Zelfs Corona-crisis kon RKDOS Dans niet stoppen: ‘Wat er ook gebeurt, blijf dansen!’

Zelfs Corona-crisis kon RKDOS Dans niet stoppen: ‘Wat er ook gebeurt, blijf dansen!’
Beeldcitaat © RKDOS Dans: Groepen seizoen 2019-2020

KAMPEN/IJSSELMUIDEN – Ook de dansafdeling van RKDOS, actief in Kampen & IJssselmuiden, moest dit voorjaar door de Corona-crisis vele tegenslagen trotseren. De vele dansgroepen wisten onder leiding van de danscommissie deze uitdagingen met veel creativiteit om te zetten in successen. Een waterval aan swingende ritmes in kleurige decors via alle clubmedia vrolijkten een druilerig voorjaar op en gaven in moeilijke tijden inspiratie, motivatie en gezelligheid door aan velen. Met online ZOOM-lessen, Tik-tok-filmpjes, buitenlessen, leuke challenges met remixes en zelf gemaakte choreografieën en mooie prijzen kreeg het vorige seizoen, ondanks het niet doorgaan van de eindshow en het afscheid van enkele docenten, toch een memorabele afronding. Zo konden ze het zomerreces ingaan met een plaatsvervangend goed gevoel en de wil om er in d it nieuwe seizoen weer te staan en er voor te gaan. GymPOWER sprak met scheidend dansjuf Kim Edink-Taihuttu, collega’s Anne Bredewold en Maud Diender, en danser Ezri van Dijk over hun ervaringen, waarbij de club meeschreef aan een uitzonderlijk stuk sportgeschiedenis onder de vleugels van DG/KNGU. De boodschap van deze club positieve doorzetters is duidelijk: ‘Wat er ook gebeurt, blijf dansen!’

De talentgroep van RKDOS Dans onder leiding van Edink-Taihuttu werd in 2019 met hun choreo van de maanlanding uitgekozen voor Dance2Show 2019 in Rotterdam Ahoy, net als ‘Padans’ (18-30 jaar) onder leiding van Iris Potgieter en ‘Razzmatazz’ onder leiding van Sharon van Dijk. Een grote eer voor demodans-groepen. Edink-Taihuttu: “Dat was een mooi hoogtepunt ja, heel gaaf was dat! Dat was zo’n geweldige ervaring voor de kinderen, dat de talentgroep dit jaar er op gebrand was om dat weer voor elkaar te krijgen. Met een goede choreo, te gekke outfits, de enthousiaste steun van ouders en grootouders, niets kon er nog tussen komen. Ze waren er klaar voor om de Dance2Demo in Nieuwegein te winnen. En toen kwam Corona…”  De club uit Kampen trok begin juli 2020 onze aandacht met het delen van een filmpje, en bracht in de herinnering dat de Dance2Show (de vroegere Landelijke Demogyjada-theatershow), één van de mooiste dansevenementen van het jaar, genomineerd in 2019 voor de GymPOWER Sport & Media Awards, met het Groot-NK-Weekend oftewel DG The Finals 2020 in Rotterdam Ahoy ook van de agenda geschrapt was voor dit jaar.

De video/podcast geeft een indruk van de danspower van RKDOS

De Corona-crisis heeft RKDOS Dans net zo goed overvallen als elke andere sportclub in Nederland en maakte dat veel dingen niet konden doorgaan. Geen danslessen, geen groepstrainingen, geen wedstrijden, geen demonstraties, geen shows en geen andere optredens meer. Al heeft deze lastige tijd ook mooie, originele dingen gebracht, beseft Edink-Taihuttu. In het begin dachten ze bij RKDOS Dans net zoals de rest van Nederland de draad weer snel op te kunnen pakken, na een of twee weken. Toen de Nederlandse regering uiteindelijk zelfs een algehele lockdown uitriep, besefte de danscommissie van de club dat ze in actie moesten komen. Edink-Taihuttu : “We besloten in ieder geval dat elke leiding elke week, op het moment dat ze les zouden hebben, een filmpje zouten plaatsen in de groepsapp, of hoe ze dat ook communiceerden naar dansers en ouders toe. Geen moeilijke, nieuwe dingen uitleggen. Een filmpje met een stukje dans, een stukje opwarming of wat dan ook. Elke week eventjes contact met elkaar hebben, was het allerbelangrijkste. Zo zijn we eigenlijk begonnen, denkende dat de Corona-crisis iets tijdelijks zou zijn. We hadden toen geen enkel idee wat de omvang hiervan zou zijn.” 

“Elke week eventjes contact met elkaar hebben, was het allerbelangrijkste. Zo zijn we eigenlijk begonnen, denkende dat de Corona-crisis iets tijdelijks zou zijn.”

De ‘hulpjuffen’, de dansjuffen in opleiding bij RKDOS Dans, zorgden voor een Tik-Tok-account voor de club, waar steeds een filmpje op gepost werd. Zo kwam er online meer interactie en meer dansplezier. Edink-Taihuttu: “Je merkt dat Tik-Tok bij de kinderen heel erg leeft. Wie nog geen Tik-Tok-account had, maakte die aan. Speciaal om de filmpjes van de hulpjuffen te bekijken en na te doen. Dat werd een groot succes en is zeker één van de leuke dingen die de Corona-crisis ons heeft gebracht.” Ook de online danslessen via ZOOM waren erna via een dropbox-link terug te kijken. Op den duur gingen ze bij RKDOS Dans over op online ‘challenges’, zodat de dansers iets hadden om thuis te oefenen en een doel om naar toe te werken. Als eerste bedacht de danscommissie van RKDOS een ‘retro-challenge’ voor haar groepen. Edink-Taihuttu: “We vroegen ze om op zoek te gaan naar een dans van RKDOS uit de afgelopen jaren, die thuis te oefenen en er een leuk filmpje van te maken. Desnoods in leuke kleding en tegen een leuke achtergrond.”

De danscommissie van RKDOS werd verrast door zo’n vijftig inzendingen met complete remixen van allerlei oude choreo’s die de jonge dansers – met opvallend veel zussen-duo’s – opgezocht hadden en thuis zelf geoefend hadden. Het was een doorslaand succes. De meest originele werden beloond met een bijzondere prijs: een sweater met het RKDOS-logo en de naam van de danser erop. Voor de scheidend dansjuf Edink-Taihuttu gaf deze actie een extra speciaal gevoel. Edink-Taihuttu: “Ik heb bij elkaar vijftien jaar les gegeven bij RDDOS Dans. Ik deed eerst vooral jazzdansles voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De jongste selectiegroep van RKDOS, ‘Danza Niños’, heb ik altijd les gegeven en daarna de talentgroep die nu in het vierde jaar zit, met elk jaar weer andere kinderen erin. Als er dan door die challenge die filmpjes voorbijkomen met oude choreo’s die je zelf nog hebt gemaakt, doet dat je wel wat ja. Dat was erg leuk om te zien!” 

“Ik heb bij elkaar vijftien jaar les gegeven bij RDDOS Dans… Als er dan door die challenge die filmpjes voorbijkomen met oude choreo’s die je zelf nog hebt gemaakt, doet dat je wel wat ja.”

Toen de Corona-crisis nog langer bleek te duren, heeft de danscommissie opnieuw een challenge uitgeschreven maar deze keer mochten de groepen zelf de choreo bedenken. “Bedenk je eigen zomerdans!” In de tussentijd mocht er van de overheid stapsgewijs steeds meer, bijvoorbeeld eerst buiten trainen en toen als je tot een bepaalde leeftijdsgroep samen trainen. De jonge dansers gingen enthousiast aan de slag voor de nieuwe zomerse challenge. Edink-Taihuttu: “Je zag dat ze elkaar weer gingen opzoeken en samen op pad gingen voor hun choreo’s. Er werd op het strand gefilmd, tegen een bloemendecor, enzovoorts. De filmpjes werden nog origineler en dat werd dus twee keer een leuk succes! Op gegeven moment heb je de slag te pakken en toen stelde een dansjuf voor: ‘Laten we met de leiding ook een filmpje doen dan en laten zien dat ook wij blijven dansen!'”

Ook de dansleiding van RKDOS koos toen muziek voor een choreo en iedereen maakte thuis een filmpje: van alle dansjes acht tellen, de eindpose van de een de beginpose van de ander. Dat was weer leuke afleiding maar kon iedereen ook bezig zijn met wat ze het liefste doen. Edink-Taihuttu: “Het duurde een paar dagen voordat het allemaal rond was. We hebben een lol gehad onderling!” Dat leiding-filmpje werd half april ook gepost op de media van RKDOS Dans en werd enthousiast ontvangen. Een extra hart onder de riem voor iedereen, dat ze samen de schouders eronder zetten om te kunnen doorgaan, te kunnen blijven dansen. Ze zouden het nodig hebben, want daarna kwam de grootste domper voor de hele club, toen duidelijk werd dat de jaarlijkse eindshow niet kon doorgaan.

“Toen kwam de grote klap, zeg maar. Iedereen had er net als ieder jaar naar toe geleefd en hard voor getraind. Alle groepen hadden er voor geoefend met hun dansen, de showkleding was af en nu ging dat optreden niet door. Dat was echt heel zuur.”

DanceOnStage 2020 stond gepland op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2020. Elk jaar het hoogtepunt van het seizoen, met de hele club in het theater dansen voor eigen publiek. Edink-Taihuttu: “Toen we hoorden dat die show niet door kon gaan, toen kwam de grote klap, zeg maar. Iedereen had er net als ieder jaar naar toe geleefd en hard voor getraind. Altijd een tranentrekker voor ouders en grootouders die komen kijken en hun kinderen (voor het eerst) zien dansen in het theater bij ons. Alle groepen hadden er voor geoefend met hun dansen, de showkleding was af en nu ging dat optreden niet door. Dat was echt heel zuur.” Ook omdat wat er in het najaar zou gebeuren nog onzeker was. De danscommissie besloot om in het weekend van de eindshow een compilatie te posten op de social media van de club met stukjes van elke dans die op de eindshow getoond zouden worden.

Bij de post van de danscommissie van RKDOS ter ere van DanceOnStage 2020 stond een ontroerende boodschap: “Wat hadden wij graag in de stadsgehoorzaal gestaan! Ieder jaar is het weer een feest om met de hele dansafdeling van RKDOS drie shows te kunnen vullen! Dit jaar is het helaas anders. Wij zijn trots op al onze dansers en leiding en willen wel even laten zien hoe hard er al getraind werd.” Edink-Taihuttu vertelde GymPOWER hoe ze er toch wat van konden maken door die compilatie: “Elke groep heeft hiervoor de eigen dans mooi gefilmd: in showkleding, met een make-upje erbij, in een mooi decor. Er zijn foto’s gemaakt van elke groep en ieder mocht het eigen showkledingsetje ook houden.”

“Elke groep heeft hiervoor de eigen dans mooi gefilmd: in showkleding, met een make-upje erbij, in een mooi decor. Er zijn foto’s gemaakt van elke groep en ieder mocht het eigen showkledingsetje ook houden… Een mooi aandenken aan een apart seizoen. De ouders waren er heel blij mee: ‘Voor onze kinderen voelt het echt als een optreden!'”

Ze moesten ervoor zorgen dat iedereen in ieder geval een heel mooi aandenken had aan dit aparte Corona-seizoen, legde de scheidende dansjuf uit aan GymPOWER. “De ouders waren er heel blij mee: ‘Voor onze kinderen voelt het echt als een optreden!'” Uiteindelijk werd deze tegenslag omgezet in een mooi hoogtepunt voor de club. Ook de Zomer Dans Dag op 6 juni 2020, een evenement dat de dansgroepen van gymnastiekverenigingen in Kampen (RKDOS, GV DOS en CGV Wilhelmina) bij elkaar zou brengen, ging niet door. Dat werd ook opgevangen door de danscommissie van de club met het posten van een filmpje waarin alle dansers te zien waren, met uiteraard de grote wens: “Tot juni 2021! 🌞💃

Bij RKDOS Dans is de echte selectie vanaf basisschoolgroep 6, vanaf groep 7 ga je twee keer per week trainen en kun je voor hiphop kiezen. Daarvoor doen veel kinderen een combinatie van een uurtje dansen en een uurtje turnen bij de club. Edink-Taihuttu: “We merken dat kinderen die dat gedaan hebben, daar veel profijt van hebben bij het dansen op oudere leeftijd. Omdat je met turnen aan lichaamshouding, lenigheid en spierkrachtspanning leert werken en dat zijn aspecten die je bij het dansen heel goed kunt gebruiken.” Omgekeerd geven turntrainers aan dat kinderen die dansles volgden bij het turnen, bijvoorbeeld bij vloeroefeningen, een sterker ritmegevoel hebben. Edink-Taihuttu denkt met plezier terug aan de tijd dat ze met turntrainer Michael Hollander samenwerkte in de eerste jeugdcommissie van RKDOS, waarbij er van alles werd georganiseerd om de club te ontwikkelen.

“We merken dat kinderen die dat gedaan hebben, daar veel profijt van hebben bij het dansen op oudere leeftijd. Omdat je met turnen aan lichaamshouding, lenigheid en spierkrachtspanning leert werken en dat zijn aspecten die je bij het dansen heel goed kunt gebruiken.”

Met plezier haalde Edink-Taihuttu herinneringen op aan een mooie tijd. “We gingen dan in Rotterdam Ahoy naar bijeenkomsten van de KNGU, zoals ‘Jessie Danst’, een lespakket om kinderdans op te zetten bij een gymclub. We hebben het altijd voor de club gedaan, niet voor ons eigen verhaal”, legt de scheidende dansjuf uit aan GymPOWER. Uit het verhaal blijkt dat dit ook één van de sleutels van het succes van de RKDOS Dans die de club ook door dit spannende Corona-jaar heen heeft geholpen. Jaar in jaar uit worden de vele groepen en dansers dusdanig gecoacht door de oudere dansjuffen, dat bij een volgende generatie het leidingsstokje vlekkeloos opgepakt kan worden door nieuwe talenten die de dansgroepen van de club verder brengen.

Eén daarvan is Anne Bredewold, studente medische wetenschappen aan de RUG met van kinds af aan danser bij RKDOS, met een grote passie voor choreografie. Ze is de opvolgster van dansjuf Sharon van Dijk die jaren leiding gaf aan Razzmatazz, één van de grootste en oudste selectiegroepen van RKDOS Dans. Bredewold beseft wat haar toevertrouwd wordt, maar is ook blij met deze mooie uitdaging: “Het is wat anders als vorig jaar. Toen gaf ik ook al wel les, maar dit vraagt iets meer verantwoordelijkheid. Hartstikke leuk! Echt een eer om Sharon op te volgen. Het is een veelzijdige, hechte groep met dansers tussen vijftien en achttien.”

“Voordat we aan een nieuwe choreo beginnen, verdiepen we ons in het thema en het verhaal dat mij ook inspireert. Ik zoek naar informatie en schrijf het verhaal uit voor ze, maar geef ze ook zoekopdrachten zodat ze een goed idee hebben hoe het verhaal èn de dans in elkaar zit, wat het betekent en hoe ze zich erin kunnen leven qua emoties.” 

Dat de leden van Razzmatazz net iets jonger dan zij is voor twintiger Bredewold geen punt. “Ik kan nog wel met ze ‘levelen’ over leuke dingen. Ze dansen als sinds groep 3 samen, dus ze kennen elkaar heel goed. Er is een fijne dynamiek in de groep. Met deze groep proberen we altijd een goed verhaal over te brengen door middel van de dans, zodat het echt interessant blijft voor iedereen. Voordat we aan een nieuwe choreo beginnen, verdiepen we ons in het thema en het verhaal dat mij ook inspireert. Ik zoek naar informatie en schrijf het verhaal uit voor ze, maar geef ze ook zoekopdrachten zodat ze een goed idee hebben hoe het verhaal èn de dans in elkaar zit, wat het betekent en hoe ze zich erin kunnen leven qua emoties.” 

Bredewold denkt goed na over de choreo’s die ze maakt voor RKDOS Dans: “Met een goede opbouw van de muziek, langzaam beginnen naar wat heftiger met stukjes tekst er door heen tracht ik de aandacht van het publiek vast te houden voor de choreo. Dat ze blijven kijken, dat vind ik wel belangrijk. We hebben weleens een dans gedaan over het verhaal van vluchtelingen, verteld vanuit het perspectief van een vluchteling. Afgelopen jaar had ik een choreo gemaakt, ‘Sirens’, over een donkere versie van zeemeerminnen, geïnspireerd op ‘Pirates of the Caribbean’. Ik probeer elk jaar het net iets uit te breiden, net iets spannender te maken voor de groep, zodat ze uiteindelijk in Ahoy kunnen staan, of nog verder kunnen komen. Ik wil ze graag elke keer een stapje naar boven tillen.”

“Ik probeer elk jaar het net iets uit te breiden, net iets spannender te maken voor de groep, zodat ze uiteindelijk in Ahoy kunnen staan, of nog verder kunnen komen. Ik wil ze graag elke keer een stapje naar boven tillen.”

De jonge choreografe heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken in het nieuwe seizoen. Edink-Taihuttu spreekt met respect over het grote talent van de nieuwe dansjuf: “Als je nu ziet wat Anne al neerzet… het is niet voor niets dat ze al twee jaar op rij een award mee verdient en we haar dans deelden. Ze maakt keigoede dansen. Ik vind dat heel knap. Zo’n meisje van rond de twintig die dan nu al choreo’s maakt, met verhalen en thema’s, en in de voetsporen treedt van haar jarenlange dansjuf Sharon die eigenlijk altijd wel op de landelijke Dance2Show heeft gestaan met ‘Razzmatazz’. Anne heeft de kunst van het choreograferen feilloos van Sharon opgepikt. Ik denk echt dat het haar kracht is.”

Naast Edink-Taihuttu en Van Dijk stopten er dit voorjaar nog drie andere dansjuffen bij RKDOS: Mirthe Diender van groepen 1 en 2; Esmée van Dijk die de jongste zaterdagselectie leidde; en Annemarie van den Berg, een levende legende binnen de KNGU-danswereld die al heel lang ‘Dans in mij’ onder haar hoede had, de groep voor 30+ers. Van een leegloop door de gevolgen van de Corona-crisis is er volgens Edink-Taihuttu zeker geen sprake. “Juist niet. RKDOS Dans bruist als nooit tevoren. Bovendien hebben we een team van meer dan dertig leidinggevenden, inclusief hulpjuffen. Dat er nu vijf stopten, is eigenlijk meer een jaarlijkse doorloop.”

“Ieder die weggaat, doet dat omdat ze een kans krijgen om zich door te ontwikkelen, maar er komt dan ook ruimte voor wie hen opvolgt om zelf ook door te groeien. Dat is wat ouders waarderen aan RKDOS Dans…” 

Alleen heb je niet altijd dat mensen met zoveel ervaring tegelijk weggaan, dat is wel een dingetje beaamt Edink-Taihuttu. “Maar elk jaar hebben we nieuwe aanwas, dan zijn er weer hulpjuffen oud genoeg die het stokje kunnen overnemen. Nu ook. In het nieuwe seizoen hebben we nog meer leiding dan dat we afgelopen seizoen hadden. Ieder die weggaat, doet dat omdat ze een kans krijgen om zich door te ontwikkelen, maar er komt dan ook ruimte voor wie hen opvolgt om zelf ook door te groeien. Dat is wat ouders waarderen aan RKDOS Dans. Dat doordat de oudere leiding daarin investeert, de groepen altijd door kunnen gaan terwijl we er niet meer staan in de zaal.”

Bij RKDOS Dans staat het indrukwekkende aantal van éénentwintig groepen in verschillende dansstijlen ingedeeld op het rooster. De danscommissie die uit vijf leden bestaat, behartigt de belangen van de dansafdeling van de club en geeft de leiding ondersteuning op allerlei gebieden. Edink-Taihuttu brengt de leiding van Inpetto, de tienerselectie, en de hiphop-wedstrijdgroep onder de aandacht. Ze roemt bijvoorbeeld de visie en de drive van Maud Diender, zelf Nederlands kampioen, die in de afgelopen vier jaar de hele hiphoplijn bij RKDOS Dans heeft opgezet, met diverse groepen op verschillende niveaus. Hiphop is hot en dat merken ze ook bij RKDOS Dans. De ervaringen en uitdagingen door de Corona-crisis vond Diender ook bijzonder.

“Met één groep zouden we voor het eerst meedoen aan een wedstrijd. We waren druk bezig geweest met de dans en de trainingen, maar toen kon het opeens niet doorgaan. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het was zoeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen blijven dansen.

“Met één groep zouden we voor het eerst meedoen aan een wedstrijd. We waren druk bezig geweest met de dans en de trainingen, maar toen kon het opeens niet doorgaan. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het was zoeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen blijven dansen. De challenges waren superleuk en heel moeilijk om een winnaar te kiezen. Er deden heel veel meiden aan mee en ze waren allemaal even enthousiast. Leuk aan de online lessen via ZOOM was dat nu iedereen kon meedoen aan de hiphop-les, ook de dansers van de andere groepen en zelfs ouders deden mee.” Bij de eerste challenge was er minder keus aan oude choreo’s wat hiphop betreft, maar bij de tweede zag je des te meer hiphop-passen. ‘Urban & Fierce.’

Diender was er blij mee: “Ik vond het erg leuk, dat er ook een aantal meiden uit mijn groep choreo’s maakten en een filmpje inzonden. Bij hiphop hoort het beeld van de straat. Een paar meiden hebben een choreo gemaakt op de skatebaan [‘All the way up!’ van groep 6/7 IJsselmuiden], iets wat erg bij hiphop past. Stoer en met graffity. Op straat en in tunnels, maar ook op grasvelden of bij iemand in de tuin. Met oude kleding.” Ze legt uit waarom hiphop zo in de smaak valt bij de jongeren van de club. “Moderne dans ligt je wel of niet, maar veel dansers houden van stoer dansen, groot, met overdreven bewegingen, energiek en je merkt dat jonge kinderen dat ook heel erg leuk vinden.”

“Ook voordat ik hiphop gaf, waren kinderen altijd heel blij als ze een stoere dans konden doen, met gave kleding en stoere muziek. Na K3 en Kinderen voor kinderen willen ze graag wat stoerders. Daar sluit hiphop mooi op aan.”

De die-hard fan kan zich goed verplaatsen in het perspectief van de jonge dansers die van hiphop houden. “Ook voordat ik hiphop gaf, waren kinderen altijd heel blij als ze een stoere dans konden doen, met gave kleding en stoere muziek. Na K3 en ‘Kinderen voor Kinderen’ willen ze graag wat stoerders. Daar sluit hiphop mooi op aan. Onze hiphopgroepen willen graag aan wedstrijden meedoen, wat helaas afgelopen seizoen niet kon. Maar we nemen er nog een groep bij en met die groep willen we nog meer wedstrijden gaan doen. Voor de kids leuk als dans ook een wedstrijdelement heeft en het toch een beetje spannend blijft. Dat gaan we vanaf het nieuwe seizoen doen.”

Over hoe ze de hiphop-lijn bij RKDOS Dans heeft opgezet, vertelt Diender enthousiast. Daarin merk je hoe de club open staat voor nieuwe ideeën, inspraak en ontwikkeling. Diender: “Je merkt hoe leuk kinderen het vinden en ze zijn zo enthousiast. Hiphop ligt veel mensen en ze vinden het echt gaaf om te doen. Je merkt dat veel er naast showdance iets bij willen doen en dan zouden ze naar een dansschool in de buurt kunnen, maar waarom zou je het niet in je eigen vereniging aanbieden als de mogelijkheid daar is. De lijn is wel van leeftijd, waarmee we steeds kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld vanaf groep 7-8 en klas 1 van het voortgezet onderwijs, elk jaar dus andere kids en dan is het ook belangrijk dat je hen met nieuwe technieken steeds meer leert. Ook dat de hiphop-choreo’s steeds beter worden, wat je bij wedstrijden mooi kunt laten zien.”

“Je wil als danser gewoon elk jaar beter worden en uiteindelijk op de NK kunnen staan om dat aan te tonen. Het oudste hiphopteam van RKDOS is ons wedstrijdteam. Het is het verst in techniek en qua uitstraling, wat bij hiphop natuurlijk ook erg belangrijk is.”

Diender begrijpt die drive uit eigen ervaring: “Je wil als danser gewoon elk jaar beter worden en uiteindelijk op de NK kunnen staan om dat aan te tonen. Het oudste hiphopteam van RKDOS is ons wedstrijdteam. Het is het verst in techniek en qua uitstraling, wat bij hiphop natuurlijk ook erg belangrijk is. De groep krijgt in het nieuwe seizoen een nieuwe naam, we hebben daar hard op gebrainstormd. Je wil wel een gave naam voor de groepen. ‘Hiphop Basic’ en ‘Hiphop Advanced & Wedstrijdteam’ klinkt natuurlijk nog een beetje suf. Op een wedstrijd wil je niet aangekondigd worden met ‘Hier komt Hiphop Basic van RKDOS’, dan wil je dat je een coole naam hoort en waarbij de namen ook met elkaar in verbinding staan, zodat het past bij de club. Dan komt er nu ook een logo bij en dat soort dingen. Steeds uitgebreider, met de juiste uitstraling.”

Ook Diender heeft van kinds af aan bij RKDOS gedanst, maar voor haar passie voor hiphop heeft ze in Zwolle bij DIFF Dance Centre haar licht opgedaan. Diender: “Ik dans al vanaf m’n vierde bij RKDOS, maar ik wilde er graag ook iets cools naast doen. Toen ben ik naar Zwolle gegaan voor de hiphop en heb daar vier jaar in wedstrijdteams gedanst. Dat was heel gaaf, elke maand wedstrijden dansen en ook een keer, in 2014, Nederlands kampioen geworden met de groep ‘DIFFusion’. Top om mee te maken en ik hoop dat we dat ook een keer met een RKDOS-team kunnen doen. Leuk als je ook topdansers op wedstrijden ziet, die bijvoorbeeld jureren en waar je voor mag dansen…Dat zij je kwaliteit zien. Heel leuk, ja.” Vanaf half augustus 2020 is ze druk in de weer met collega Maureen Merkus om te kunnen knallen in het nieuwe seizoen.

“Turnen is netjes en hiphop is ook strak, maar weer heel anders. De turnsters in mijn groepen vinden het leuk om ook een andere kant van zichzelf te laten zien, zich iets meer los te laten gaan. Ik hoop dat we weer gaaf met z’n allen kunnen dansen en dat het weer een gezellig jaar wordt.”

Diender legde uit aan GymPOWER hoe ze dat willen bereiken: “Daar zijn we heel erg bezig geweest voor de zomer. Indelingen van de groepen, de nieuwe namen, logo’s maken… Gelukkig weer binnen, met spiegels en zo, dat hadden we wel gemist. Kijken hoe het wedstrijdelement nu weer voor ze is. Dat past het beste bij de hiphop. Showdance laten we aan de andere groepen over. In mijn groepen heb ik ook een aantal turnsters, wel grappig omdat het een heel andere wijze van sporten is. Turnen is netjes en hiphop is ook strak, maar weer heel anders. De turnsters in mijn groepen vinden het leuk om ook een andere kant van zichzelf te laten zien, zich iets meer los te laten gaan. Ik hoop dat we weer gaaf met z’n allen kunnen dansen en dat het weer een gezellig jaar wordt. En dat alles weer normaal is. Allemaal gezond en allemaal weer aan het dansen.

Ezri van Dijk is een danseres uit de hiphop en Inpetto, die gevraagd is om vanaf het nieuwe seizoen hulpjuf te worden. Ook zij krijgt de kans om bij RKDOS als leiding door te groeien. Ook zij heeft bijzondere en gekke ervaringen door Corona. Ezri was in februari dertien geworden, waardoor ze niet mee mocht doen aan de buitentrainingen, maar ze kon wel meedoen aan de challenges. “Er was met dans niks te doen door Corona, dus die challenges waren echt leuk! Ik had met Isa, een vriendin van Inpetto een paar stukjes opgenomen van oude dansen -jazz en een shufflestukje voor het voetenwerk- en achter elkaar geplakt en ingestuurd. Op liedjes als ‘I like it loud’ en ‘The right song’. We hadden het buiten gedaan, eentje in het park opgenomen, bij het muziektorentje en voor de stadsgehoorzaal.”

“De zomerdans-challenge, zelf iets bedenken met zomerse kleding op een zomerse plek, hebben twee andere vriendinnen en ik gewonnen, echt tof! Je kon een shirt of een sweater kiezen met het RKDOS-logo en je naam erop. Die heb ik nu in huis!”

Ze vonden het wel leuk om het toch de danssfeer mee te geven, legde Van Dijk uit aan GymPOWER. “Want optredens hadden we niet. Wat de dansers aan hadden bij die optredens, hebben we nagedaan. We hebben zelfs een pakje en een shirtje van een van de oude dansers kunnen krijgen, dus dat was wel leuk. Omdat we ook strakke pakjes erbij deden, ging het ook wel richting de hiphop. In sommige dansen doen we ook wel stukjes hiphop, zodat het niet alleen maar modern en jazz is. Daarom is er ook een extra hiphopgroep bij gekomen. De zomerdans-challenge, zelf iets bedenken met zomerse kleding op een zomerse plek, hebben twee andere vriendinnen en ik gewonnen, echt tof! Je kon een shirt of een sweater kiezen met het RKDOS-logo en je naam erop. Die heb ik nu in huis!”

Een mooi aandenken, want iets winnen in een seizoen waarin je weinig kan doen is heel leuk, beaamde ze. De dertienjarige Van Dijk kan al bogen op mooie ervaring in de danswereld. “Ik heb al heel vaak meegedaan aan demowedstrijden, elk jaar wel. Met elke groep waar ik in heb gezeten bij RKDOS, heb ik met demowedstrijden meegedaan om te laten zien wat we kunnen. Soms zijn we genomineerd voor een wedstrijd en soms voor Ahoy, zoals de Dance2Show vorig jaar. Een mooie herinnering voor mij is, toen ik in 2016 met ‘Danza Niños’ in Ahoy stond. We hebben ook vaak prijzen gewonnen met de demo’s. Zo jammer dat Dance2Demo in Nieuwegein door Corona er niet meer van is gekomen…”

“Bij RKDOS Dans is het leuk. De club heeft veel uitdagende dansen, die je ook nieuwe dingen leren en waarmee je je grenzen kan verleggen! Je wil natuurlijk elk jaar beter worden. Dat wil iedereen. Dat is al je doel vanaf dat je begint. Steeds beter te worden. Om uiteindelijk ooit in een hele grote show te dansen, dat zou ik echt heel leuk vinden.

Van Dijk verheugt zich op het nieuwe seizoen en hoopt dat ze weer kunnen gaan knallen: “Ik ga les geven aan twee groepen, groep 6 en groep 6-7 en zelf dans ik ook in twee. Het liefste zou ik weer meedoen aan wedstrijden en optredens doen. Dat is toch wel het leukst van dansen. Je kan laten zien wat je kunt en dan kunnen mensen ook genieten van wat je doet. Bij RKDOS Dans is het leuk. De club heeft veel uitdagende dansen, die je ook nieuwe dingen leren en waarmee je je grenzen kan verleggen! Je wil natuurlijk elk jaar beter worden. Dat wil iedereen. Dat is al je doel vanaf dat je begint. Steeds beter te worden. Om uiteindelijk ooit in een hele grote show te dansen, dat zou ik echt heel leuk vinden.” Het begint allemaal met een wens en een droom…

Het verhaal van Ezri van Dijk illustreert hoeveel RKDOS investeert in de kinderen die bij de club komen dansen en hun toekomst. Edink-Taihuttu legt uit hoe het werkt: “Eigenlijk hebben we de talentgroep in het leven geroepen, omdat je bij een selectiegroep vrij selectief moet selecteren. Je kiest daarbij de besten, van wie je denkt dat ze het gaan redden op topniveau. Soms heb je echter ook kinderen, waarbij als je ze de kans geeft ze toch een ontwikkeling doormaken die je niet had gezien als je alleen de beste had geselecteerd. Daar is de talentgroep van RKDOS voor. Daarin nodigen we kinderen uit van groep 4 en 5, bij uitzondering ook van groep 3, waarbij ze kunnen proeven aan een niveautje hoger en extra optredens. We nodigen per leeftijdsgroep per keer tien tot twintig kinderen uit, met wie we een jaar lang keihard mee trainen en ook heel veel mee optreden en demo’s geven. Bij Sinterklaas, de bibliotheek, dat soort dingen.”

“Je kiest voor de selectiegroep de besten, van wie je denkt dat ze het gaan redden op topniveau. Soms heb je echter ook kinderen, waarbij als je ze de kans geeft ze toch een ontwikkeling doormaken die je niet had gezien als je alleen de beste had geselecteerd. Daar is de Talentgroep van RKDOS Dans voor.”

Uit de talentgroep maar ook uit de recreatiegroep worden dansers voor de selectiegroep ‘Danza Niños’ geselecteerd, die dan door kunnen groeien in de diverse leeftijdsgroepen. Het wordt gewaardeerd al die inspanningen. Voor Edink-Taihuttu en de andere dansjuffen van RKDOS Dans die afgelopen voorjaar stopten, zijn door collega’s, dansers en ouders diverse afscheidsvideo’s gemaakt. Zo zie je dat de creativiteit in de club zowel gewaardeerd wordt als aanstekelijk is. Edink-Taihuttu: “In mijn laatste (voor)jaar bij de club konden veel dingen opeens niet door gaan of gingen anders, maar het bracht ook wat bijzonders met zich mee. Die buitenlessen met zo’n flauw zonnetje en een lekker windje erbij… Konden we altijd buitenlessen hebben in plaats van in een oververhitte zaal. Dat zijn de positieve dingen. Op naar het fotoboek!” De boodschap van RKDOS, een grote, hechte club doorzetters, is helder: ‘Wat er ook gebeurt, blijf dansen!’ 

Dit is een artikel uit GymPOWER Sportmagazine nummer 2020-04. Meer informatie over RKDOS Dans is te vinden op de diverse social media en de website van de club. Een indruk van de danspower van de club is terug te zien in de video/podcast ‘GymPOWER @ RKDOS blijft dansen in 2020’ op het YouTubekanaal van de sportredactie.

Artikel © GymPOWER | Credits: tekst en interviews © Casper Beijn | persfoto’s © GymPOWER op Dance2Show Ahoy 2019: fotografen © Ineke Klaassen en © Therry da Silva | beeldcitaten video’s en compilatie foto’s (cover) © RKDOS Dans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.