ACZ Synchro maakt seizoen af in De Blinkert met clubkampioen

ACZ Synchro maakt seizoen af in De Blinkert met clubkampioen
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – De afdeling synchroonzwemmen van ACZ heeft op zondag 12 juli 2020 de laatste training van dit seizoen goed kunnen afsluiten in Optisport Zwembad De Blinkert in Capelle aan den IJssel. Eén van de Nederlandse topclubs in deze artistieke sport nam hiermee ook afscheid van de oude trainingslocatie voordat het overgeleverd wordt aan de slopershamers. GymPOWER nam er een kijkje en sprak met clubkampioen en toptalent Mare Schallenberg en trainsters Miriam Schallenberg en Antoinette Sijben-Willemse over dit ondanks de Corona-crisis memorabel seizoen. Ze kijken met vertrouwen en enthousiasme vooruit naar wat komen gaat, want na het zomerreces wordt gestart in het gloednieuwe sportcomplex Aquapelle met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

Ook in deze artistieke sport werd het seizoen ruw verstoord door de wereldwijde COVID19-pandemie. Sporters, coaches en andere begeleiders moesten afgelopen maanden diep gaan en strijden om conditie, niveau, motivatie, passie en teamspirit levend en op peil te houden. Na grote successen voor de club in 2019 en het bijzondere NK voor senioren en masters in januari 2020 – waarbij ACZ-trainsters Rowenna Tiggeloven en Darya Navaselskaya zowaar verrassend de Nederlandse titel bij de masters duetten veroverden -, moesten vanwege de lockdown alle trainingen, wedstrijden, toernooien en evenementen door (inter)nationale bonden en clubs abrupt gestaakt, uitgesteld of afgelast worden. De NK’s voor junioren en Vrije Combinatie & Synchrobeat die gepland stonden voor april en juni 2020 gingen niet door en de KNZB maakte bekend dat die ook verder niet meer ingehaald zullen worden.

Ook abrupte verstoring van synchro-seizoen

Alleen de topsporters met een A-status konden halverwege de Corona-crisis met toestemming van NOC*NSF hun trainingen weer oppakken. In dit geval was dat een uitkomst voor met name het Nationaal Duet bestaande uit Bregje de Brouwer en Noortje de Brouwer, welk duo de laatste loodjes nog heeft te gaan in de race voor de uitgestelde Spelen van Tokio 2021 en voor wie daarom alle synchro-liefhebbers hard duimen, ook in Capelle. De rest van de synchroonzwemmers in Nederland, ook bij ACZ, moest het net als alle andere sporters doen met work-outs en (land)trainingen online, thuis en buiten, waarna vanaf half mei volgens het sportprotocol van de KNZB er uiteindelijk, – gefaseerd naar leeftijd en aantal en met inachtneming van de vereiste anderhalve meter afstand en alle andere overheidsmaatregelen -, weer het zwembad in gedoken kon worden. Het plezier straalde er zichtbaar vanaf nu door de hele groep voluit en samen getraind kon worden.

Al ligt het wedstrijdseizoen voorlopig nog op slot. Zodra het kan en toegelaten wordt, kunnen er pas weer nieuwe krachtmetingen georganiseerd worden en kunnen er doelen gesteld worden om hopelijk te kunnen toewerken naar de bekroning op de NK’s en andere (titel)toernooien in 2021. Bij ACZ-Synchro Capelle hebben ze de afgelopen maanden gedaan wat ze konden en waren wat blij toen ze weer het water in mochten. Tot aan de laatste training toe afgelopen zondag 12 juli 2020 is er gebikkeld: met de blik vooruit naar volgend seizoen en een nieuw bad in Aquapelle! Trainsters Schallenberg en Sijben-Willemse legden GymPOWER uit dat dit een grote stap vooruit is in alle aspecten en voor alle afdelingen van ACZ. Van vier naar acht banen met voldoende diepte, breedte en lengte. Een paradijs voor de recreanten, de aqua-trimmers maar ook de wedstrijdsporters in elke zwemdiscipline. Een mooi en welkom doel en nieuwe dimensie juist nu in de Corona-crisis, die de motivatie voor iedereen hoog helpt houden voor terugkeer na het zomerreces.

Aquapelle geeft mooi doel en nieuwe dimensie

In het nieuwe bad in sportcomplex Aquapelle, beheerd door Sportief Capelle, zijn er de modernste faciliteiten en technische snufjes te vinden om de sportprestaties en de coachingpower verder te verbeteren zoals onderwatercamera’s met bijbehorende schermen. Trainingsbeelden en choreografieën kunnen alsdan tot in de fijnste details goed en deskundig geanalyseerd worden, waardoor sporters en trainers meer uit zichzelf en de trainingen kunnen halen. Wie zichzelf ziet, kan zich corrigeren en verfijnen. Een effectieve spiegelwerking, zoiets als wat bijvoorbeeld het InnoSportLab Den Bosch doet voor de gymsport. Vanaf het nieuwe seizoen zal de Capelse club ook eindelijk landelijke en internationale wedstrijden en toernooien kunnen organiseren in de eigen thuisbasis. Dat zal ook voor nieuwe impulsen zorgen. Van De Blinkert nemen ze met een goed gevoel afscheid. Het is goed geweest om hier te kunnen werken, trainen en een goede basis met elkaar op te bouwen voor de (inter)nationale successen van vele talenten, toppers en teams. In Aquapelle zal ACZ kunnen gaan voor ‘the next level’.

Bij het sluiten van de markt hadden de afdelingen van ACZ nog bedacht om toch nog een clubkampioenschap te organiseren als afsluiting van dit memorabel seizoen. Dat was een groot succes. Er deden ruim zestig zwemmers aan mee van beide afdelingen en diverse leeftijdsklasses. Mare Schallenberg (13), de Nederlands jeugdkampioene Age Solo II & Duetten en één van de vier WJK-deelneemsters namens Nederland in 2019 wat haar een nominatie voor de GymPOWER Sports & Media Awards opleverde, kon haar seizoen enigszins goedmaken. Ze bewees niet alleen elegant maar ook heel hard te kunnen zwemmen en werd in één van de weinige sportwedstrijden in de afgelopen maanden clubkampioene.

Eerste kampioenstitel na de Corona-lockdown

Een ambitieuze maar ook wel nuchtere Mare Schallenberg: “Wanneer ik iets kan winnen, ga ik er helemaal voor. Toen de watertrainingen weer begonnen, heb ik direct conditie opgebouwd en daardoor kon ik nu ook weer hard zwemmen. Dat ik daarvoor zo goed en zo kwaad ook in de tuin heb getraind is goed geweest, want nu ben ik in het water ook wat minder zwaar.” Al met al een knappe prestatie! Je zal als jonge synchroonzwemster aan het eind van het seizoen na de Corona-periode de conditie en power nog hebben om ook de langebaan-zwemmers eruit te zwemmen. Al is het synchroonzwemmen niet voor niets één van de mooiste maar tegelijkertijd ook één van de zwaarste Olympische sporten. Een sport voor stoere dames en heren en daar hebben de toppers, talenten en trainers van ACZ zichtbaar alle oren naar.

In bovenstaande ingesloten YouTube-video-podcast een impressie van het bezoek van GymPOWER aan de laatste seizoenstraining 2019-2020, voor de laatste keer in Optisport Zwembad De Blinkert in Capelle aan den IJssel. Meer over het synchroonzwemmen is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van ACZ Capelle aan den IJssel alsmede op de website van zwembond KNZB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credit tekst en foto’s © Therry da Silva | Credit interviews en video-edit © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.