankeling in de ring. Een krachtmeting zonder prijsuitreiking maar met tevreden gezichten, alleen maar winnaars! Hoofdtrainster Sandra Jansen deelde met GymPOWER de beleving van dit bijzonder moment voor de sport en haar club en gaf een inkijkje in de afgelopen maanden. 

In de prachtige locatie van De Nieuwe Heuvel was alles, zoals gebruikelijk, tot in de puntjes geregeld en ook afgestemd op de Corona-maatregelen volgens het sportprotocol van de NOC*NSF en de KNHS, tot aan het parkeren toe. Publiek kon mondjesmaat in de foyer, met in acht neming van de anderhalve meter afstand. De kantine was open en alle bezoekers werden goed verzorgd, in afwachting van het verloop van het meetmoment, wat geen wedstrijd genoemd mag worden omdat het geen prijsuitreiking kende. Jansen: “Er was nu tijd in de agenda omdat heel veel evenementen zijn afgelast. Zodoende hadden we vandaag genoeg deelname om het rendabel en mogelijk te maken. Bovenal leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast is! Het is te hopen dat we het virus onder controle blijven houden, zodat we ook de (team)wedstrijden kunnen hervatten. Daar kijkt iedereen naar uit!”

Leuk om het enthousiasme te zien!

In de bak werden ook zo weinig mogelijk mensen toegelaten. In feite alleen twee paar juryleden, een aantal jeugdige jurymeisjes en de benodigde deelnemers per routine: een longeur, een paard en één of twee voltigeurs. Sober en ingetogen, zonder het ritme van een heel wedstrijdseizoen in de benen. Ook voor de paarden. Normaliter zouden ze in de voltige-wereld al meer dan vier maanden bezig zijn en zouden ze zich nu aan het opmaken zijn voor de Hippiade in augustus, de hoogste divisie voor de internationale (titel)toernooien en afronding van het wedstrijdseizoen. Al was er geen erepodium in Lunteren, er konden wel promotiepunten behaald worden. De protocollen met scores voor voltigeurs en paard konden achteraf opgehaald worden bij het secretariaat.

Opvallend was dat er in Lunteren alleen solisten deelnamen aan het meetmoment, nog geen groepen. Ook in deze acrobatische sport heeft Corona de teamtrainingen tot nu toe volledig stopgezet, zelfs voor de Oranje-ruiters. De nieuwe bondscoach per januari 2020, Claire de Ridder, kon zich geen vreemdere start voorstellen. Solo kan er ook in deze sport meer. Met wat geluk hebben ze bij De Nieuwe Heuvel bijvoorbeeld de draad snel kunnen oppakken. Sandra Jansen: “Wij zijn hier bij De Nieuwe Heuvel aardig door de Corona-crisis heen gerold, omdat we hier een heel groot (manege)bedrijf hebben. Het paard van ons team staat hier en een voltigeur woont hier op het terrein, dus die kon een beetje doortrainen. Een paard is eigenlijk ook een sporter, dus na rustig opbouwen konden we snel allemaal weer aan de bak.”

Ook hier is Corona grote uitdaging

Er waren geen prijswinnaars bij het meetmoment in Lunteren, maar er was wel sprake van een win-win-situatie voor de voltige-sport. Elke aanwezige was zichtbaar blij er weer te kunnen staan en met dat er weer een eerste krachtmeting mogelijk was in dit heuglijke sportseizoen dat het liefst snel vergeten wordt. Zoals beginners die hun eerste stappen zetten in de bak voor een openbare krachtmeting, nog onbekende talenten die willen doorbreken en de plankenkoorts met verve verdreven. Eerder op de dag deden Maaike Zelvelder en Ilonka van Dam van De Nieuwe Heuvel mee. Talent Van Dam, uitkomend bij de junioren: “Ik vond het erg leuk om weer te kunnen starten. Ik was ook erg blij dat het goed ging, omdat het mijn laatste keer solo als junior was. Mijn doel is daarom ook om volgende keer in de Z te kunnen starten en te kijken hoe het in die klasse gaat. En daarin doorgroeien.”

Zelvelder, uitkomend in klasse Z op Vidox Z, gelongeerd door moeder Nicole Zelvelder: “Voor de coronacrisis was ik helemaal klaar voor het seizoen. Vervolgens ben ik mijn kür gaan perfectioneren en heb ik wat moeilijkere oefening toegevoegd. Het meetmoment was voor mij best spannend. Ik wilde namelijk de kür laten zien zoals ik tijdens de trainingen kan. De druk die ik mezelf oplegde resulteerde helaas in een val met de bodemsprong. Ik sloot mijn kür wel af met een sterke oefening. Vidox was tijdens het meetmoment heel rustig. Tijdens de plicht was hij erg terughoudend, maar bij de kür herpakte hij zich. Volgend jaar wil ik heel graag op de wedstrijden een keer tevreden zijn met zowel mijn plicht als mijn kür. Dat beide oefeningen gaan zoals ik in de trainingen kan. Daarnaast ben ik de technische test aan het oefenen en ik hoop volgend jaar misschien in de ZZ te gaan starten. Voordat ik in de ZZ ga starten wil ik eerst een kür draaien die voor mezelf goed verloopt.”

Blij dat ze er allemaal weer stonden

Bij de laatste ronde was er ook blijdschap dat veelbelovende talenten, routiniers en toppers van grote naam er weer stonden als voltigeur, longeur of jurylid en derhalve behouden blijken voor de sport en aan de weg blijven timmeren. Zoals bijvoorbeeld voormalig bondscoach Diana van Klaveren achter de jurytafel; als longeur  Nienke de Wolff, Rian en Jinte Pierik èn Carola Sneekes – met een comeback in de arena na lang revalideren en werken als arts in Corona-tijd -; als voltigeur Roxanne Zuiderduin-Ruigrok – met een comeback als solist -, Joske van Koelen, Aleksandra Mazinska, Sanne Cleophas, Sam dos Santos, Celine Kaag, Anouk Bangamu Arachchige (coverfoto) – vorig jaar nog lid van het Jong Oranje team onder leiding van Van Klaveren dat zich kwalificeerde voor de WK-finale en genomineerd werd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 -.
Niet te vergeten ook de prachtige paarden die in samenspel met de longeur en voltigeurs zichtbaar plezier hadden weer bij te kunnen dragen aan de routines van deze elegante sport. In Lunteren was het een eerste meetmoment en nog geen wedstrijd, maar toch een genoegen voor alle supporters, juryleden en begeleiders die hun helden weer met passie bezig zagen in de arena. Corona heeft ook voor voltige de nationale en internationale wedstrijdkalender flink aangetast. Bijvoorbeeld gingen in mei het CVI Ermelo en de Nederlandse kampioenschappen voor junioren en senioren in de hoogste divisie niet door en de gebruikelijke Hippiade met de bondsfinales in augustus zal als groot meerdaags evenement vòòr 1 september 2020 het niet halen.

Voltige als artistieke inspiratiebron

Toevallig poste een flink aantal kilometers daarvan verwijderd Corpus in Halfweg een serie artistieke foto’s op Instagram met Li Ling Kassing, voormalig ritmisch gymnaste en thans acrobate en trainster/coach bij het acrobatisch gezelschap, waarbij de intrinsieke relatie tussen (show)acrobatiek, de gymsport en voltige weer eens blijkt. Ook in deze zware tijden kunnen (artistieke) sporten en theater elkaar onderling inspireren en versterken.

 

Vooralsnog staan er nog twee meetmomenten gepland bij De Nieuwe Heuvel, op 9 en 30 augustus 2020. Voor dit jaar staan er ook nog enkele wedstrijden gepland, zoals op 11 oktober 2020 bij De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Het vraagprogramma voor 9 augustus 2020 is inmiddels goedgekeurd, er kan worden ingeschreven! Jansen: “Er is weer een oefenrubriek voor de paarden: je kunt je opgeven voor (ruim) vijf (€15,00) of tien (€30,00) minuten in de ring. De tijd kun je helemaal zelf invullen; met of zonder voltigeur, met of zonder muziek, stap of galop.

Meer informatie over (deelname aan) de Meetmomenten voltige solo bij De Nieuwe Heuvel is te vinden op de speciale Facebook-evenementenpagina, op de website en Facebook-nieuwspagina van het hippisch centrum. Meer over de sport voltige is te vinden op de website en de social media van de KNHS en KNHS Voltigevereniging.  De beeldreportage voor GymPOWER staat inmiddels online op YouTube en is te bekijken via de link bovenaan dit artikel.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit tekst en foto’s © Therry da Silva | Credit interview en videobeelden © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.