Oud-topturnster Fieke Willems stelt zich niet meer beschikbaar voor DG/KNGU-bestuur

Oud-topturnster Fieke Willems stelt zich niet meer beschikbaar voor DG/KNGU-bestuur
Persfoto archief © GymPOWER | Credit fotojournalist © Casper Beijn

BEEKBERGEN – Oud-topturnster Fieke Willems heeft besloten om na ruim acht jaar niet meer verder te gaan als lid van het bondsbestuur van gymnastiekunie DG/KNGU. De situatie bij de bond op dit moment vraagt volgens haar ‘een groot commitment met een tijdsinvestering’, wat haar voor een groot dilemma stelt. Ondanks dat ze begaan blijft met de ontwikkelingen in haar sport en deze blijft volgen, wil ze prioriteit geven aan haar jonge gezin en haar baan als arts in deze Coronatijd en zich niet voor een derde bestuurstermijn beschikbaar te stellen. Willems had tot uiterlijk april 2024 kunnen aanblijven volgens het huishoudelijk reglement van DG/KNGU. De bondsraad en het bondsbestuur gaan op zoek naar een kandidaat voor de vacature die per 1 november 2020 ontstaat, aldus het persbericht hieromtrent.

De altijd positief ingestelde Willems (38) die Nederland vertegenwoordigde op twee EK’s en drie WK’s, wordt door insiders geprezen om haar grote hart voor de turn- en gymsport – waarbij ze alle gymsporten een warm hart toedroeg -, professionaliteit en haar sociale kwaliteiten, voorheen vaker beschreven als ‘plichtsgetrouw, diplomatiek en integer’. “Ze hield zich aan waar ze voor stond en ze beloofde niets wat ze niet kon nakomen.” De aanstelling van een ervaringsdeskundige als bondsbestuurslid in 2012 werd gezien als de eerste stap in de goede richting om verjonging, meer affiniteit met de praktijkvloer en een positieve cultuuromslag teweeg te brengen in het bestuursegment van DG/KNGU. Ze had als topsportster alle positieve en negatieve aspecten van de turnsport aan den lijve ondervonden en kon spreken uit eigen ervaring als het aankwam op wat er nodig was om in de gymsportcultuur veranderingen aan te brengen.

Ter illustratie zie bovenstaande video ‘Fieke Willems, a true gymnastics inspiration’, die gemaakt is door een turnfan bij het afscheid van haar actieve sportcarrière die erbij schreef: “She inspires so many young gymnasts, and in this montage you’ll see why. She has such a positive attitude and shows great gymnastics.” Een andere turnfan reageerde met: “Wow, superleuk dat je mijn citaat over het lachen hebt gebruikt! Dat vind ik zo opvallend. Het is zo een positieve turnster die altijd heel vrolijk is/lijkt. In mijn ogen is ze heel oprecht en aardig. […] En wat een prachtige hechtrol maakt ze in het zwarte pakje!”

“[…] wordt geprezen om haar grote hart voor de sport, professionaliteit en haar sociale kwaliteiten wat omschreven wordt als ‘plichtsgetrouw, diplomatiek en integer’. “Ze hield zich aan waar ze voor stond en ze beloofde niets wat ze niet kon nakomen.” 

In haar rijke en lange sportcarrière, die totaal twintig jaar omspande, heeft ze vaak karakter getoond en commitment met haar sport laten zien. Het is haar niet gemakkelijk gemaakt. De Nederlands kampioene en EK-meerkampfinaliste van 1998 trainde bij De Hazenkamp in Nijmegen onder leiding van wijlen trainer Boris Orlov en maakte deel uit van de Nederlandse damesteams op de WK 1999 (14e) en WK 2001 (5e) en dat tot nationale sportploeg van het jaar werd uitgeroepen. Door blessures moest ze afhaken in de race naar de Spelen van 2000 in Sydney en 2004 in Athene, waarna ze besloot te stoppen. In 2007 maakte ze een verrassende comeback in de hoop zich nog te kunnen kwalificeren voor de Spelen van 2008 in Beijing, maar door een destijds hoogoplopend juridisch conflict tussen wijlen Orlov en collega trainer Esther Heijnen met het clubbestuur van De Hazenkamp, kwam Willems zonder trainer/coach te zitten.

DG/KNGU ontfermde zich over de twee trainers en de drie andere topturnsters van de club (Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Anne Tritten) en stalde ze tijdelijk bij Flik-Flak in Den Bosch. Willems die zich ook beklaagd had over het gedrag van Heijnen kon niet mee en om haar Olympisch aspiraties toch te kunnen waarmaken, maakte ze een spraakmakende overstap naar Pro Patria Zoetermeer waar ze onder leiding van Frank Louter ging trainen. De toptrainer lag toen onder (juridisch) vuur van DG/KNGU wegens klachten over zijn trainingsmethodes en had net gebroken met topturnster Lichelle Wong, de Nederlands kampioene van 2006. Willems legde indertijd haar keuze voor de begeleiding van Louter als volgt uit aan De Gelderlander: “Ik ken Frank al lang en kan goed met hem opschieten. Hij is iemand die van zijn meisjes veel discipline vraagt. Turnsters die ouder worden, kunnen daar niet altijd meer tegen. Maar ik moet het juist hebben van mijn discipline en hard werken op de trainingen.” In verband met haar studie geneeskunde en om het reizen naar Zoetermeer binnen de perken te houden, bleef ze destijds een deel van haar trainingsprogramma zelfstandig in Nijmegen afwerken.

“Ik ken Frank al lang en kan goed met hem opschieten. Hij is iemand die van zijn meisjes veel discipline vraagt. Turnsters die ouder worden, kunnen daar niet altijd meer tegen. Maar ik moet het juist hebben van mijn discipline en hard werken op de trainingen.”

In de aanloop naar de Spelen van Londen 2012, haar vierde poging in haar sportcarrière om haar Olympische droom waar te maken, wist ze zich voor de WK van 2009 te kwalificeren, maar na een blessure kon ze de WK van 2010 in Rotterdam vergeten en besloot ze haar turnpakje voor altijd op te bergen. Willems specialiseerde zich in het AMC in Amsterdam tot neuroloog en werd in april 2012 benoemd tot bestuurslid van DG/KNGU. “In twintig jaar heb ik alle facetten van de turnsport meegemaakt. Ik weet wat er in sporters omgaat en wat er op de vloer gebeurt. Daarom heb ik mij beschikbaar gesteld”, legde Willems bij haar aantreding uit, zoals o.a. gepubliceerd in BN De Stem. Het is opvallend dat uitgerekend haar bestuurstermijn (2012-2020) ook de periode is die aanvankelijk onderzocht zou worden om vast te stellen of er een cultuuromslag is bewerkstelligd in de sportwereld onder de vlag van DG/KNGU. Tijdens DG The Finals 2019 in Rotterdam Ahoy deelde Willems in een interview met GymPOWER Sportmagazine haar ervaringen en doelen als bestuurslid van DG/KNGU. Ze hoopte toen nog op positieve veranderingen met de aanstelling van de nieuwe Bondsraad: “Ik hoop op meer verbinding en samenwerking en een goede verbinding tussen bestuur en werkvloer, zodat ze daar het beleid dat we bedenken kunnen merken [in de praktijk].”

Bijna anderhalf jaar later, met de uitbraak van de Corona- en DG/KNGU-crisis inbegrepen, besluit Willems haar taken als bondsbestuurder over te dragen. In een persbericht laat voorzitter Monique Kempff weten de beslissing van de oud-topturnster heel goed te snappen en dankt haar voor haar inzet in het bestuur: “Fieke bracht bestuurlijke professionaliteit gecombineerd met persoonlijke ervaring naar de KNGU. Zij staat niet alleen voor de topsport, maar ook voor de breedtesport. Ik ben er trots op haar te hebben leren kennen als een integere toegewijde vrouw, die nu kiest voor haar persoonlijke pad. Ik wil Fieke enorm bedanken voor jarenlange inzet. Je hebt de moed gehad om moeilijke thema’s blijvend te agenderen en dat durf je nu aan anderen over te laten. Heel erg bedankt Fieke en veel geluk met je verdere leven!” Tijdens de laatste persbijeenkomst op 29 september 2020 gaf DG/KNGU-directeur Van der Plas aan dat het Bondsbestuur had besloten dat bestuursleden die vanuit een andere rol dan KNGU-bestuurder in het verleden zakelijk of persoonlijk in verband kunnen worden gebracht met personen of situaties waarnaar onderzoek wordt gedaan, uitgesloten zouden worden van de bestuursvergaderingen hierover, conform de Code Goed Sportbestuur, ‘om onafhankelijk te kunnen oordelen.’ In hoeverre dat heeft meegespeeld in het besluit van Willems, is nog nergens toegelicht, maar lijkt ervoor te zorgen dat het bestuur een goede kans op inclusiviteit misloopt. Juist nu DG/KNGU vraagt om inzicht en ervaring van voormalig turnsters, zou Willems met haar opbouwende ideeën een rol bij de cultuuromslag hebben kunnen spelen.

“De KNGU is op dit moment bezig met een groot onderzoek naar de gezondheid en veiligheid van de sport, een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Dit maakte mijn besluit om nu te stoppen extra moeilijk […] Natuurlijk blijf ik de gymsport en de ontwikkelingen op het gebied van de mentale en fysieke gezondheid in de sport volgen. Ik heb me de afgelopen dertig jaar met hart en ziel voor deze sport ingezet, dat gaat niet zomaar weg.” 

In het persbericht van DG/KNGU licht Willems toe waarom de keuze om te stoppen niet makkelijk was voor haar. “Ik ben zeker niet over een nacht ijs gegaan. De KNGU is op dit moment bezig met een groot onderzoek naar de gezondheid en veiligheid van de sport, een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Dit maakte mijn besluit om nu te stoppen extra moeilijk. Niet alleen de situatie bij de KNGU vraagt op dit moment een groot commitment met een forse tijdsinvestering, maar ook mijn baan als arts in coronatijd en niet op zijn minst mijn jonge kinderen. Hoewel het dus lastig blijft om de KNGU juist in deze tijd te verlaten, hebben mijn jonge gezin en mijn baan als neuroloog prioriteit. Natuurlijk blijf ik de gymsport en de ontwikkelingen op het gebied van de mentale en fysieke gezondheid in de sport volgen. Ik heb me de afgelopen dertig jaar met hart en ziel voor deze sport ingezet, dat gaat niet zomaar weg.”

Het persbericht met het bericht van de turnbond hierover is te vinden op de website van DG/KNGU.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit persfoto archief © GymPOWER: fotojournalist © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.