Valentijnscup slaat 13de editie in 2021 over, Bredase Open Acro Cup 2020 nog in de planning

Valentijnscup slaat 13de editie in 2021 over, Bredase Open Acro Cup 2020 nog in de planning

OOSTERWOLDE/BREDA – De organisatie van de jaarlijkse Valentijnscup voor acrogymteams in Oosterwolde heeft door de aanhoudende Corona-crisis het pijnlijke besluit moeten nemen om voor het eerst in haar bestaan een editie af te gelasten. Half augustus werd aangekondigd dat de dertiende editie van het ‘gezelligste acrogymsporttoernooi van het jaar’, dat hoog aangeschreven staat in binnen- en  buitenland, pas begin 2022 weer live gehouden zal worden in de vaste locatie, Sporthal De Boekhorst in Oosterwolde. Begin september 2020 werd duidelijk dat de organisatie alsnog naarstig de mogelijkheden van een online alternatief onderzoekt. Vooralsnog is binnen de Nederlandse grenzen de Bredase Open Acro Cup (BOAC) van 20 tot en met 22 november 2020 in het Gemeentelijk Sportcentrum De Scharen nog het enige (inter)nationale acrotoernooi in de planning voor dit jaar.

Het organiseren van een groot evenement en zeker in de acrobatische gymnastiek brengt in deze tijd veel onzekerheden met zich mee. Het vereist veel aanpassingen om conform de Corona-maatregelen voor sportevenementen de voorbereidingen en het toernooi zelf veilig te kunnen draaien, en zelfs dan zijn er geen garanties dat het toernooi daadwerkelijk door zal kunnen gaan. Met alle financiële en persoonlijke risico’s van dien. Geconfronteerd met alle grote uitdagingen dat het organiseren van het meerdaagse en zwaar bezette toernooi met zich zou meebrengen, moest de organisatie die bestaat uit een groep vrijwilligers met pijn in het hart beslissen de plannen voor een jaar in de vriezer zetten.

Voor veel clubs en acroliefhebbers in binnen- en buitenland is de Valentijnscup al sinds 2008 een vast punt op de sportkalender, dat het begin van het acrosportseizoen in het nieuwe jaar markeert. Het gezellige toernooi is extra in trek vanwege het unieke en aantrekkelijke wedstrijdformat, waarbij op elk niveau in ontspannen, romantische sferen waardevolle wedstrijdervaring voor de normale competitie opgedaan kan worden. De Valentijnscup zal dan ook volgend jaar node gemist worden. De organisatie is dankbaar dat ze in 2020 de twaalfde editie hebben kunnen organiseren en hopen in 2022 een spetterende comeback te kunnen maken in Sporthal De Boekhorst in Oosterwolde.

Acrosportliefhebbers vinden het jammer, maar tonen er wel begrip voor. Corma Schmitz, presentator van het eerste uur die een lang afgewachte comeback hoopte te maken in 2021, steekt de organisatie een hart onder de riem: “Begrijpelijk maar ik ga het erg missen. Hoopte. Natuurlijk er weer te zijn maar het is mega veel werk en ze hebben een moeilijke maar goede beslissing genomen. Op naar 2022!” Acroliefhebber Luc Karin uit Meppel vindt het jammer en denkt graag mee hoe er toch iets gedaan kan worden om het geliefde toernooi eer aan te doen.

“[…] Misschien kan iedereen een filmpje van hun oefening insturen. Misschien met een originaliteitsprijs voor de origineelste locatie”, stond er al opgetekend onder de aankondiging van de afgelasting in augustus 2020. In de aankondiging van de afgelasting sloot de organisatie van de Valentijnscup een online alternatief nog niet uit. “Alle ideeën, tips, etc. zijn welkom via mail: info@valentijnscup.nl”. Op 2 september 2020 werd een poll gedeeld via het verhaal op de Facebook-nieuwspagina van de Valentijnscup. Meer informatie is ook te vinden op de website van de Valentijnscup.

Vooralsnog is binnen de Nederlandse grenzen de net zo geliefde en hoog aangeschreven Bredase Open Acro Cup (BOAC) 2020 het enige (inter)nationale acrotoernooi in de planning, doch de vraag is of er voldoende clubs en teams zich hebben aangemeld om het te kunnen laten doorgaan. De organisatie van de BOAC die al volop in voorbereiding was, schreef op 23 augustus 2020 nog mogelijkheden te zien om haar toernooi nog steeds door te laten gaan, mits de Corona-crisis niet verergerde en het toegestaan blijft om toernooien te laten doorgaan.

Er waren toen teams van dertien clubs ingeschreven uit Nederland (Ruurlo, Meppel, Breda, Marum, Uden, Utrecht, Wapenveld, Amstelveen, Hellevoetsluis en Almelo) en Duitsland (Dortmund en Aken). De organisatie zei zich in ieder geval voor te bereiden op het doorgaan van de wedstrijden, dat tot grote vreugde van de sportliefhebbers die alle nationale en internationale toernooien na de Valentijnscup 2020 zagen afgelast of uitgesteld worden. Vooralsnog is het nog aftellen en duimen voor de BOAC 2020. Meer informatie is te vinden op de website van organiserende club BredaGym.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten inclusief cover: © Valentijnscup Oosterwolde en © BOAC 2020

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.