Sportpsycholoog Sandra Haarbosch: “Positief coachen in de sport maakt het verschil”

Sportpsycholoog Sandra Haarbosch: “Positief coachen in de sport maakt het verschil”

[Foto verstrekt door © Sandra Haarbosch | Fotograaf © Paul Rutten]

BREDA – Toen de Corona-crisis het sportleven abrupt stil legde begin 2020, viel Glitters Dance & Twirl Vereniging Prinsenbeek op met haar doortimmerde plan van aanpak om de grote tegenslag om te zetten in voordeel voor haar sporters en trainers. Sandra Haarbosch, hoofdtrainster bij Glitters Dance & Twirl Vereniging Prinsenbeek en afgestudeerd sportpsychologe, deelde in een interview met GymPOWER de ervaringen èn de visie, waarbij de sporter als mens in ontwikkeling centraal wordt gesteld bij de club. “Positief coachen vergt meer dan aanpassing van de trainingsmethode en een goede sfeer, maar het maakt echt het verschil.”

In deze periode waarin de internationale en nationale sportwereld diep geraakt wordt door verklaringen over en onderzoeken naar (on)veiligheid in elk opzicht in het sportklimaat, geeft dit verhaal troost en handvattenEen bijzonder interview en artikel uit het GymPOWER Sportmagazine nummer 2020-04 dat de lezers aangeboden wordt zonder PREMIUM-restrictie omdat het de moeite waard is dit nu te lezen.

Met empathie en tegenwoordigheid van geest wist de club door te schakelen om hen te loodsen door de diverse uiteenlopende situaties waarmee ze onverwachts en onvoorbereid in korte tijd mee te maken kregen. Er werden naast de eigen expertise en creativiteit ook professionals met verschillende deskundigheid ingezet om de sporters te steunen, hun ervaringen te helpen verwerken en zowel fysiek als mentaal te laten groeien.  Mooie lessen over positief coachen in een unieke praktijksituatie die de hele club verder verrijkt heeft qua sportbeoefening en sportklimaat. ´What doesn´t kill you, makes you stronger´ is een veel gehoord Engels spreekwoord in de sportwereld, maar daar moet je dan ook iets voor doen en laten.

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Team Glitters Twirl & Dance op NK NTSB 2019-2020 in Topsportcentrum Almere

Sandra Haarbosch, zelf voormalig toptwirlster die Nederland diverse keren mocht vertegenwoordigen op internationale (titel)toernooien, geeft samen met collega’s training bij Glitters Dance & Twirl aan sporters die uitkomen in de competitie van beide Nederlandse twirlbonden, NBTA Nederland en NTSB. Deze deden het de laatste jaren steeds beter en behaalden bij de NK’s van de beide bonden in januari 2020 veel medailles, met ook kansen op internationale deelname. Het liep op rolletjes en de club verheugde zich op een mooi seizoen met spannende ontwikkelingen in het verschiet. Met als kers op de taart een WK in eigen land waar ze de wereldtoppers in actie konden zien. Toen brak de Corona-crisis uit, met alle gevolgen van dien. Ineens zagen sporters en trainers elkaar niet meer bij de club, was de vertrouwde manier van trainen niet mogelijk en konden veel plannen de prullenbak in. Dat heeft op iedereen bij Glitters Dance & Twirl een behoorlijke impact gehad. In één keer was alles onmogelijk en was alle perspectief weg. Doch de club weigerde bij de pakken te gaan neerzitten en schakelde over naar het zoeken naar oplossingen: ‘wat en hoe dan wel.’ Het was een ongekende uitdaging om als club in beweging te blijven, maar dat hoort juist ook bij sport wisten ze uit eigen ervaring.

“Hoe pakken we dit aan en welke tools zijn er nodig?”

Hoofdtrainster Haarbosch blikte met GymPOWER terug op hoe snel alles ging aan het begin van de Corona-crisis: “Ineens gingen we naar even helemaal niets, vervolgens naar online trainingen, daarna naar buitentrainingen om uiteindelijk weer gefaseerd naar leeftijd terug te keren in de zaal met de anderhalve-meter-afstand-regel. Nog steeds zonder wedstrijden op de kalender dit jaar om naar toe te werken. In zo’n proces moet je de sporters en je collega’s zien te motiveren om te blijven doorgaan en tegelijkertijd naar oplossingen te zoeken. Het was niet niks, voor niemand.” Allereerst kwam er een plan van aanpak. Haarbosch: “De eerste vraag die we onszelf stelden binnen de vereniging was: hoe gaan we dit aanpakken en welke tools zijn daarvoor nodig?” Zoals bij vele sportverenigingen in de lockdown-periode, was één van de oplossingen online gaan. “Met dank aan een bedrijf dat onze club graag steunde, konden we om te beginnen de hele communicatie en mailing in Microsoft Teams zetten. Vervolgens startten we op met iedere week een gezamenlijke online work-out.” Het onderlinge contact was hersteld en er kon weer ‘samen’ getraind worden, waarbij de trainers ook tips konden geven.

Het plan van aanpak ontwikkelde zich gaandeweg door voortschrijdend inzicht bij de trainersstaf van de club. Hoofdtrainster Haarbosch legt uit: “De trainingen op zaterdag gingen online eerst ook zoals we ze voorheen deden in de zaal: we begonnen met een gezamenlijke warming-up en deden samen een goede work-out. Toen vroegen de sporters op een bepaald moment of ze ook individuele lessen konden krijgen. Waarom eigenlijk niet? Vervolgens zijn we een half uur per persoon online gaan trainen, één op één, waardoor ieder z’n eigen coach weer beschikbaar had.” Serieus trainen hoeft niet saai te zijn en de Corona-crisis bood juist meer mogelijkheden voor creatieve alternatieven. Een voorbeeld bij Glitters Dance & Twirl was de maandbingo. Hoofdtrainster Haarbosch legde GymPOWER het uit. “Op vier verschillende dagen per week gaven we kleine opdrachten van maximaal tien minuten. Tegenover elke afgemaakte opdracht stond een presentje en een clubsponsor zorgde voor een mooie grote prijs. Iedere week hadden we een bingo-winnaar. Iedere week was er zo een doel om naar toe te werken. Ze konden bonuspunten verdienen als ze zichzelf verbeterden of een extra oefening deden. Zo hebben we de meiden zo goed mogelijk als het ging actief en gemotiveerd gehouden.”

Sportfysiotherapeut ingezet om sterker te worden

Toen de jongere meiden weer naar buiten konden, zijn vertegenwoordigers van alle binnensporten in Breda en Prinsenbeek, met de gemeente om de tafel gaan zitten om de mogelijkheden en oplossingen met elkaar te delen. Veel sporten lagen stil of sporters konden niet trainen zoals dat nodig was voor hun sport, zelfs in het turnen en de acrogym. Hoofdtrainster Haarbosch: “Bij Glitters Dance & Twirl waren ook een aantal turnsters komen meedoen met de online work-outs en buitentrainingen. Dat was heel erg leuk. De volgende stap was dat iedereen een oefening mocht inbrengen die we dan allemaal deden, zoals een alfabettraining: bijvoorbeeld bij de E tien keer opdrukken en bij de L sit-ups doen. Zo werden de trainingen gevarieerder en uitdagender.” Zo’n periode waarbij je helemaal uit je opbouw en ritme wordt gehaald en op afstand moet werken, vergroot echter de kans op blessures. Omdat het duidelijk is wat je fysiek aankan en in hoeverre het verstandig is om bijvoorbeeld je knie of enkels te belasten.

Bij Glitters Dance & Twirl waren ze daarom extra alert om de sporters daarin te coachen en blessureleed te voorkomen. Hoofdtrainster Haarbosch: “De Corona-crisis vereiste een andere aanpak van de trainingen. Het was zowel voor de meiden, als voor mij als trainer, continu wennen en schakelen. Toch hield dit ons juist gemotiveerd om de sport te blijven beoefenen. We lieten we ons niet uit het veld slaan en putten uit eigen ervaring. Bij het herstellen van zware sportblessures biedt een een fysio of personal trainer bepaalde oefeningen om je sterker te maken. Vanuit die insteek zijn we ook begonnen met de online trainingen met de meiden. We hebben ook een fysiotherapeut benaderd om de meiden gericht te ondersteunen om deze periode goed door te komen en waarbij ze leerden goed voor zichzelf te zorgen.” Opvallend was dat in het plan van aanpak van Glitters Dance & Twirl ook aandacht besteed werd aan het opvangen van de sporters en de trainers daarin te coachen. Niet alleen de manier zoeken om te kunnen doortrainen, maar ook mentaal de situatie en persoonlijke dingen te kunnen verwerken.

Mental-coaching voor verwerking en ontwikkeling

Hoofdtrainster Haarbosch die begin 2020 bezig was om haar studie sportpsychologie af te ronden, werd geraakt door wat de sporters en trainers meemaakten in de Corona-crisis en vroeg zich meteen af hoe ze hen kon steunen met de inzichten uit haar opleiding. “Ik merkte dat de meiden ondanks al onze inspanningen teleurgesteld waren. Ze zaten ermee dat ze niet meer konden trainen zoals normaal, elkaar niet meer zagen en de wedstrijden waar ze naar uitgekeken hadden niet doorgingen. Ik besefte dat het belangrijk was ze ook daarin te ondersteunen.” De Corona-crisis betekende ook een half jaar de tijd om meer te doen dan routines draaien en dat moest benut worden, besefte ze. “Er was ruim baan om ook te focussen op het mentale stuk. Als ze de wedstrijdvloer weer op konden gaan, zouden ze meer dan een jaar stil gestaan hebben. Dat is in een sport enorm veel tijd en dat doet iets met jou. Het maakt dan niet uit of je acht of zesentwintig bent, je hebt allemaal hetzelfde motivatieprobleem. Het initiatief lag er al om twee meiden mentaal te gaan begeleiden, maar ik besloot om dat over de hele linie van de vereniging te trekken.”

Wat gold op het fysieke vlak, dat de club professionele fysiotherapie inschakelde, ging ook voor het mentale vlak op. Sportpsychologie geeft handvatten om sporters en trainers zowel onder normale omstandigheden als in een crisis te begeleiden. “Door te analyseren wat er gebeurde bij iedereen, hoe ze ermee omgingen, kon ik gericht steun bieden om ze naast fysiek ook mentaal sterker te maken. Ik gaf ze iedere week oefeningen en ging bij hun lessen kijken. Dan kon ik zowel de trainers als de sporters inspireren. Om ze positief te kunnen coachen, moet je jezelf afvragen: ‘Hoe spreek je ze aan?’, ‘Wat hebben ze nodig?’, ’Hoe kun je ze positief stimuleren?’” Waar het daarbij om draaide was dat sporters en trainers hun focus verlegden van de onmogelijkheden, teleurstellingen en blokkades naar wat wel kon en mogelijk was. Haarbosch: “Juist in zo’n periode kun je mentaal meer groeien en sterker worden dan onder normale omstandigheden had gekund. Tijdens de reguliere trainingen heb je daar veel minder tijd voor.” Zonder de prestatiedruk van het wedstrijdseizoen is er ruimte om professioneel te analyseren wat de sporters en trainers nodig hebben.

Differentiëren naar wat ieder individu nodig heeft

Haarbosch heeft op basis van haar psychologische analyses sportprofielen opgesteld en op basis daarvan per individu een plan van aanpak voorgesteld.“Ieder individu heeft iets anders nodig, dat geldt ook voor sporters. Het zijn mensen in ontwikkeling.” Het plan van aanpak omvatte daarom kleine doelen op korte termijn, op de trainingen, en grote doelen op lange termijn, voor wat ze willen bereiken in hun sportcarrière. Het onderzoek op de werkvloer bewees dat je daarin moet kunnen differentiëren. “Als iemand iets nog niet kan, kun je stimuleren om het te proberen. Hoe het ook afloopt, geef jezelf en/of een ander een schouderklopje voor de stap die gezet is. De ene sporter is superfanatiek en wil het  hoogst haalbare, de andere vindt het belangrijker om plezier te hebben, maar beide kun je zeker op niveau begeleiden, in de zin van fysiek en mentaal sterker maken.” Wat haar uit de analyses ook bleek, is dat er wat er in hun privé leven speelt ook doorwerkt in de sportbeoefening en dat daar ook gericht aandacht voor moet zijn omdat dat de sportbeoefening kan beïnvloeden. Haarbosch: “Bij de start van de training kun je dat opvangen met vragen als: ‘Hoe was je dag?’, ‘Heb je een leuke week gehad?’, ‘Wat zijn leuke dingen die je hebt meegemaakt en wat zijn minder leuke dingen?’ Alles gaat mee naar de training… Als ze ’s ochtends ruzie hebben gehad met hun moeder of geklier hebben gehad met een zusje, nemen ze dat bewust of onbewust mee naar de training. Als trainer is het je taak om bij de training een vertrouwde situatie te creëren, zonder dat de sporter tegenover iedereen in de vereniging het hart moet luchten over de privé situatie.” De Corona-crisis bracht veranderingen in de locatie, de grootte, de samenstelling en het functioneren van sportlesgroepen.

Dat gaf ook opties aan de trainers Glitters Twirl & Dance om de privé dingen individueel op te lossen en de goede sfeer en trainingsmogelijkheden voor overige sporters te behouden. “Je kunt nu als trainer bij de groep blijven en toch gericht aandacht aan het individuele aspect besteden. Je krijgt door de omstandigheden nu juist de ruimte om de theorieën die je geleerd hebt, toe te passen en in de praktijk te zien hoe het werkt.” Het plan van aanpak dat in de Corona-crisis is ontstaan heeft de sporters en trainers van de club weer toekomstperspectief gegeven. Hoofdtrainster Haarbosch: “Doel is nu om volgend jaar de meiden bij de internationale en nationale wedstrijden sterker te kunnen neerzetten en dat ze hierdoor de druk van zo’n groot evenement ook beter aan te kunnen. Ik heb ook aangegeven dat ze dit op basis van vrijwilligheid kunnen doen. Ze moeten het echt zelf willen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar het helpt als je dingen probeert. Als de sporter of de trainer zegt ‘Dit moet, of dat moet’, heeft dat grote invloed op het resultaat. ‘Niet omdat je zo werkt, omdat het zo volgens de planning moet. Enthousiasme kun je juist veel meer benadrukken. Dan kunnen trainingsonderdelen waar je eigenlijk meestal geen zin in hebt, juist beter gaan. Omdat je een andere spirit krijgt. En wat we nu al merken aan de meiden, is dat ze er positiever in staan, dat ze meer kunnen hebben, we makkelijker grenzen verleggen en ze dingen veel beter oppakken. Dan lukken dingen die eerst niet lukten, in één keer wel. Dat geef ik ze heel graag mee.”

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Team Glitters Twirl & Dance op NK NTSB 2019-2020 in Topsportcentrum Almere

Haal er het maximale uit waarmee sporter happy is

Het gevleugelde adagio is ‘output is input’, waarbij de sporter als mens centraal staat in de aanpak. Haarbosch: “Als de sporter positief is en de trainer ook, dan lukt het in de trainingen en op wedstrijden ook veel makkelijker. We moeten ons daarom inzetten op de complete sporter, anders krijg je als sporter en trainer/coach er nooit het maximale uit.” Daarbij is en blijft het uitgangspunt uitgaan van de mogelijkheden van de sporter. Haarbosch: “Ieders niveau is anders, de instelling is ook anders, maar haal er wel de max uit, waarmee iemand happy is met zichzelf en met wat hij of zij wil bereiken in de sport. De meiden staan er allemaal positief tegenover, maar vinden het echt anders. Dat zeggen we nu in Corona-tijd: ‘Het is allemaal even anders.’ Maar dat betekent dat ze nu ook anders tegen hun sport aankijken. Ze zeggen bewuster te zijn van waar ze mee bezig zijn. Normaal kwamen ze ’s ochtends om 9:00 uur op een training en om half twee deden ze de deur achter zich dicht en dat was de training. Nu zijn ze bewuster bezig met hun lichaam.” Als ze weer zomaar volle bak gingen bij het hervatten van de binnentrainingen, besefte ze dat je erop kon wachten dat er blessures kwamen. Daarom was het ook een logische stap om een sportfysiotherapeut van LVN Fysiotherapie uit te nodigen om uitleg te geven over blessurepreventie. Een win-win-situatie. Haarbosch: “De fysio kon vanuit zijn eigen kennisniveau vertellen. Vreemde ogen dwingen. De sporters en trainers kregen uitleg van iemand met verstand van zijn vak die ze goed kon informeren. En voor een fysiotherapeut is het weer belangrijk om de sport en de sporters te leren kennen. De gestelde vragen waren specifiek voor onze sport en trainingen.”

Hoe jong ook, twintig jaar training geven heeft Haarbosch inzichten en praktijkervaring gegeven in het vak. Er zijn meer opties naast je opleiding om als trainer en coach te groeien en je sporters beter te leren begeleiden. Zo kun je veel opsteken uit de samenwerking met andere clubs en collega’s. Haarbosch: “We werken bij Glitter Twirl & Dance ook samen met Ria Spaan van Twirlvereniging Infinity uit Elburg. Toevallig heeft één van die meiden van daar aan onze online trainingen meegedaan en kon ik haar ook tips geven. Infinity is uiteindelijk ook zelf online trainingen gaan geven. Als verenigingen zo ver elkaar toch open staan voor samenwerking, kan er heel veel.” Samenwerking kan ook dichterbij, strekken veel verder dan de eigen sport en je doet er nieuwe inzichten mee op. “Ik heb zelf de dansacademie gedaan en weet dat een brede interesse kan helpen. Met de club hebben we ook wel eens samen getraind met turnsters van BredaGym en Samensprong in de turnhal in Prinsenbeek. Turnsters vinden het heel leuk om hun sport ook aan andere sporters te leren. Zij leren bijvoorbeeld een radslag ook weer net wat anders aan dan ik, met net die kleine tips die ik niet meer heb. Dat is heel leuk om te zien.” Door die kruisbestuiving is ze de turnsport meer gaan waarderen en ging ze ook bij turnwedstrijden kijken.

Prestatie is van sporter die het doet, nooit van trainer

“Ik ben heel erg van sportiviteit. Je bent met plezier bezig met je sport en je wil allemaal eerste worden, dat kan er maar één worden en dat bepaalt de jury, maar ik vind dat sportiviteit naar elkaar, ook naar je concurrentie, bovenaan staat. Met mentale coaching leer je een sporter en trainer te beseffen en te accepteren, dat degene wint die op een bepaald moment het sterkst in z’n schoenen staat, mentaal en fysiek het sterkste is, precies weet wat ie moet doen en daar ook vol voor gaat. Vaak zie je al heel veel aan de voorbereiding vooraf. Het is de prestatie van de sporters, die doen het. Het is nooit de prestatie van de trainer.” Haarbosch is zelf ook een gedreven topsporter geweest in de twirlsport en weet waar ze over praat. Ze kijkt met plezier terug op haar actieve sportcarrière. “Toen ik begon was het een soort uitlaatklep voor mij. Bewegen, dans, muziek, dat was geweldig! Patrick Noortheim was mijn coach bij het Nationaal Team van Nederland en ik heb ook veel andere enthousiaste trainsters gehad en ze brachten me allemaal verder. Dat was mooi!” Vanuit haar eigen passie voor de sport sprong de vonk over om trainingen te geven. “Er kwam een keer een meisje van zes zo vaak kijken bij mijn trainingen, dat ik deze vereniging startte en zelf training ging geven. Ik leid Glitter Twirl & Dance nu al meer dan tien jaar met veel enthousiasme. Daarvoor trainde ik al sporters individueel en kon ik een aantal van hen ook naar het Europees kampioenschap brengen.”

Bij Glitter Twirl & Dance blijft ze het met haar collega’s zoeken in de kwaliteit boven de kwantiteit. “Onze club is nooit een hele grote vereniging geweest, daar ben ik ook niet van. Ik geef een kind liever extra aandacht dan dat ik haar moet verliezen of niet verder kan helpen in de sport, omdat ik te weinig tijd voor dat kind zou hebben. Ik probeer ook leuke dingen te doen met die meiden. Je leert ze dan weer anders kennen en krijgt een betere band met ze. Die band vind ik belangrijk. Een goede coach-sporter relatie moet er zijn vanuit betrokkenheid. De passie voor mijn sport is dat ik een sporter graag wil verder helpen. Zowel in hun ontwikkeling als in hun sportprestaties.” In dat kader zijn ze bij de Prinsenbeekse sportclub ook bezig met een voedingscoach. Omdat ook sporters op de NK’s in januari 2020 zich kwalificeerden om internationaal te gaan, worden alle mogelijke opties bekeken om sporters in hun ontwikkeling bij te staan. Haarbosch: “Ik heb me aangemeld voor meetings van de wereldsportbond, want daar ben ik nieuwsgierig naar en volg ook online sessies voor coaches vanuit de VS. Ik wil weten hoe er internationaal gekeken wordt naar sporters. Je moet constant kunnen schakelen, op ieder individu en op een team. Daar moet je juist leren om iedereen gelijk te zetten. Gelijke behandeling is ook belangrijk voor een coach. Maar toch met een individuele aanpak. Vanuit de ‘mental coaching’ kan dat. Iedereen heeft eigen focuspunten om dat doel te bereiken. En ik werk graag met mensen samen, daar kan ik een sporter alleen maar mee helpen.”

Positief coachen werkt met aanpak die kansen biedt

In de praktijk heeft Haarbosch kunnen zien dat positief coachen werkt voor de sporters, als je een plan van aanpak hebt als club die ze kansen geeft. Marieke van Baaren traint nog niet lang bij Glitters Twirl & Dance en maakte een heel snelle ontwikkeling door: van beginner direct door naar intermediate en met succes op de Brabantse kampioenschappen gelijk tweede op de NK 2020. Voor haar ziet Haarbosch zelfs nu al internationaal kansen, evenals voor Sanne Laurijssen die goed is in artistic twirl en in Limoges, Frankrijk, al successen behaalde. Ook voor het team dat Nederlands kampioen werd met de vrije dans. Laurijssen die in januari 2019 lid was geworden, moest in april al haar selectiewedstrijd doen. Haarbosch: “Dat kwam volgens haar snel en dat vond ze spannend. Maar met haar ben ik veel mentaal aan het trainen geweest en dat kwam helemaal goed. Zij plaatste zich voor twee onderdelen voor de selectie. Met Elvira Oomen en Kyra van Aert [het Dancetwirl duo dat zilver pakte op de NK-RedGP] ben ik het jaar daarvoor naar Dublin geweest, waar ze echt hun beste prestatie hebben neergezet en het beste uit zichzelf haalden.” Voor het talent dat in deze club zo knap aan het doorbreken was op het hoogste niveau, was de Corona-crisis een extra grote domper, maar hoofdtrainster Haarbosch is ervan overtuigd dat ze nu samen voldoende mentale weerbaarheid hebben opgebouwd om er volgend jaar weer helemaal voor te gaan.

Wat Haarbosch betreft, blijft het anderen inspireren en stimuleren in positief coachen niet beperkt bij haar eigen club en sport: “Ik heb ook het online platform Twirling4U waar ik zoveel mogelijk inspiratie en informatie deel over wat er internationaal gebeurt. Ik deelde in de Corona-crisis daar bijvoorbeeld de #staysafeathome-challenges die in de VS of Italië werden opgezet, met bepaalde sporthoudingen en oefeningen. Met het doel om meer sporters en trainers te helpen, ook buiten mijn eigen club. Om mensen te informeren over wat er in Nederland en het buitenland is en leeft, maar ook om ze te  stimuleren en te enthousiasmeren door het delen van tips en skills. Uit de topsport, breedtesport en showsport in de twirlwereld, maar ook uit de sport ‘color guard’.” In dit kader is de kruisbestuiving tussen artistieke sporten ook van toegevoegde voor Haarbosch. “Ik vind het turnen erg interessant, maar ook de ritmische gymnastiek. De bewegingen die daarin voorkomen, de warming-ups of de oefeningen die online staan, volg ik allemaal en dat kan ik dan weer als inspiratie doorgeven. Bij het NADB, de dansbond via welke  de NTSB is aangesloten bij NOC*NSF, kun je ook veel opsteken over moderne dans en het formatiedansen. Als trainers/coaches in artistieke sporten hebben we de uitdaging hoe we in groepschoreografieën formatiewisselingen moeten doen. In de filmpjes van het formatiedansen kun je zien hoe ze heel snel en vloeiend van formatie weten te wisselen.” Dat zie je ook bijvoorbeeld in het synchroonschaatsen en ‘color guard’.

Een menselijke benadering die sporter centraal stelt 

Het is apart om juist nu met Haarbosch als trainster en sportpsycholoog te hebben gesproken over de noodzaak van positief coachen en een veilig sportklimaat om sporters en trainers als mens in hun ontwikkeling te kunnen begeleiden, ongeacht of ze naar topprestaties nastreven of dat het hen alleen om leuk bezig zijn met hun sport gaat. De beperkte mogelijkheden om te sporten in Corona-crisis maakte het voor haar duidelijker dan ooit. “Het benadrukte voor mij de noodzaak van een menselijke benadering, waarbij de sporter centraal staat en sportpassie altijd de hoofdrol heeft. Toch lees ik met grote verbazing in de media hoe de trainerswereld en het sportklimaat er bij sommige sporten uitziet. Ik geef nu al twintig jaar sportles en ik kan me niet voorstellen dat je dit als coach doet. Verre van dat. Ik vind dat een coach een vertrouwenspersoon is waar je juist je verhaal kwijt kan, die je vertrouwt, die je stimuleert en helpt waar kan. Niet alleen in je sportprestaties, maar ook in je individuele ontwikkelingen. Ik hoop dat meiden en jongens die dit meemaken professionele hulp inschakelen. Sporten, op welk niveau dan ook, moet altijd met plezier gebeuren.

Meer over Glitters Dance & Twirl in Prinsenbeek is te vinden op haar Facebook-nieuwspagina. Meer over de twirlsport is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van Twirling4you en de media van sportbonden NTSB/KNMO en NBTA Nederland.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine 2020-04 | Credit tekst en persfoto’s © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit cover © Fotograaf Paul Rutten

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.