Succes met aerial hoop in Holland’s Got Talent voor voormalig acro-turnster Iris Jaspers

Succes met aerial hoop in Holland’s Got Talent voor voormalig acro-turnster Iris Jaspers
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Maurice Smeets: Iris Jaspers op NK PBN Pole & Aerial Sports Waalwijk 2019

ARNHEM/HILVERSUM – Voormalig acrogymnaste en turnster Iris Jaspers uit Drempt heeft in samenwerking met coach Samantha Polman en moeder Karen Trotter met veel succes auditie gedaan bij Holland’s Got Talent. Op zaterdag 3 oktober 2020 was ze naast andere topacts te zien in de zesde uitzending van dit seizoen op RTL4 en kon bewonderd worden hoeveel progressie ze heeft geboekt in de drie jaar dat ze haar nieuwe sport beoefent. Haar bijzondere luchtacrobatiek-act met hoepel werd beloond met een volmondig ja van de vierkoppige jury TV-beroemdheden. In een interview met GymPOWER deze week vertelde het veertienjarige sporttalent over een lang gekoesterde droom die uitkwam. Het werd een terugblik op haar sportcarrière tot nu toe, met een belangrijke tussenstop die haar de Corona-uitdagingen hielp omzetten in waardevolle ervaring, met toekomstperspectief.

Als peuter was Jaspers een grote fan van Holland’s Got Talent. Voormalig ritmisch gymnaste en thans acrobate Danielle Bubberman die de eerste editie won met een luchtacrobatiek-act en andere acrobaten die deelnamen hebben haar geïnspireerd om ooit ook mee te doen aan de tv-talentenjacht. Een decennium later na een carrière te hebben opgebouwd in de gym-, dans- en paalsportwereld, bij o.a. SV DOTO Berkel & Rodenrijs en Aerial Studio Arnhem, staat ze er echt en weet ze voor een miljoenenpubliek aan kijkers te overtuigen met haar veelzijdige skills die goed tot hun recht komen in de luchtacrobatiek. “Het is al zo lang een droom van mij geweest. Als kind keek ik met mijn ouders en toen deed ik nog alleen maar peutergym. Ik wilde toen al heel graag op turnen of acro of iets in die richting om dat bij Holland’s Got Talent te kunnen doen. Peutergym was niet genoeg. Nu ik op het punt gekomen ben dat ik echt goed ben geworden in mijn sport, wilde ik graag meedoen en het laten zien.”

“Het is al zo lang een droom van mij geweest. Als kind keek ik met mijn ouders en toen deed ik nog alleen maar peutergym. Ik wilde toen al heel graag op turnen of acro of iets in die richting om dat bij Holland’s Got Talent te kunnen doen […]”

Video/podcast © GymPOWER: “De reis van Iris Jaspers in de sport- & showacrobatiek”

De act begon met een opvallende intro die de aandacht gelijk trok. Het leek net of haar moeder, Karen Trotter, verdwaald was en toevallig op de bühne terecht kwam met een hele grote koffer. Dat bleek een geslaagde poging om de kijkers uit hun comfort zone wakker te schudden, want Jaspers verraste iedereen door al kronkelend zichzelf te bevrijden en uit de koffer tevoorschijn te komen. Met dat originele superentree gaf ze gelijk het visitekaartje van haar kunnen af. “We hadden die koffer een keer overgenomen van mijn coach en toen zei mijn vader een keer voor de grap dat ik er best in zou passen. Dat probeerde ik en het lukte ook nog echt. Toen we bezig waren voor Holland’s Got Talent, dachten we daar gelijk aan. Daar konden we best die act mee beginnen, bedachten we.” Hoe lang kun je je adem inhouden in zo’n koffer? “Dat hoefde eigenlijk niet. Het was zo’n grote koffer dat er bijna nog iemand in kon van mijn postuur.” 

Een idee voor de volgende ronde? Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, want Jaspers wil graag beslag leggen op de hoofdprijs van € 50.000,00. De uitdaging is om een routine te bedenken die de voorgaande act en die van andere deelnemers in verschillende disciplines weet te overtreffen. Jaspers heeft door haar sportcarrière en skills veel mogelijkheden. Met trainer/coach en ouders denkt ze na over hoe ze in een act hoop, pole, dans en silk kan combineren. “Ik heb voldoende ideeën. Bij turnen heb je sprong, brug balk en vloer. Bij paalsport heb je de pole, aerial hoop en silks en daar kun je nog alle kanten mee op. Ik vind het heel leuk, dat ik dat allemaal beheers en variatie kan bieden. Maar je hebt in Holland’s Got Talent maar twee minuten voor de act en dat is in mijn sport heel weinig. In een hoepel kun je maar drie tricks doen en dan mag je er weer uit. Pas in de finale krijg je een minuut extra.” Maar ze wil zeker wel winnen. Met zoveel positieve waardering van de jury voor haar eerst act zit er muziek in. “Die waardering die ze uitspraken vond ik heel leuk. Vier keer ja voelt heel goed.”

Bij turnen heb je sprong, brug balk en vloer. Bij paalsport heb je de pole, aerial hoop en silks en daar kun je nog alle kanten mee op. Ik vind het heel leuk, dat ik dat allemaal beheers en variatie kan bieden. […] Maar je hebt in Holland’s Got Talent maar twee minuten voor de act […] Pas in de finale krijg je een minuut extra.””

Wat zou ze met de prijs doen? “Ik zou het willen gebruiken voor mijn studie. Graag zou ik ook een circusopleiding volgen, als het kan in het buitenland. Cirque du Soleil is mijn grote droom.” Heeft Corona invloed gehad op haar voorbereiding? Het heeft het juist ook mogelijk gemaakt. Normaliter heeft Jaspers een druk weekprogramma in Arnhem en Doetinchem gevuld met school en huiswerk, trainingen, wedstrijden en zelf sportles geven. Met Corona kwam er ruimte voor de deelname die haar ook gelijk een doel gaf om naar toe te werken in een moeilijk sportjaar. Moeder Trotter: “Ze trainde hard voor elke wedstrijd, had meer nieuwe moves geoefend en zo. Toen ze hoorde dat de NK van de Paalsport Bond Nederland (PBN) dit jaar niet doorging, was ze wel even van haar stuk. Dat was niet goed voor haar motivatie, maar Holland’s Got Talent heeft dat helemaal goed gemaakt. Daar kon ze zich op focussen.” Jaspers: “Mijn conditie was wel omlaag gegaan, dat heb ik wel gemerkt, Gelukkig heb ik wel kunnen doortrainen, waarbij we ons netjes aan de regeltjes gehouden. Elk jaar gaan we op vakantie in Frankrijk en ik houd van het Franse. Daarom koos ik ook het liedje ‘Dernière Danse’ van Indila voor mijn act, het paste goed bij de choreo vond ik.”

In Holland’s Got Talent heeft ze haar nieuwe sport goed kunnen neerzetten, zoals ze dat graag heeft. Ze toonde zich een talentvol sporter met topsportmentaliteit die goed had nagedacht over de choreografie, het verhaal, de aankleding en presentatie. “Het was supergaaf om mee te doen. Ik ben blij dat ik al zover ben gekomen. Aerial hoop is hartstikke vet, het is net als turnen maar dan in een hoepel.” Het was wel een lange dag voor Jaspers en haar supporters. Naast coach Polman en haar ouders zaten ook haar oud-coach, WK-ganger en aeriallist Kelly de Vos – die bij Cirque du Soleil heeft gewerkt – en trainingsmaatje Nadine Buntinx op de tribune. “Het ging heel anders dan ik het me had voorgesteld. Mijn optreden was om 20:00 uur, maar we moesten er al om 12:00 uur zijn voor de voorbereiding. Het gaat er dan om hoe je je tijd doorbrengt. Energie vasthouden, jezelf vermaken, fit blijven, om in dat ene moment te knallen. Ik heb daar overigens ook beroemde Tik-Tok’ers ontmoet en heb me prima vermaakt.” Tijdens haar optreden was er niets van te merken. “Ik vind het leuk op zo’n podium te staan en wil mezelf en wat ik kan laten zien door mijn optreden. Het trok voorbij als een droom, maar ik stond er echt!

“Het was supergaaf om mee te doen. Ik ben blij dat ik al zover ben gekomen. Aerial hoop is hartstikke vet, het is net als turnen maar dan in een hoepel […] Het gaat er dan om hoe je je tijd doorbrengt. Energie vasthouden, jezelf vermaken, fit blijven, om in dat ene moment te knallen.”

 

De HGT-jury was ook verbaasd over zoveel discipline en de spontaniteit van de tiener en vroeg haar het hemd van het lijf achteraf. “Mensen vroegen of het ge-script was wat ik allemaal zei, maar dat was niet zo. Ik stond daar en zei gewoon wat in mij opkwam. Ik ben heel spontaan en was juist heel blij de act te hebben kunnen doen die ik had voorbereid.” Moeder Trotter: “Hoe bewerkelijk ook, het was voor haar fantastisch om dit mee te maken en ze heeft iets heel moois laten zien. Ik ben elke keer weer verrast, hoe gek dat ook moge klinken, over het gemak en de ontspannenheid waarmee ze dingen doet en zegt, daar zijn we heel trots op. Ze heeft het goede karakter ervoor, het is een echt podiumdier. Spontaan, adrem en heel authentiek, dat zijn mooie karaktereigenschappen. Zonder publiek heeft ze het nog lastig nu.”  De eerstvolgende wedstrijd die Jaspers heeft is op 21 november 2020 in Theater Arsenaal in Vlissingen: Miss/Mister Polegym die weer nieuw leven is ingeblazen. Jaspers: “Het is nu een artistic polewedstrijd geworden, waarbij je van alles bij mag gebruiken als prop: toestellen, lintjes, stoeltjes, et cetera. Als die wedstrijd al door kan gaan in verband met de Corona-maatregelen. Er mogen maar dertig personen in een zaaltje en er zijn zeventig deelnemers, dus ik ben benieuwd hoe ze het gaan oplossen.”

De deelname aan Holland’s Got Talent is een mooie tussenstop in de carrière die de superlenige Jaspers voor zichzelf vol vertrouwen aan het opbouwen is in de sport- en showacrobatiek. De koffer blijkt het symbool voor haar reis. De recreatiegym en turnselectie bij haar club was haar ooit niet genoeg en daarom ging ze er acrogym extra bij doen. Doch toen haar acropartner ermee stopte en ze weer naar beginnersniveau moest schakelen en het gezin naar Drempt verhuisde, ging ze op zoek naar een alternatief die haar meer mogelijkheden bood om individueel acrobatiek op topsportniveau te kunnen blijven trainen. “Ik heb toen veel research gedaan, bij circus en zo, en toen kwam ik bij de paalsport uit omdat het in de richting zit waar ik naar toe wil. Al snel ben ik wedstrijden gaan doen en stelde mijn coach voor om voor het NK op te gaan. Als ik zie waar ik nu sta, heb ik de eerste keer op de NK van de PBN in 2018, al heel hoog gescoord en het goed gedaan als onervaren beginner.” Ze spreekt met respect over haar nieuwe trainster Samantha Polman, die ze prijst om haar expertise en coachingpower waarmee ze Jaspers vleugels heeft gegeven de afgelopen drie jaar.

“Toen haar acropartner ermee stopte en ze weer naar beginnersniveau moest schakelen […], ging ze op zoek naar een alternatief die haar meer mogelijkheden bood om individueel acrobatiek op topsportniveau te kunnen blijven trainen. “Ik heb toen veel research gedaan, bij circus en zo, en toen kwam ik bij de paalsport uit omdat het in de richting zit waar ik naar toe wil.”

Op de NK van de PBN in 2019 werd ze achtste met ‘Pole Sports’, maar het was over ‘Aerial Hoop’ dat voor het eerst op het programma stond, dat ze het meest tevreden over was. “Daar ben ik stukken beter in en daarom heb ik daarmee beter gescoord.” Met 30,6 punten behaalde Jaspers een gedeeld eerste score.  Doch vorig jaar was er maar één WK-ticket per land met dit onderdeel en door de tie-break-rule op basis van het technisch component moest Jaspers thuis blijven. WK-ganger Jessica Cadil stond met dezelfde score als Jaspers zesde op de wereldranglijst. Vanaf dit jaar kunnen net als bij de onderdelen ‘Pole Sports’ en ‘Artistic Pole’ zowel nummer 1 als 2 van ‘Aerial Hoop’ op de NK van de PBN naar de WK van de internationale federatie IPSF. Jaspers: “Ik hoop dat in 2021 het NK wel door kan gaan en ik naar de WK kan. Dan zal ik zeker laten zien wat ik kan!” Maar vooralsnog ligt haar focus nu bij Holland’s Got Talent 2020, om in haar optreden alles uit de kast te halen om de gedroomde finale te halen.

Hoe dan ook het optreden van Iris Jaspers bij de tv-talentenjacht was een goede promotie voor luchtacrobatiek als serieuze sport, te midden van vele andere acts die meedongen naar de waardering van de HGT-jury en het tv-publiek. Net als overigens ook de stoere ‘Calisthenics Crew’ uit Dordrecht dat deed voor het ‘urban turnen’ en de strakke Barbeatz uit Roosendaal hiphop deed spetteren op de vloer voor hun choreograaf. Een compilatie van het interview van GymPOWER met Iris Jaspers en haar moeder Karen Trotter, alsmede een terugblik op haar jonge carrière in de paalsport en luchtacrobatiek is te bekijken en te beluisteren via de nieuwsvideo/podcast op het YouTubekanaal van GymPOWER is ingesloten bovenaan dit artikel. Meer over acrobate Iris Jaspers is te vinden op haar Instagram-account en haar website.

Laatste aflevering auditierondes Holland’s Got Talent op 10 oktober 2020

Op zaterdag 10 oktober 2020 is de laatste van de zeven afleveringen in de auditieronde van Holland’s Got Talent in het nieuwe seizoen te zien op RTL4 vanaf 20:01 tot 21:28 uur. Hierin wordt kennelijk bekend gemaakt wie definitief door is naar de volgende ronde. Fragmenten van de acts zijn terug te zien op de website Gemistvoornmt.nl en de complete aflevering is terug te zien op de website van RTL4xl. Kijk ook op de social media, zoals de Facebook-nieuwspagina van HGT 2020 voor meer over deze tv-talentenjacht.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst sportjournalist © Therry da Silva | Credit interviews en edit nieuwsvideo/podcast sportjournalist © Casper Beijn | Credit fotografie NK PBN 2018 en 2019 (inclusief cover artikel) onder persaccreditatie © GymPOWER: persfotograaf © Maurice Smeets | Credit beeldcitaten © Holland’s Got Talent 2020; © Paalsport Bond Nederland (PBN); en © Aerialist Iris Jaspers/© Fam. Trotter & Jaspers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.