Nieuwe club Dutch Athletics Elite in Heerenveen: “Cheerleading is een sport voor iedereen en voor ieder niveau.”

Nieuwe club Dutch Athletics Elite in Heerenveen: “Cheerleading is een sport voor iedereen en voor ieder niveau.”

HEERENVEEN – Nederland heeft er een topclub bij in de sport cheerleading. De Dutch Athletics Elite met een eigen locatie in Heerenveen gaat nu haar eerste seizoen in. Vanaf het moment dat er na het afzeggen van internationale toernooien als NK, EK en WK door de Corona-crisis eerder ruimte kwam om op te starten, zijn de trainingen direct begonnen. Na een jaar waarin de sport na pogingen tot samenwerking van de twee bonden DCA en AFBN op bondsniveau worstelde met de vraag hoe Olympisch te worden, wil de nieuwe club dit proces niet afwachten en zorgen dat ze er klaar voor zijn, voor welk scenario ook. Hoofdtrainster Margreet Steg, genomineerd als coach voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019, heeft een lange en verdienstelijke staat van dienst in de artistieke sportwereld. Ze vertelde in een interview met GymPOWER over de visie, doelen en sportpassie van een topsport waarin ook turnsporters, acro-gymnasten, dansers en trampolinespringers zich in kunnen vinden. “Cheerleading is een sport voor iedereen. Voor ieder niveau. Als de basis en de techniek goed is, kan iedereen doorgroeien. Wie zich nu aanmeldt, kan nog steeds in onze teams of een proeftraining volgen om te zien of het iets voor ze is.” Op naar een minder heftig en succesvol seizoen!

Dutch Athletics Elite wil een club zijn voor de breedtesport maar wel met goede doorstroom naar de top. Hoofdtrainster Margreet Steg: “Doel is breed opbouwen zodat iedereen zich kan ontwikkelen en kan doorstromen naar de topteams.” Er hebben zich tot nu ruim vijftig sporters aangemeld en door de enthousiaste trainers is voor de zomer al hard gewerkt in buitentrainingen. Nu de vakantie is afgelopen zijn ook de binnentrainingen gestart. Steg: “Bij de senioren hebben we nu de kans om al twee teams te maken. En dat hopen we bij de junioren en de Peewees ook zo georganiseerd te krijgen. We hebben ervaren coaches als Jeltina, Hilde, Jeanette en Chimène en alle andere senioren van het All Girl Elite team wilden ook doorgaan bij deze nieuwe vereniging. Van sommige van hen moesten we toch afscheid nemen in verband met bijvoorbeeld studie. Jeltina en Hilde zijn zelf als atleet ook nog actief, ik ben de enige die zich alleen met de coaching bezig houdt.”

Steg: “Doel is breed opbouwen zodat iedereen zich kan ontwikkelen en kan doorstromen naar de topteams.” […] “Wel één van de hoogtepunten voor mij, dat we daar op de Olympische Winterspelen van 2018 in PyeongChang de cheersport hebben mogen promoten en met teams uit de VS een routine in elkaar hebben mogen zetten voor de eindceremonie. Dat was wel echt heel gaaf!”

Try-outs moeten volgens coach Steg uitwijzen wie in welk team kan plaats nemen. Net als de hoofdtrainster hebben cheerleaders Jeltina Brandenburg, Hilde Vliegendehond, Chimène de Boer en Jeanet Wijbenga in deze sport al ruimschoots hun sporen als sporter en trainer verdiend. Ze gingen naar WK’s, EK’s en deden zelfs mee aan cheerleading als demosport op de Olympische Winterspelen van 2018 in Korea. Steg: “Wel één van de hoogtepunten voor mij, dat we daar in PyeongChang de sport hebben mogen promoten en met teams uit de VS een routine in elkaar hebben mogen zetten voor de eindceremonie. Dat was wel echt heel gaaf!” Steg en haar teamgenoten weten waar ze aan beginnen. Ze hebben een duidelijke visie over en doelen in de cheersport. Steg: “In de vorige stichting liepen we tegen problemen aan qua organisatiestructuur en uitvoering. Hierdoor hebben we besloten om al in de Corona-periode een nieuwe vereniging op te zetten. We wilden vooral de sport verder laten groeien met de keuze een eigen club gericht op cheer te starten, dat kon helpen cheer in heel Nederland te laten groeien en het ook in Heerenveen populairder te maken.”

Meer bekendheid willen ze bijvoorbeeld genereren door het doen van veel verschillende demo’s en activiteiten. Margreet Steg, vorig seizoen genomineerd voor Coach van het jaar bij de GymPOWER Sport Awards weet wat ze belangrijk vindt voor goede coaching. Steg: “Ik ben wel een coach die heel precies is en let op details en de techniek. Sporters blijven uitdagen is belangrijk. Bijvoorbeeld ‘Iemand heeft net een arabier-flikflak aangeleerd, prima! Dan kun je er ook wel een tweede achteraan.’ Ik vind het mooi om sporters te zien groeien. Zo zijn Noa, Tjallien en Kyra begonnen met cheerleading in de Peewee categorie en nu al doorgestroomd naar de senioren.” Ook in deze sport heeft de Corona-crisis het sportplezier parten gespeeld. “Vorig seizoen zouden wij met het all-girl team naar de WK gaan. Twee jaar geleden heb ik Rob Tonnaer geholpen met het Junior Development Team van Stichting Team Cheerleading Netherlands. Diverse initiatieven die het grote aanbod aan talent in Nederland versterken. “Dat ons team vorig seizoen uiteindelijk niet kon gaan was wel heel vervelend. Door Corona was het lang afwachten, ‘gaan we wel, gaan we niet, wel, niet…’ maar toen de Spelen verplaatst werden, wisten we dat de kans heel klein was geworden dat ook dit door zou gaan. Geen WK in april, geen Elite in Bottrop en geen EK in Italië…”

“Stunten is een keiharde sport, waarin hard wordt gewerkt en je echt sterk moet zijn, maar ook lenig.” Volgens Steg komt als je de basis hebt er de uitstraling en expressie bij, waarin je kan zien met hoeveel plezier teamleden de sport beoefenen. “En hoe belangrijk goede samenwerking is. We zien dat mensen aansluiten, die een achtergrond hebben uit het turnen en/of acrogym.” Dat is een prima basis volgens de hoofdtrainster. “We hebben ook meiden met een dansachtergrond en zelfs uit het trampolinespringen. Cheerleading is een sport voor iedereen. Voor ieder niveau. ”

De datum voor het WK werd eerst nog op eind september gezet, maar gaat uiteindelijk ook niet door. Alles is verzet naar volgend jaar en wellicht is dat een verstandig geweest. Tijdens het buiten trainen konden er wel weer stunts worden gedaan, maar veel van de basis was weggezakt. Lastig, volgens Steg. Dutch Athletics Elite is onder cheerleadingbond Dutch Cheer Association (DCA) gebleven, die volgens Steg nog steeds druk bezig is zich aan te sluiten bij NOC*NSF. Steg: “Afgelopen seizoen zou er bij DCA alleen een Nederlands kampioenschap zijn in juni. Andere jaren waren er ook twee kwalificatiewedstrijden. Het NK is na uitstel tot september nu door Corona definitief gecanceld.” Komend seizoen staat er in april een European Cheer League (ECL) Competition gepland in Assen en het NK zou op 5 juni 2021 in Steenwijk gepland staan. De planning van DCA voor het seizoen 2020-2021 is nog niet officieel bekend gemaakt. Dutch Athletics Elite is in ieder geval ook van plan deel te nemen aan internationale toernooien georganiseerd door Varsity Europe. Steg: “Op 10 augustus 2020 zijn we weer gestart met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. We hebben prachtige teams waarmee we hoge willen gooien op de wedstrijden. De atleten zijn enthousiast en blij met de stap als nieuwe club. Ook is er fijne samenwerking tussen de trainers, het bestuur en de commissies.” De trainingen vinden plaats bij Sportstad Heerenveen. Precieze informatie waar in Heerenveen de trainingen van Dutch Athletics Elite nu plaats vinden is te vinden op de social media van de club.

Volgens Steg is het een uitdaging om veel nieuwe leden te krijgen. Steg: “Vooral door het imago van de sport, waarbij mensen denken dat in deze sport alleen meiden met poms lopen te zwaaien, wat dansjes doen en een radslag maken…’ Maar als ze bij ons komen, zien ze direct dat het geen Amerikaanse cheerdance is, maar echt het stunten. Een keiharde sport, waarin hard wordt gewerkt en je echt sterk moet zijn, maar ook lenig. Het is mooi om te zien dat ze dan gelijk hun mening bijstellen en direct willen meedoen.” Volgens Steg komt als je de basis hebt er de uitstraling en expressie bij, waarin je kan zien met hoeveel plezier teamleden de sport beoefenen. “En hoe belangrijk goede samenwerking is. We zien dat mensen aansluiten, die een achtergrond hebben uit het turnen en/of acrogym.” Dat is een prima basis volgens de hoofdtrainster. “We hebben ook meiden met een dansachtergrond en zelfs uit het trampolinespringen.”

Wie Steg beluistert, kan het niet anders dan met haar eens zijn. Steg: “Cheerleading is een sport voor iedereen. Voor ieder niveau. Als de basis en de techniek goed is, kan iedereen doorgroeien. Wie zich nu aanmeldt, kan nog steeds in onze teams of een proeftraining volgen om te zien of het iets voor ze is.” Op naar een minder heftig en succesvol seizoen!

Meer informatie over de Dutch Athletics Elite is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de club en het Instagram-account van de club.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit beeldcitaten met dank aan © Dutch Athletics Elite Heerenveen

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.