COLUMN – Smeets is boos

COLUMN – Smeets is boos

WAALWIJK – Sportfotograaf © Maurice Smeets van 108sports.online spreekt zich uit in een nieuwe column over de huidige ontwikkelingen in de Nederlandse gymsportwereld en deelde dit met GymPOWER.

NB: In overleg met hiertoe opgeleide deskundigen melden we hierbij dat het verstandig is dat mensen die te maken hebben gehad met onveilige sportsituaties en nu door alle publicaties hieromtrent geconfronteerd worden met een onverwerkt verleden er goed aan doen om de bijstand van een professional in te schakelen die ze kan bijstaan bij het verwerken van wat ze hebben meegemaakt en/of wat nu verteld wordt in de juiste context te kunnen plaatsen. In het kader van de cultuuromslag in de gymsport kun je, al dan niet anoniem, een melding of aangifte doen van psychische beschadiging, intimidatie, willekeur en uitbuiting bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) of bij de politie onder vermelding van gepleegde feiten als geweldpleging, mishandeling, bedreiging, discriminatie en misbruik. Ook vraagt gymnastiekunie DG/KNGU om vertrouwen in haar eigen onderzoek. Als je vertrouwen in deze organisaties of vertrouwens(contact)personen is geschaad of een reeds ingediende klacht onvoldoende of naar ontevredenheid is afgehandeld, wordt door professionals aanbevolen om het hogerop te zoeken bij externe professionals (buiten de sportwereld).

REACTIE DG/KNGU OP VERKLARING JOY GOEDKOOP d.d. 26 juli 2020
“De DG/KNGU gaat voor een veilig sportklimaat. Al langere tijd roepen we sporters op om misstanden te melden. Want alleen met concrete meldingen kan de onderste steen boven komen. Iedere melding zal worden opgevolgd door grondig en zorgvuldig onderzoek. Dat geldt ook voor de aantijgingen van Joy Goedkoop in de uitzending van Studio Sport van zondagavond aan het adres van twee coaches die momenteel in dienst zijn van de DG/KNGU. Nog deze week zullen daarover de eerste gesprekken met betrokkenen plaatsvinden en volgt een nadere mededeling hierover vanuit de DG/KNGU.”

Vandaag kreeg ik bovenstaande tekst doorgestuurd, de reactie van de DG/KNGU op de verklaring van Joy Goedkoop in uitzending van de NOS. Dit maakt mij ontzettend boos. Tijdens de uitzending was de DG/KNGU niet bereikbaar voor commentaar of reactie. “Al langere tijd roepen we sporters op om misstanden te melden.” Bij mijn weten zijn er al meerdere malen misstanden gemeld waar niks mee gedaan werd door de DG/KNGU. Bij het onderzoek naar het sportklimaat bij SV Pax van journalist Marco Knippen, concludeerde de DG/KNGU kort gezegd dat het niet ernstig genoeg was en hoofdtrainer Patrick Kiens geen deel had aan de aangekaarte onveiligheden bij de trainingsaanpak van een aantal train(st)ers of zelf deel uitmaakte van grensoverschrijdend gedrag in de trainingscultuur. Eythora was en is belangrijk voor de DG/KNGU en heeft net als haar trainer Patrick Kiens een Olympisch belang. “Want alleen met concrete meldingen kan de onderste steen boven komen.”

Ook in 2018 werd op een onafhankelijke bijscholingsdag voor trainers en coaches de vertrouwenscontactpersoon van de DG/KNGU geconfronteerd met ervaringen van twee voormalig topturnsters. Turnsters die in Oranje geturnd hebben. Voor de DG/KNGU leverde deze heftige onthullingen waar ook huidige top- en bondstrainers werden genoemd, naar bleek geen noodzaak om actie te ondernemen. De workshopgever van NOC*NSF vond het allemaal sneu voor haar vriendin de vertrouwenscontactpersoon. Er werd geen navraag gedaan, er werd niets onderzocht. De verhalen hadden gemakkelijk gestaafd kunnen worden door navraag bij een DG/KNGU-bestuurslid, dat zelf als voormalig topturnster op de hoogte is van de gang van zaken. Zij trad juist toe tot de DG/KNGU om van binnenuit dingen te kunnen veranderen, maar daar bleek de DG/KNGU geen belang bij te hebben. Deze incidenten hadden volgens mij veel verder onderzocht moeten en kunnen worden want duidelijkere meldingen kun je niet krijgen denk ik dan.

Van de defensieve houding van de DG/KNGU word ik misselijk. De aantijgingen van Joy Goedkoop, de verklaringen van andere voormalig turnsters en het onderzoek naar omstandigheden bij verenigingen moet voor een bond genoeg reden zijn om met slachtoffers te praten en ook naar hun oplossingen te luisteren. Als een trainer niet transparant is en het presteert om een turnster die te dicht bij de top kwam apart te nemen en te zeggen dat het voorlopig haar tijd nog niet is om door te breken en ondanks aantoonbare resultaten geen deel mag uitmaken van het Nederlands team, is er helemaal geen discussie nodig. Daar ontbreekt het respect dat ook hoort bij een topsportcultuur. Dat vraagt om handelen, want het schaadt turnsters, de DG/KNGU en de sport. Raar dat veel turnsters stoppen die hiermee te maken krijgen. Het door de DG/KNGU aangekondigde onafhankelijk onderzoek, geeft nog niet aan dat de bond maatregelen wil nemen. Er is nog geen zwarte lijst van trainers met meldingen, er worden geen excuses gevraagd, geen boetes opgelegd en er zijn voor zover ik weet nog geen licenties afgenomen. De verklaring van Joy Goedkoop geeft hier nu al genoeg aanleiding toe, daarvoor hoeft niet op een groot onderzoek gewacht te worden.

Jos Geukers was destijds al een eigen onderzoek gestart naar misstanden bij het turnen. Hij is weggestuurd. Omdat hij te dicht bij de gevoelige waarheid kwam? Heeft hij een zwijgcontract moeten tekenen met dreiging van juridische sancties, zoals dat in het verleden ook aan turners en trainers is aangeboden? Gaan nu ook trainers spreken, die niet achter intimidatie bij de trainingen staan? Krijgen ook trainers die bij verenigingen zijn vertrokken, omdat ze het niet eens waren met het beleid van de club nu een stem? Want zwijgen, de andere kant opkijken of monddood gemaakt zijn, past toch niet in een veranderde positieve sportcultuur van de DG/KNGU? Ik hoop dat ex-turnsters, vanuit een gezamenlijke juridische actie de DG/KNGU de ogen kunnen openen, te dwingen de juiste kant op te kijken het onveilig sportklimaat door de wasstraat te halen. Dat dat het einde is van de angst- en zwijgcultuur die er binnen deze mooie sport nog steeds is. Laat, waar we nu misstanden collectief met elkaar kunnen verwerken en de generaties hierna een veilige toekomst bieden, de sport de winnaar zijn!

Column Smeets Schrijft – credit tekst en coverfoto © Maurice Smeets @108sports.online

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.