Ismakogie-docente Corrie Westgeest: “Speelse Corona-move helpt je anderhalve meter afstand te houden”

Ismakogie-docente Corrie Westgeest: “Speelse Corona-move helpt je anderhalve meter afstand te houden”

ENSCHEDE – Wie in Corona-tijd de anderhalve meter afstand wil houden, ervaart vaak dat dit steeds minder goed lukt. Ismakogie-docente Corrie Westgeest heeft vanuit haar expertise een speelse ‘move’ bedacht om daarbij te helpen. Ismakogie is een trainingsmethode om de spieren te activeren en het lichaam te sterken op basis van de juiste houding en bewegingen. Overal in Nederland zijn er locaties waar je cursussen kunt volgen. Wie docent of trainer is in sport, dans of beweging kan op de zaterdagen tussen 10 oktober en 7 november 2020 een compleet scholingstraject doorlopen in Putten. DG/KNGU-lesgevers met niveau 3 kunnen hiermee zes licentieverlengingspunten verdienen.

“Met de Corona-move op basis van Ismakogie kun je spelenderwijs de hele dag mensen attenderen op de anderhalve-meter-afstand, terwijl je tegelijkertijd je hele lichaam activeert.” Geen irritatie. Geen ergernis.

Ismakogie-docente Westgeest uit Enschede toont aan dat je met Ismakogie altijd kan inspelen op de actualiteit. Elke maand laat ze dit zien met een nieuw items. In september besteedt ze aandacht aan haar speelse ‘Corona-move’. Voor veel mensen nu is het feit dat anderen geen rekening houden met de anderhalve-meter-afstand-regel om Corona te helpen bestrijden, een bron voor grote irritatie. Dat doet uiteraard je mimiek geweld aan en daar schuilt dus ook een risico voor je eigen ontspanning en spierkracht. Door onderstaande video te delen tracht Westgeest haar punt duidelijker te maken.

Westgeest licht het toe: “Met de Corona-move op basis van Ismakogie kun je spelenderwijs de hele dag mensen attenderen op de anderhalve-meter-afstand, terwijl je tegelijkertijd je hele lichaam activeert.” Geen irritatie. Geen ergernis. Westgeest: “Deze bewegingen maak je tijdens het lopen. Je lichaam maakt bij elke pas contact met de aarde waardoor er weerstand en spanning ontstaat. De belangrijkste beweging die je bloed krachtig en gelijkmatig van zuurstof voorziet wat getransporteerd wordt naar alle cellen.

Westgeest legt verder uit: Dit proces kun je versterken door coördinatie met je handen. Loop niet te snel, soepel, rechtop, met de binnenkant van je handen richting benen en laat de armen licht mee zwaaien. Denk aan de rechte hoek tussen kin en hals. Strek je hand(en) met de handrug naar boven opzij door je pink te strekken, de kleine teen strekt tegelijkertijd mee. Schuif met gebogen armen met de ‘handhielen’ (onderkant van je hand) iets weg. Voel dat de spierspanning vanuit je voeten naar boven gaat, over je hoofd tot het puntje van je neus, alle spieren worden geactiveerd en je lichaam strekt zich.” De verbinding tussen voeten en hoofd is de basis van de Ismakogie. In feite gaat het om het bewust bewegen terwijl je loopt. Begin oktober komt er een nieuw item. Kijk voor informatie op de Ismakogie-website CW.

“Het scholingstraject is ook heel belangrijk voor jouw eigen lijf als docente en trainster! Jij kunt hier heel veel mee bij jou zelf, het ondersteunt jouw eigen spier-korset! Niet alleen om door te geven aan je groepen.”

Ook bij de Ismakogie-cursussen en -praktijken door het hele land hebben ze de gevolgen van de Corona-crisis aan den lijve ervaren, doch net zoals alle creatievelingen in de sport-, dans- en bewegingswereld wisten zij ook (online) deze uitdagingen te trotseren. Het wordt nu tijd om er weer voor te gaan staan met een compleet scholingstraject. Op de vijf zaterdagen tussen 10 oktober en 7 november 2020 kan ieder die docent of trainer is in sport, dans of beweging een compleet scholingstraject doorlopen in Putten. DG/KNGU-lesgevers met niveau 3 kunnen hiermee zes licentieverlengingspunten verdienen.

Ismakogie-docente Margo Raaijmakers van Beauty- en Ismakogie-praktijk Margo: “Het scholingstraject is ook heel belangrijk voor jouw eigen lijf als docente en trainster! Jij kunt hier heel veel mee bij jou zelf, het ondersteunt jouw eigen spier-korset! Niet alleen om door te geven aan je groepen.” Voormalig dansdocente van Pro Patria Zoetermeer en thans bewegingsdocente voor 50+ers Phemia de Boer van Phemia Move maakte er vorig jaar kennis mee op het Ismakogie-congres en is weer enthousiast: “Ik doe dit jaar weer mee… Mijn ‘introductie-ervaring’ in september 2019 was voldoende reden om mij meer te willen verdiepen.”

Ismakogie staat bekend om de ongecompliceerde eenvoud waarmee het door wie ook beoefend kan worden op elk willekeurig moment. Toch is het een wetenschappelijk onderbouwde houdings- en bewegingsleer die een rustige spiertraining voorstaat, voor elke leeftijd en op elk moment van de dag. Geen inspanning maar ontspanning. Geen spierpijn maar geleidelijke omzetting. Geen stressvolle ratrace met jezelf al stuiterend in strakke trainingskledij tussen de fitness-toestellen en andere apparatuur, maar gewoon in je dagelijkse leven goed bezig zijn met je lijf. Grondlegger was de Oostenrijkse professor Anne Seidel in de anatomie en fysiologie, die de samenhang en het samenspel blootlegde tussen de mimische spieren van het gezicht en de skeletspieren van het lichaam.

Geen inspanning maar ontspanning. Geen spierpijn maar geleidelijke omzetting. Geen stressvolle ratrace met jezelf al stuiterend in strakke trainingskledij tussen de toestellen en andere apparatuur, maar gewoon in je dagelijkse leven goed bezig zijn met je lijf.

De ‘grimassen-vrije gezichtsgymnastiek’ en Ismakogie van professor Seidel bleek al in de jaren ’50 een verrijking voor een gezonde lijfstijl, naast uiterlijke verzorging en gezonde voeding. Sinds 1964 kreeg ze ook onderwijsbevoegdheid hierin en werd gestart met pedagogisch verantwoorde opleidingen en cursussen. In Nederland wordt Ismakogie steeds bekender en wordt het toegepast in allerlei bewegingsmethodes voor jong en oud. Er kunnen ook opleidingen en cursussen gevolgd worden en sinds vorig jaar kunnen trainers, coaches en (dans)docenten bij gymsportbond DG/KNGU dit ook doen voor de licentiepunten en om het in hun lesgeven en trainingsmethode te integreren.

Vorig jaar nam GymPOWER een kijkje bij het Ismakogie-congres in Putten en zag hoeveel mensen uit verschillende soorten beroepen en branches baat hadden aan de Ismakogie-cursus, ook diverse gymsport-trainers en dansdocenten. De beroemde tv-bewegingsgoeroe Olga Commandeur toonde in Nederland in Beweging van omroep MAX dat zij ook Ismakogie weet te integreren in haar bewegingsactiviteiten. Het scholingstraject is een aanrader èn verrijking voor alle bewegingsdocenten, gezondheidsgoeroes, fysio- en massagepraktijken en schoonheidsspecialisten die meer uit hun vak willen halen en mensen van elke leeftijd willen helpen om goed voor zichzelf en hun lijf te zorgen.

Meer informatie is te verkrijgen via mail secretariaat@ismakogie.nl of te vinden op de website of de Facebook-nieuwspagina van Ismakogie Nederland.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten: © Ismakogie Nederland/© Annemieke Carbo; en Corona-Move-movie © Corry Westgees/© Ismakogie_CW

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.