Power Dance Squad en Energized bezorgen TVC Coevorden twee zeldzame kampioenstitels in 2020

Power Dance Squad en Energized bezorgen TVC Coevorden twee zeldzame kampioenstitels in 2020
Beeldcitaten © TVC Coevorden/©Power Dance Squad/©Energized - 2x Nederlands kampioen @ Soneo Dance Challenge 2020

COEVORDEN – Op zondag 20 september 2020 werden de uitgestelde Nederlandse kampioenschappen Streetdance/Hip-Hop, Showdance, Jazz, Modern, Freestyle en Cheerdance 2020 van Stichting Soneo alsnog gehouden in theater De Meenthe in Steenwijk. Met een doortimmerd pakket aan maatregelen om aan de Corona-eisen te voldoen, wist de organisatie voor beperkt publiek een afgepast programma te presenteren waarin de finalisten het seizoen alsnog met een goed gevoel konden afronden. Twee teams van TVC Coevorden bezorgden op de Soneo Dance Challenge hun club op de valreep twee bijzondere kampioenstitels: in de categorie Hiphop tot 14 jaar ‘Energized’ onder leiding van Charell Koel en in de categorie Showdance ‘Power Dance Squad’ (PDS) met de choreo ‘Social network’ onder leiding van Ria de Jong. Met GymPOWER deelden ze hun verhaal en beleving. Het kan dus wel: aangepast, maar wel blijven genieten van je sport tot op het hoogste podium!

Na het goud voor Power Dance Squad en een strakke dans voor Energized in de voorronde van het NNKS Show/Modern & Streetdance op 9 maart 2020 in Urk zat het seizoen er op. Ook voor clubgenoten in showteam Enjoy dat zich op dit eerste wedstrijd had moeten terugtrekken vanwege ziekte. De finales van de NNKS, de voorrondes en de finale van Soneo Dance Challenge en het EK Jazz in Bottrop gingen niet door dit voorjaar. Oorspronkelijk stond de finale van de Soneo Dance Challenge gepland op  6 en 7 juni 2020, maar dit werd uiteindelijk zondag 20 september 2020.

Mooie timing gezien een mogelijke tweede Corona-lockdown nu

Video/Podcast © GymPOWER – Interview met TVC Power Dance Squad

Zoals vele organisaties begin dit jaar zag Stichting Soneo zich door de impact van de Corona-crisis eind maart 2020 genoodzaakt het evenement te verplaatsen naar september. Een mooie timing gezien de dreiging van een tweede Corona-lockdown nu, alhoewel een compleet weekend door alle restricties uiteindelijk niet haalbaar bleek. Na een half jaar sleutelen werd een aangepast programma gepresenteerd aan de geluksvogels die het voor elkaar konden krijgen op het podium van De Meenthe te staan.

Voor één van de eerste danswedstrijden èn NK’s sinds de COVID19-pandemie de dans- en sportwereld platlegde. Stichting Soneo zorgde voor de randvoorwaarden waar ze om bekend staat: een geschikte locatie met een mooi podium, een goed bezet deelnemersveld, boeiend dansschouwspel voor het publiek en een geoliede organisatie. De veiligheid voor dansers en bezoekers stonden daarbij voorop. In haar aankondigingen en berichten over de Soneo Dance Challenge 2020 zag je hoe begaan ze zijn met het lot van de dansers en dansgroepen: “… Omdat dans je in het bloed zit! Houd je team nog een paar weken langer bij elkaar, zodat ze erbij kunnen zijn!”

“Houd je team nog paar weken bij elkaar… We will dance together!”

Aan alles is gedacht en dat was maar goed ook, want de Corona-crisis is nog lang niet voorbij. Dat merkte je aan het feit dat er teams en/of supporters waren die zich op het laatste moment toch moesten terugtrekken en hun kaartjes doorverkochten. Een enkeling gaf daarbij als uitleg dat een danser ziek was geworden en de rest in quarantaine moest.  Op haar Facebook-nieuwspagina omschreef Stichting Soneo haar motivatie: “Het is niet makkelijk, maar ‘we will dance together!'” Het heeft ze bloed, zweet en tranen gekost, maar het resultaat mocht er zijn.

Hoe het door kon gaan? Elk team had een eigen kleedkamer èn een planning van aankomst tot vertrek. De prijsuitreiking werd à la drive-in gehouden met maximaal één team op het podium. Het publiek had gescheiden van deelnemers en organisatieleden een aparte area en per blok was er een beperkt aantal (theater)bezoekers toegestaan. De kaartverkoop was uitsluitend online en alleen per blok mogelijk. Gedurende de dag was er continu begeleiding voor de veiligheid en om de anderhalve-meter-afstand te handhaven.

Krachtige boodschap ’Live life the real way’ kreeg dubbele context

Het zijn ook maar weinig sporters die in 2020 deelname aan een NK kunnen bijschrijven in hun sport-CV. De twee dansteams van TVC wisten deze mooie kans optimaal te benutten en gingen strijken met de hoogste prijs. Een dubbele overwinning want qua voorbereiding en omstandigheden is 2020 ook het meest knotsgekke sportseizoen ooit. Een aantal dansers van Power Dance Squad legden in een telefonisch interview uit aan GymPOWER hoe dat voor hen ging. In het begin toen Nederland in lockdown ging, was het voor hen voor even ook einde verhaal. De sporthal ging op slot, de groepstrainingen de vriezer in en het fysieke contact met elkaar op over en uit. Gelukkig was het een zonnig voorjaar en lagen de digitale oplossingen anno 2020 voor het grijpen.

Beeldcitaat © TVC/©Power Dance Squad met ‘Social Network’ in Urk

Al snel konden ze bij TVC online herstarten en volgde daarop de buitentrainingen met de nodige aanpassingen. De choreografieën waren al klaar dus werd het een kwestie van zo goed mogelijk oefenen. Met extra focus op de techniek en elementen: pirouettes, spagaten, hoge sprongen. Net als Olympisch balkkampioene Sanne Wevers wilden ze in hun routine de kracht van meerdere goed uitgevoerde pirouettes tonen. De ZOOM-videosessies tijdens de lockdown en het uitstel van de NK met drie maanden in zomertijd hielpen er tot in de finesses veel tijd en energie aan te spenderen. Ook aan het uitproberen van nieuwe dingen en de broodnodige krachttraining. Het thema van de choreografie ‘Social Network’, dat de voor- en nadelen van social media belichtte, paste juist goed in het dilemma dat Corona blootlegde in de afgelopen maanden. De krachtige boodschap ’Live life the real way’ kreeg een dubbele context.

Theatertour Soneo Dance Challenge en stedentrips Soneo City Jam

Dat het NK en de Ahoy Cup voor springen en teamgym in 2020 volledig gecanceld werden door DG/KNGU en het EK Teamgym naar een half jaar later verplaatst is, geeft deze multi-sporters ook de ruimte. Eigenlijk is de afsluiting van het superkorte oude seizoen met de speciale Soneo Dance Challenge gelijk ook een bijzonder begin van het nieuwe seizoen, waarvan niemand nu nog zeker weet hoe het zal verlopen. Stichting Soneo heeft haar vertrouwen in de toekomst uitgesproken met een uitgewerkte planning voor twee trajecten – afhankelijk van het aantal deelnemers met de optie voor twee of drie wedstrijddagen – om zo tegemoet te komen aan de Corona-maatregelen die het aantal deelnemers, dansers, teams en toeschouwers aan banden legt.

Beeldcitaat ©TVC/Energized op Soneo Dance Challenge 2020

De theatertour van Soneo Dance Challenge 2021 kent traditioneel weer drie voorrondes: op 13 en 14 februari 2021 in De Meenthe in Steenwijk, op 3 en 5 april 2021 in De Nieuwe Kolk in Assen en op 1 en 2 mei 2021 in het Gooiland in Hilversum, waarna de Nederlandse kampioenschappen gehouden worden op 4, 5 en 6 juni in De Meenthe in Steenwijk. Nieuw in 2021 is de Soneo City Jam, de stedentrips waarbij in samenwerking met een dansschool/studio of sportclub losse, regionale wedstrijden worden georganiseerd in Helmond (door Unity Eight), Winschoten (door Dansplezier), in Brunssum (door Dansstudio Hellenbrand) en in Hoorn (door Moveshoorn).

Stichting Soneo legt op haar Facebook-nieuwspagina waar het om gaat bij dit nieuwe, frisse format: “Voor de eer en voor de City Cup. Alleen de nummer één per categorie kan zich plaatsen voor het NK van de Soneo Dance Challenge 2021.” De dansers en teams van TVC Coevorden hebben er zin in, want na het intensieve weekend met een uitstekend resultaat op het NK bij Soneo Dance Challenge 2020 waren ze toen GymPOWER belde weer volop in training. We volgen ze al een tijdje en hebben ze tot en met 2019 zien optreden tijdens diverse evenementen en wedstrijden, dus zoveel inzet, drive en passie voor dans is geen verrassing.

Twee NK-titels in Corona-tijd geeft adrenaline voor nieuw seizoen

Mooi is te zien hoe de dansers en dansgroepen bij TVC zich blijven ontwikkelen en vernieuwen, waarbij de generaties elkaar het stokje doorgeven. Twee NK-titels in Corona-tijd, bovenal twee teams op de hoogste trede van het NK-erepodium in zo’n prestigieus danstoernooi, is een prestatie om trots op te zijn en te koesteren. Behalve de prijzenkast spekken geeft dat in deze druilige tijd voor de sportwereld ook de juiste inspiratie en adrenaline om door te gaan. Al zal dat niet altijd in de schijnwerpers kunnen. Beluister de video/podcast voor GymPOWER via de YouTube-link  om te delen in de vibe die de TVC-dansers uitstralen. ‘Practice makes perfect’

Meer over Power Dance Squad en Energized is te vinden op de website van TVC Coevorden, de Facebook-nieuwspagina TVC Dans (streetdance/hiphop 4-8 jr/12-15 jr/16+jr), de Facebook-nieuwspagina van Power Dance Squad (showdance 16+ gevorderd) en de Facebook-nieuwspagina TVC. Meer info over de Soneo Dance Challenge theatertour & Soneo City Jam stedentrips is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van Soneo Dance Challenge en de website van Stichting Soneo.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en archieffoto’s © Therry da Silva | Credit interviews en edit video/podcast © Casper Beijn | Credit beeldcitaten © TVC Coevorden en © Stichting Soneo

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.