Trampolinespringers strijden met plan van aanpak voor veerkracht en topsportstatus

Trampolinespringers strijden met plan van aanpak voor veerkracht en topsportstatus

ROTTERDAM – Het nieuwe sportseizoen staat te trappelen om van start te gaan. Vanaf 1 september 2020 openen zich nieuwe mogelijkheden, is de hoop van iedereen van elke leeftijd. Ook in het trampolinespringen en DMT. De sporters in deze disciplines onder de vleugels van de DG/KNGU hebben dit jaar, zonder topsportstatus en veerkracht, veel te verduren gehad door de Corona-crisis. Sporters van naam en talenten hebben afscheid moeten nemen. Wie kon blijven doorvechten, heeft nieuwe horizonnen moeten verkennen om vorm, fitheid, coördinatie en het ‘vlieggevoel’ te behouden in de hoop op tijd een comeback te kunnen maken met trainingen van hoogwaardig niveau. Hun wedstrijdritme is vervlogen, doordat de NK, EK/EAGC en vele andere (internationale) toernooien zijn afgelast of uitgesteld. Er moet weer opgebouwd worden naar de toekomst vanaf 2021 op de hoogst haalbare sportpodia: WK/WAGC, (Jeugd) Olympische Spelen of Wereldspelen. Het is tijd voor creatieve oplossingen en een nieuw, doortimmerd plan van aanpak. 

De gevolgen van de Corona-crisis voor trampolinespringers in beeld

De Brabantse springvirtuoos Milco Abrahams van Flik-Flak Den Bosch/Turnoss (19) uit Oss sluit het eerste half jaar van 2020 en een sportieve vakantie vol springgeweld met een mooie actie en nieuwe voornemens. Deze week, eind augustus 2020, zette hij op Marktplaats een tuintrampoline te koop die hij gesponsord kreeg om thuis te blijven trainen tijdens de Corona-crisis. “Het voordeel van deze trampoline is dat je er altijd en overal op kan springen. Al zijn dat simpele sprongen in vergelijking met wat je in de trainingshal kan doen, ik kon hiermee mijn energie vasthouden en bezig blijven met de sport. Daar ben ik mijn sponsor dankbaar voor. Nu alles weer gaat beginnen, met sport en school, heb ik ‘m niet meer nodig.”

De actie is ook in het kader van crowdfunding voor zijn sportcarrière en Olympische droom die hij nog steeds blijft koesteren maar nu zelf moet zien te financieren. Abrahams wil graag op de Spelen staan en werkt daar al jaren gestaag aan. “Het zou fijn zijn als mensen mij een bedrag voor de trampoline willen geven, maar als ze er nog wat extra’s bovenop willen doen om me te steunen in het nieuwe seizoen, is dat helemaal geweldig. Dan kom ik hem zelf bezorgen, help met opbouwen en geef er een mini-clinic springen bij.” Vooralsnog is het eerste grote toernooi dat op de kalender prijkt het 2th Dutch Trampoline Open, dat verplaatst is en gepland staat op 21 en 22 november 2020 in sportcomplex De Meent-Bauerfeind in Alkmaar. Abrahams kijkt er nu al naar uit: “Daar wil ik goed voor de dag komen!”

Regerend Nederlands vice-kampioen Jordy Mol van Triffis Alkmaar (18) uit Nibbixwoud, die naast clubgenoot Roel Teillers en Abrahams stond op het NK-erepodium, hoopt daar ook, met thuispubliek, een comeback te kunnen maken in de wedstrijdarena. Dit voorjaar begon hij aan zijn eerste wereldbekerwedstrijden, maar Corona strooide hier ook roet in het eten. Mol heeft de onverwachts grote hoeveelheid vrije tijd goed benut zoals een echte topsporter betaamt. Na de MAVO- heeft hij ook zijn HAVO-diploma behaald en daarmee zijn middelbare schooltijd afgesloten. Hij verklaarde toen dat zijn blik gericht was op de kwalificatie voor de Spelen, de bekroning en het doel van zijn jarenlange sportcarrière.

“Eerst een tussenjaar: veel trainen, werken bij Decathlon Alkmaar maar en mijn rijbewijs halen. Daarna wil ik fysiotherapie gaan studeren […] Helaas geen NK dit jaar in Ahoy […] Maar Corona raakt mij niet alleen sportief, maar ook financieel!” Hij kon dit jaar bijvoorbeeld niet op de jaarmarkt in zijn woonplaats staan met zijn Olympische promotiekraam (wat ie al vijf jaar doet in zijn meerjaren-voorbereidingsplan), dus is hij aangewezen op zijn online crowdfundcampagne die hij via Talentboek Nederland mag doen en nog steeds voortzet. Zijn spritsen-actie, gesponsord door Bakkerij Botman valt nog steeds in de smaak bij de donateurs. Ondanks alle tegenslagen in het afgelopen jaar blijft de jonge topsporter gemotiveerd  om door te gaan. “Vorig jaar zilver en brons op mijn eerste NK bij de senioren, smaakt naar meer. Ik ga ervoor!”

Bij de dames beëindigden in het voorjaar van 2020 grote Nederlandse namen hun sportcarrière. Na het afscheid van de regerend drievoudig Nederlands kampioene Bo Bet (25) van TV Triffis Alkmaar, besloot ook Romée Pol (24) van Sparta Ermelo dit voorbeeld te volgen. Ondanks dat ze op jonge leeftijd een groot talent was, trok Pol – de Nederlands kampioene van 2018 die in 2019) zich op veertienjarige leeftijd terug uit de sport, omdat ze de wedstrijddruk niet aankon. Pas na de Spelen van Rio in 2016 – waar Bet via het Olympic Testevent heel dichtbij kwam – kwam Pol terug voor een indrukwekkende comeback, waarbij ze de nationale titel en, finaleplaatsen op EK, WK en de Europese Spelen in het individueel en synchroon springen pakte. In de race voor kwalificatie voor de Spelen van Tokio maakte eerst het KNGU-besluit over de topsportstatus van het trampolinespringen en daarna de Corona-crisis de Olympische droom onmogelijk voor de fulltime verpleegster.

Eerst de NK in Ahoy en vervolgens de EK – de laatste kwalificatiemogelijkheid – èn de Spelen werden afgelast of uitgesteld tot in 2021. Voor Pol bleek, op het moment dat iedereen na maanden verplicht summier trainen, eindelijk weer terug kon keren in de trainingshal, dat dit allemaal voor haar een brug te ver was. “Soms is het tijd om een andere weg in te slaan. Via deze weg wil ik jullie laten weten dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Ik heb besloten om een punt te zetten achter mijn topsport carrière. Het was een lastige beslissing, maar dit is de juiste tijd om te stoppen en mij te focussen op mijn toekomst. Ik wil iedereen, maar vooral mijn ouders, trainingsmaatjes, coaches, sponsors en iedereen die in mij geloofde bedanken, want zonder jullie was ik nooit zover gekomen.”, schreef ze op haar Facebook. Het is aan de sportliefhebbers deze dames te bedanken voor hun inzet, enthousiasme en bijdragen op de grote trampoline die deze sport op de internationale kaart hielpen houden voor Nederland.

Claudia de Graaf (24), in 2017 samen met Floor Meijering (regerend vice-kampioen van 2019 naast Bet en Jackie Lionahr) wereldkampioen synchroonspringen bij de junioren, is al een twee jaar gestopt als sportster, maar heeft als trainster van TSH Heerenveen wel zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen: “We hebben de eerste informatie ontvangen over de regiowedstrijden in november, de plaatsingswedstrijden voor de NK Teams, maar het is nog even de vraag of het daadwerkelijk door gaat.” In de uitnodigingsbrief staat duidelijk dat de data in de eerste en vierde week van november geannuleerd kunnen worden als de Corona-situatie verslechtert. De Graaf: “Voor de landelijke heb ik nog niets gehoord. We trainen nu heel veel basis en heel veel techniek. We nemen de tijd om op te bouwen. Die hebben we, dus laten we die vooral nemen. Voor de jongere sporters is het zeker weer een doel. Maar ik denk dat het wel een apart jaar gaat worden.”

Geen beroep meer op topsportstatus in rampzalig sportjaar 2020

Na het afschaffen van het trampolinespringen als topsport door topsportmanager Directeur Mark Meijer van de KNGU, lieten de trainers en de LTC het er niet bij zitten. Dankzij een sinds 2014 gedegen en professioneel opgebouwd talentontwikkelingsprogramma is door de Landelijke Technische Commissie in samenwerking met clubs en trainers in het hele land flink aan de weg getimmerd aan het vasthouden aan die sportieve ambitie voor de huidige generatie talentvolle springers. De resultaten die de afgelopen jaren zeker veelbelovend waren. In 2017 de wereldtitel en het brons in het synchroonspringen bij de dames op de WK/WAGC (Jr 17-21 jaar) en de Wereldspelen, alsook tussen 2016 en 2019 diverse finaleplaatsen op EK/EAGC, WK/WAGC en de Europese Spelen bij zowel de dames als de heren.

De trampolinespringers moesten nu noodgedwongen maanden overbruggen door zich te behelpen met aangepast springen van minder niveau in de buitenlucht of in trampolineparken. Net als bij kleine broer DMT, het dubbelminitrampolinespringen dat (nog) geen Olympische sport is, maar waarin de springers net zo goed internationaal topniveau moeten tonen om mee te komen op EK en WK.

LTC-lid Bjorn Hillebrandt over nieuw plan van aanpak voor trampolinespringen en DMT 

Vooruitlopend op het sportprotocol dat DG/KNGU in samenspraak met NOC*NSF ontwikkeld heeft in verband met de Corona-crisis, vanuit het nieuws dat de clubs vanaf 1 juli 2020 weer naar binnen mochten mits ze voldeden aan dit protocol, verwoordt Bjorn Hillebrandt, lid van de Landelijk Technische Commissie de motivatie van het plan van aanpak voor het trampolinespringen en DMT, dat gemaakt is in mei 2020 en aan de KNGU werd voorgelegd.

“Een aantal trainers uit het hele land hebben in het voorjaar de koppen digitaal bij elkaar gestoken en hebben gekeken naar de algemene landelijke Corona-richtlijnen en die voor de (top)sportwereld op dat moment, die we samen omgesmeed hebben tot één protocol voor onze gymsporten, zodat weer gestart kon worden met de trainingen binnen. Directeuren Marieke van der Plas en Manon Krijns hebben zich intern sterk gemaakt voor voorbereiding van het DG/KNGU-protocol voor sporten die geen topsportstatus hebben. De algemene richtlijnen hebben we omgebogen naar onze sportwereld met de specifieke dingen die je nodig hebt voor het trampolinespringen en DMT. Bij binnenkomst moet er gecontroleerd worden of jij, je huisgenoten of kennissenkring COVID-gerelateerde klachten hebben (koorts, neusverkoudheid, grieperigheid, et cetera), want dan moet je thuis blijven. Op die manier proberen te voorkomen dat zieke mensen in de zaal komen te staan. Onder andere was daarbij de anderhalve meter afstand vanaf 18 jaar een belangrijk gegeven. Bij het trampolinespringen moest je antwoorden zoeken op vragen als: hoe zet je de twee vaste vangers zodanig naast de trampoline dat ze de vereiste afstand houden en hoe maak je een groepsindeling zodat je altijd met een kleine, vaste groep kunt trainen om het besmettingsgevaar klein te houden.

Welke wedstrijden er gaan komen, hangt af van de DG/KNGU, maar wat ons betreft kunnen we in het nieuwe seizoen al snel met de eerste plaatsingswedstrijden beginnen voor de NK Clubteams. Over hoe het precies uit moest gaan zien, hebben we niet ver vooruit kunnen denken tot nu toe. Omdat elke week dingen konden veranderen en we telkens kleine stapjes konden zetten. De wedstrijdkalender is al af en is ook al de deur uit, dan kunnen verenigingen al reageren als ze willen organiseren. Dat kan door de landelijke maatregelen in aangepaste vorm moeten, dat moeten we afwachten. Wedstrijdsporters hebben wedstrijdritme nodig, voor enkelen staan internationale wedstrijden en kwalificatie voor titeltoernooien als EK, WK en de Spelen op het spel. Het is goed dat je niet op elkaar hoeft te wachten.

Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: LTC- en jurylid Bjorn Hillebrandt jureert bij WK-kwalificatiewedstrijd DMT in Den Bosch

Er is door een aantal trainers in samenwerking met de LTC ook gewerkt aan een nieuw ambitieplan om de sport weer naar grote internationale successen te kunnen leiden. Hillebrandt: “Wat betreft de Olympische ambitie van het trampolinespringen zijn vijf Nederlandse toptrainers heel hard aan de slag geweest: Lennart Villafuerte, Kirsten Kappetein, Sven Mooij, Alice Linthuis en Margarita La Vos. Uiteindelijk is er een mooi plan in de steigers gezet om meer met elkaar te gaan samenwerken en van daaruit een teamdoelstelling te formuleren. We willen in ieder geval in 2027 met Nederland, zowel bij de dames en als bij de heren, helemaal in de wereldtop staan. Ik hoop dat we dat plan ook snel in gang mogen zetten. Het is een doordacht plan van aanpak. De planning is om er dit najaar mee te starten.” Daarover neemt het topsportmanagement van de KNGU de eindbeslissing. “We hopen ook om weer een status bij de NOC*NSF te kunnen regelen voor deze topsporters. Bij het trampolinespringen ligt de gemiddelde leeftijd veel hoger dan bij het turnen, zeker bij het damesturnen. Bij het trampolinespringen kun je makkelijk door tot je dertigste. Daar zit ook het toekomstperspectief van de sport in. We zien dat veel sporters bij ons naarmate ze ouder worden beter presteren. Dan moet je ze die kans kunnen geven.

Met het plan dat op tafel ligt, kunnen we verder alles uit een talent halen wat er binnen onze mogelijkheden ligt. De doelstelling is om zoveel mogelijk binnen Nederland samen te werken. Als je een doelstelling maakt om als land tot de top acht van de wereld te behoren, moet je halve finaleplaatsen en finaleplaatsen gaan halen. Dan moet je dat wel samen doen. Je zult van elkaars kwaliteiten en faciliteiten gebruik moeten maken. We leren van het verleden om weer een stuk verder te professionaliseren. Dat wat we echt te pakken hebben nu, is de teamscore. Dat is wel degelijk anders dan wat we in het verleden deden. Trampolinespringen, zeker richting Olympische Spelen, is gericht op het individu. Die moet de score en het ticket behalen, en die moet gekozen worden. De tickets staan niet op naam. De trainers kwamen er constant op uit, dat we het samen moeten doen. Toen ontstond het besef, dat we daarom ook één Nederlands team moeten vormen. Hoe kunnen we dat samen doen? Als je met z’n vieren op een WK staat, dan heb je veel meer steun aan elkaar tijdens zo’n wedstrijd. Met één of twee sporters heb je dat niet. Een belangrijk speerpunt is daarom, hoe kunnen we het samen doen.

Ik ben blij dat DG/KNGU een fonds heeft opgesteld voor clubs die het zwaar gaan krijgen of hebben door de Corona-crisis. Dat vind ik prettig. We doen allemaal ons best om het beste van te maken. We hebben elkaar nodig, als we terug willen komen waar we ooit waren. We konden stil gaan zitten, maar dan zouden we groen licht maar ons huiswerk niet af hebben. Nu zijn we er klaar voor, we hebben een plan van aanpak. De vraag is nu alleen: gaan we 1 september 2020 echt van start.” 

Alles over de trampolinesport en DMT in Nederland kun je volgen op de Facebook-nieuwspagina van de Landelijke Technische Commissie (LTC) van de DG/KNGU.

Artikel en video/podcasts © GymPOWER | Credit tekst, interviews en coverfoto © Casper Beijn | Credit persfoto DMT: archief © GymPOWER/Fotograaf © Therry da Silva | Credit beeldcitaten © Milco Abrahams en credit video’s archief © GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.