Calisthenics biedt als buitensport inspirerend alternatief in de Corona-crisis

Calisthenics biedt als buitensport inspirerend alternatief in de Corona-crisis
Beeldcitaat © Holland's Got Talent 2020/© RTL4

DORDRECHT – In deze herfstige Corona-crisistijd waarin nu veel mensen niet meer of niet genoeg binnen bezig kunnen zijn met hun favoriete sport op de manier hoe ze gewend zijn, loont het de moeite om te kijken naar wat gerelateerde buitensporten te bieden hebben. Calisthenics is een veel gehoorde optie, welke urban sport door Jason Bonam, Roslan Bendenia en Gavin Ommel goed in beeld kwam door hun auditie voor Holland’s Got Talent die op 3 oktober 2020 uitgezonden werd op RTL4. Ze kregen vier keer een volmondig ja van de jury beroemdheden, maar ook deze sportieve act viel uiteindelijk verrassend uit de boot. Teleurstelling alom, maar een tv-talentenjacht is niet de enige manier je sport te promoten. GymPOWER zocht er meer over op en ontdekte een bron aan inspiratie voor deze tijd. Calisthenics is een inspirerend alternatief in de Corona-crisis voor wie buiten wil sporten.

In het kader van de Nationale Sportweek van de NOC*NSF zond RTVD op 1, 23 en 26 september 2020 ‘Calisthenic Moves Dordrecht’ uit, een campagne onder leiding van instructeur Bonam om de urban sport meer bekendheid te geven en om meer mensen in de stad ermee kennis te laten maken. “We doen een simpele, rustige work-out waaraan iedereen kan meedoen. Met een laag instapniveau. Geen gekke dingen zoals in stangen hangen en zo, maar dingen die iedereen kan doen en ieder voor zichzelf moeilijker kan maken als je meer van sporten weet.” Door bijvoorbeeld houdingen en bewegingen te verzwaren door ze langer vast te houden of te doen. Dankzij Bonam heeft Dordt sinds 2012 al drie sportparken waar calisthenics beoefend wordt. Zijn doel is om er nog vier parken bij te krijgen zodat iedereen van elke leeftijd buiten in beweging kan komen. De gemeente moet er nog over nadenken, want elk park kost zo’n 40.000 euro aan bouw en onderhoud, maar sportwethouder Marco Stam beseft dat sport goed is voor je lijf en geest.

“We doen een simpele, rustige work-out waaraan iedereen kan meedoen. Met een laag instapniveau. Geen gekke dingen zoals in stangen hangen en zo, maar dingen die iedereen kan doen en ieder voor zichzelf moeilijker kan maken als je meer van sporten weet.”

Zeker in de Corona-crisis waarbij steeds meer mensen buiten moeten sporten, is het belangrijk om de juiste faciliteiten daarvoor te creëren en dat houdt niet op bij het leveren van ondergrond en het regelen van de financiën om het gaande te houden. Je hebt ook deskundige begeleiding en een sociale infrastructuur voor nodig, maar bovenal enthousiasme van deelnemers en organisatoren. Bonam die al van kinds af aan sportgek was en via YouTube Calisthenics leerde kennen op zijn vijftiende, beoefent de sport al dertien jaar en heeft al velen van acht tot tachtig jaar aangestoken met zijn tomeloze energie en inzet. De sport die ‘het turnen van de straat’, waarbij kracht en techniek bij kom kijken, wordt steeds populairder in Nederland, zeker sinds dit jaar iedereen naar buiten moest om te kunnen sporten. Je kunt het integreren in de mogelijkheden die er al zijn zoals een park of speeltuin en mensen gaan er meer door bewegen op hun eigen niveau. Zowel jongeren als volwassenen vinden het gaaf, bewijst de reportage van RTV Dordrecht.

“Het is een creatieve vorm van fitness waarbij je je eigen lichaamsgewicht als weerstand gebruikt. Het is een training voor jong en oud. Veel mensen zijn angstig om Corona op te lopen en zijn liever niet in binnenruimtes en sportscholen. Buiten kun je lekker je ding doen, in de buitenlucht en met het zonnetje erbij, dat is lekker trainen!” Calisthenics is net als elke artistieke sport voor de beoefenaars ‘a way of life’, het is meer dan alleen sporten en bewegen. ,,Het stopt niet na een paar uurtjes trainen. Het is een groot onderdeel van je leven. Gezond leven en gezond eten is nodig om het vol te houden en om beter te worden. Niet roken, geen alcohol en geen drugs”, legde Bonam in 2015 zijn lifestyle aan AD.nl/Dordrecht uit. Er moet balans zijn in je hele bestaan en alles wat je doet om de vruchten te kunnen plukken van een afgetraind, sterk lijf. Bonam: ,,Het is goed voor je om lekker buiten bezig te zijn en te bewegen. Het is ook een uitlaatklep en, mooi meegenomen, ik krijg er een mooi lichaam van.” Laat dat nou net zijn wat iedereen dringend nodig heeft ten tijde van de Corona-crisis die de weerstand en fitheid belaagt, waarbij alleen profvoetballers en topsporters mét een toelage van NOC*NSF voorlopig mogen blijven trainen.

“[…]Het is een training voor jong en oud. Veel mensen zijn angstig om Corona op te lopen en zijn liever niet in binnenruimtes en sportscholen. Buiten kun je lekker je ding doen, in de buitenlucht en met het zonnetje erbij, dat is lekker trainen! […] Het is ook een uitlaatklep en, mooi meegenomen, ik krijg er een mooi lichaam van.

Zaterdagavond 17 oktober 2020 vanaf 20:00 uur wordt de eerste halve finale van Holland’s Got Talent uitgezonden op RTL4. Er werd gesproken van zestien kandidaten die uiteindelijk door mochten gaan van de tv-jury. Paalsporter Lieve Warmoeskerken zou nog de enige zijn van alle acts uit de artistieke sportwereld die drie of meer jurystemmen kregen in de auditieronde, die door kon gaan naar de volgende ronde. Er zitten er wel nog een aantal dansacts in, zelfs met twee honden, tussen diverse acts die hoge ogen gooien in de entertainment- en showwereld: zangers, muzikanten,  stand-up komediant, poppetje van papier, diabolo, acrobaten en mysterieuze entertainers. Al bleek de Calisthenics Crew voor de tv-jury van Holland’s Got Talent uiteindelijk toch niet genoeg in huis te hebben voor een kans in de live shows, toch blijven ze een inspirerend voorbeeld voor wat nu reëel wel kan aan sport en beweging voor heel Nederland. Meer over Calisthenics (Moves) (Crew) Dordrecht kun je vinden door te klikken op de in dit artikel ingesloten posts en links.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit (beeld)citaten/bronnen: © RTV Dordrecht; © AD.nl/© Robin Nanninga/© Danielle Moeiliker; © Holland’s Got Talent 2020/© RTL4

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.