Cirkel van eenzaamheid doorbroken met acrobatische passie

Cirkel van eenzaamheid doorbroken met acrobatische passie

ZAANDAM – Op zaterdag 11 juli 2020, een week na de première van ‘Cirque Acrobatique’ van Wheel Sensation in Theater Carrousel op het HEMtuin Terrastival in Zaandam, ging GymPOWER op uitnodiging kijken naar deze acrobatische show in urban setting. Voormalig wereldkampioenen rhönradturnen Boy Looijen en Laura Stullich hadden tot nu toe al hun sporen verdiend in de artistieke wereld met hun acts, maar met dit compleet en hoogwaardig programma vol overrompelende partneracrobatiek in samenspel met pole, cyrwheel en rad stijgen ze boven zichzelf uit en zetten een stap vooruit in hun artistieke carrière. De cirkel van eenzaamheid in Corona-opsluiting wordt doorbroken met een vurig sprookje vol passie, dynamiek en lef. Niets maakt liefde en hoop tastbaarder als je zo’n show op locatie kan zien en beleven.

Voor de tweede weekend van het theatrale spektakel was de zaal goed gevuld. Met nieuwsgierige bekenden uit persoonlijke kring en de gymsportwereld – gymsportclub Lycurgus Hygiëa uit Krommenie – “We weten wat ze kunnen, dus we verwachten er heel veel van!“, maar ook met enthousiaste bezoekers en showliefhebbers die het groots vonden om op het Zaanse HEMtuin Terrastival eindelijk in alle vrijheid uit te zijn en te kunnen genieten van een goede show op hoog niveau. Alle spanning en stress van de afgelopen maanden in quarantaine kon een half uur lang vergeten worden. Looijen en Stullich haalden alles uit de kast om het publiek een spetterende show voor te schotelen die de toeschouwers op het puntje van hun stoel hield, ze amper liet denken of ademhalen en ze letterlijk en figuurlijk voor even bevrijdde van alle Corona-stress.

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

Eerste uitje na Corona-quarantaine

Voor een aantal bezoekers, bewoners van een aangepaste woongroep, kwam die boodschap goed over. Ze hadden na maanden binnen blijven speciaal toestemming gevraagd en gekregen om deze show van Wheel Sensation op het HEMtuin Terrastival bij te mogen wonen en genoten er zichtbaar met volle teugen. Na afloop waren ze dan ook vol lof en enthousiast over het optreden tegenover GymPOWER. Hun begeleidster was er voor de tweede keer bij: “Ik was al met mijn man bij een vorige show wezen kijken en we vonden het zo leuk, dat ik een heel plan heb geschreven voor de bewoners. Dat plan is naar de Corona-commissie en de ouder-commissie gegaan en die hebben toestemming gegeven. Na vier maanden zijn we nu eindelijk met de groep een uitje aan het doen. Heel erg leuk dat dit kan!” 

Looijen en Stullich grijpen voor hun eerste grote showprogramma samen naar hun roots in de gymsport: het talent, de techniek en het lef dat hen ooit elf wereldtitels deed veroveren tussen de zware internationale concurrentie in het rhönradturnen, een gymsport onder de vleugels van de DG/KNGU die ze nu wederom een mooi visitekaartje bezorgen. Aangevuld met nieuwe vaardigheden in andere acrobatische disciplines, gelardeerd met verfijnde details en in een conditioneel moordend tempo, is het optreden van een half uur vrij intens en indrukwekkend. Ze hebben zelfs vijf nummers luchtacrobatiek met tissu en straps achterwege moeten laten, omdat er in de hal geen aanhechtpunt is en de betonnen ondergrond daar niet aantrekkelijk voor is. Toch geeft de rauwe ‘urban’ setting met summiere aankleding, lichteffecten en props in Theater Caroussel , – een openluchttheater in een oude fabriekshal zonder enige franje die voldoet aan de Corona-eisen -, de show ‘Cirque Acrobatique’ juist de perfecte zeggingskracht en charme nu.

Perfecte zeggingskracht en charme

Het past prima bij het ontheemde gevoel van opgeslotenheid in de Corona-tijd die Looijen en Stullich met hun show ontzenuwen. Elkaar zien maar niet kunnen en durven aanraken; weten dat er buiten een hele wereld is maar het niet kunnen betreden; je gevoel als mens moeten indammen maar beseffen dat dit onbegonnen werk is. Emoties laten zich niet grijpen, een mens leeft door beweging en sociaal contact, een artiest is immer in beweging om emoties over te brengen. Net als hun leven zelf – de twee leerden elkaar kennen op het WK van 2011 in Arnsberg, Duitsland, het geboorteland van Stullich -, een sprookje gevangen tussen de schoonheid van bewegen is ook hun show: het ronddraaien in cirkels aan de pole en in het cyrwheel en de rhönraderen met een boodschap. Soms synchroon, soms a-synchroon, soms als elkaars toeschouwers en uiteindelijk versmolten tot één geheel in hetzelfde rad van fortuin. Eén groot vurig spel van aantrekken en wegduwen, een prachtige choreografie die de balts van verliefde sterren aan het circusfirmament uit ‘The Greatest Show on Earth’ zachtjes in de herinnering brengt.

De twee jonge ouders van de acht maanden oude Nino zijn blij dat ze eindelijk weer aan de bak kunnen in het vak waar hun hart klopt, naast de eigen studio in Zaandam waar ze generaties van elke leeftijd enthousiast maken voor de circusacrobatiek die ze met passie beoefenen en aanleren. Vorig jaar was een geweldig jaar voor de twee artiesten. In 2019 traden ze op vijfenzeventig locaties in negen landen op, met honderddertig acts in tien verschillende disciplines staat op het Instagram-account van Wheel Sensation. Verbazingwekkend, want dat was ook naast acht maanden zwangerschap en de geboorte en eerste maanden van hun zoontje die met hen meereisde. Eind augustus, een week na de bevalling hervatte Stullich alweer de trainingen om de optredens met Looijen weer te kunnen hervatten. 2020 begon veelbelovend, maar de Corona-lockdown en maandenlange quarantaine was voor het Zaanse duo een koude douche. Niet alleen financieel. Alles viel weg in één keer, ook voor hen bleef de stilte in de nauwe besloten cirkel over.

Anderhalve meter afstand overwinnen

Een artiest wil en moet optreden. Looijen: “Na drie maanden stil zitten waren we het helemaal zat. We zijn heel blij en vinden het heel bijzonder dat we hier in samenwerking met het HEMtuin Terrastival onze eigen show kunnen laten zien deze zomer. In onze thuisstad, met een eigen programma, dertig minuten lang, rauwe acrobatiek, met voor ons een bijzonder verhaal.” Stullich: “We hebben elkaar namelijk door de sport en de acrobatiek leren kennen en kunnen met deze show het verhaal vertellen hoe je de anderhalve meter afstand kunt overwinnen. Ons zoontje was erbij bij de première en leek het superleuk te vinden ons te zien. Het is allemaal zo snel gegaan.” Het aparte is dat de twee die de wereld afgereisd hebben en altijd opgetreden hebben in besloten shows, nu eindelijk dichtbij huis hun kunsten kunnen tonen aan het thuispubliek. Dat hebben ze vòòr de Corona-crisis niet kunnen bevroeden.

Bij de centrale dinnershow van het HEMtuin Terrastival in Zaandam leverden ze op uitnodiging een bijdrage met een extra, totaal nieuwe act. Looijen: “Met een speciaal gebouwde stellage om mijn benen heen en bovenop een rekstok waaraan Laura luchtacrobatiek doet. Met ook cyrwheel en rhönrad. Vorige keer hadden we een staande ovatie. Iedereen kwam na afloop naar ons toe met complimenten. Dat is fijn. We hopen dat iedere bezoeker het doorvertelt aan familie en vrienden.” Ze willen deze zomer nog veel meer mensen hier in Theater Carrousel laten genieten met een mooie acrobatische show. “Wie het zelf wil uitproberen of leren, kan ook bij ons terecht in onze studio, waar we les geven aan elke leeftijd. Het mag nu weer en je kan altijd meer dan je denkt!” Het blijft voor artiesten in deze tijd hard werken, want het aantal bezoekers en tickets per show is aan banden gelegd. Toch blijven ze hoopvol voor de toekomst. Zoals in de show: “We hebben de afstand overwonnen en gaan samen verder!”

De organisatie van het HEMtuin Terrastival 2020 in Zaandam is ook zeer tevreden over de show van Wheel Sensation, vertellen Looijen en Stullich. “We mogen vaker onze show opvoeren. De eerste die gepland staat is op zaterdag 25 juli 2020 om 17:00 uur. We waarderen het als mensen onze show kunnen bekijken en we hun applaus kunnen verdienen!” Tickets voor ‘Cirque Acrobatique’ zijn te koop via de website van HEMtuin/Theater Carrousel. Meer over ‘Cirque Acrobatique’ en Boy en Laura Stullich vind je op het Instagram-account, de Facebook-nieuwspagina en de website van Wheel Sensation. In dit artikel de YouTube-link naar de video-podcast en beeldreportage voor GymPOWER die een impressie geven van de zomerse show in Zaandam.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst foto’s © Therry da Silva | Credit interview en edit video-podcast © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.