Trainers Livia Peltrera en Jim Falize geven unieke turnclinic aan judoka´s Stella Duce in Venlo

Trainers Livia Peltrera en Jim Falize geven unieke turnclinic aan judoka´s Stella Duce in Venlo
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Judovereniging Stella Duce Venlo

VENLO – Op 4 oktober 2020 werd door Livia Peltrera en Jim Falize een turnclinic gegeven aan de jonge sporters van judoclub Stella Duce in Venlo, in het kader van de eerste editie van een sportmiddag volgens de visie van het ‘Athletics Skills Model’. De uitnodiging kwam van Roy Westheim, docent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van de Fontys Sporthogeschool waar de twee jonge turntrainers studeren. Een mooi initiatief met een interessante insteek voor talentontwikkeling in alle sporten met bijkomende voordelen: minder blessures, verhoging van het sportplezier, meer uitdaging waardoor ook de motivatie vergroot wordt. De wederzijdse kruisbestuiving toont in een tijd van vernieuwing en verandering aan, dat er kansen liggen voor de artistieke sporten door op een andere manier verbinding te zoeken.

Dit voorjaar zagen Peltrera en Falize hun reis als vrijwilligers richting de Spelen van Tokio in de houdgreep van de Corona-crisis voorlopig stranden, een louterende levenservaring die hen versterkte om niet bij de pakken te gaan neerzitten. Hun Olympische droom is zeker niet voorbij, het is wachten op betere omstandigheden en ondertussen werken ze hard door op alle fronten om dat mogelijk te maken. Voortijds teruggekeerd naar Nederland pakten ze de draad op en bleven zoeken naar manieren om hun geliefde turnsport nieuwe impulsen te blijven geven in een tijd dat deze teruggeworpen wordt naar de basis. Met GymPOWER deelden ze hun ervaringen en visie, maar ook hun grote doel voor 2021.

Tijdens de sportmiddag op 3 oktober 2020, met sponsoring van Albert Heijn Venlo-Zuid voor fruit en drinken in de pauze, had Judo Stella Duce Venlo voor de jonge judoka’s een aantal alternatieve clinics op het programma: Braziliaans Jiu Jitsu (die ook dient als zelfverdediging), klimsport en turnen. “Allemaal stoere sporten, soms een beetje spannend of anders, maar dat we nieuwe dingen geleerd hebben, onze grenzen verlegd hebben en in sommige gevallen nieuwe talenten ontdekt hebben dat is zeker.” Over de clinic van Peltrera en Falize schreef de club op haar Facebook-nieuwspagina: “[…] turntoppers Jim en Livia hebben een super clinic gegeven met allerlei coole sprongen, rollen en soms zelfs salto’s op de tumblingbaan […] iedereen heel erg bedankt voor de inzet en het enthousiasme deze middag!” Ook in de nieuwe situatie in de Corona-crisis vanaf 14 oktober 2020 loont het de moeite om na te gaan wat hiervan nog mogelijk is in de trainingssituatie in het kader van de verscherpte maatregelen of plannen te maken voor de ‘After Corona-crisis’-tijd die ooit zal aanbreken.

Wat is het idee achter dit bijzonder initiatief?

“Onze docent ´Stoeien, Treffen en Weerbaarheid´, Roy Westheim, wilde een sportmiddag organiseren bij de judoclub waarbij de kinderen met een andere sport bezig zouden zijn, maar die wel een link heeft met judo. Eén van de belangrijkste overeenkomsten was dat allebei de sporten heel technisch zijn. Er zijn best veel overeenkomsten, zoals koprol, salto, voor- en achterwaarts, leren vallen, radslag, enzovoorts die ook bij judo  terugkomen en ook het balanceren en roteren. Dat is bij het turnen ook belangrijk. Heel veel dingen komen overeen. Bij Fontys hebben we het de laatste jaren vaak gehad over ‘athletic skills’ en daarin komt naar voren dat het goed is om te zoeken naar de overeenkomsten tussen sport(en) en dat je als sporter heel veel van anderen kunt leren. Zowel fysiek – want bij diverse sporten heb je een aantal basisvaardigheden die overeen komen -, maar ook mentaal kan het heel goed zijn om met meerdere sporten bezig te zijn omdat het ook de motivatie van (jonge) sporters beïnvloedt.

Gaat het hier om het verleggen van grenzen?

“Als je dag in dag uit met dezelfde sport bezig bent, kunnen ze het minder leuk gaan vinden. Als je er dan variatie in hebt, ben je toch op dingen aan het trainen die in je sport voorkomen, maar op een andere manier. De kinderen blijven het leuk vinden en houden het langer vol. We doen dit omdat we denken dat als je op jonge leeftijd met veel verschillende sporten ervaring opdoet, dat je daar op latere leeftijd voordelen van hebt. Want je bent met bepaalde vaardigheden in verschillende situaties bezig geweest. En voor je motivatie, om het vol te blijven houden, zijn er sporten waarvan je ze echt leuk vindt om te doen en dan kun je beter kiezen in welke sport je het leukst vindt om in door te gaan en je daar helemaal voor in te zetten. Dit idee is al eerder in het betaalde voetbaal toegepast, zoals bij Ajax en FC Heerenveen, dat de spelers andere activiteiten gaan doen buiten het voetbal om zo ook andere prikkels te krijgen vanuit verschillende sporten.”

Vereist dit een bredere visie dan traditioneel?  

”Op de ALO krijg je dat al mee. Daar leer je die visie en je gaat je breed oriënteren. De ene keer loop je stage vanuit de ene visie, de andere keer weer een andere. Daar pik je voor jezelf de beste dingen uit, die je mee wilt nemen. Maar het is wel van nu om te leren dat het belangrijk is om met elkaar samen te werken en dat breed oriënteren goed is. Je merkt nu al op school dat iedereen heel andere dingen leuk vindt en dat ze verschillend gemotiveerd zijn, ook dat het elkaar versterkt. Dat geldt ook voor turnclubs. Bij het Platform Turnen Limburg zie je ook dat er verschillende visies zijn die elkaar aanvullen. Het is belangrijk om daarin open te staan, samen te werken en de goede dingen eruit te halen. Bijvoorbeeld bij het turnen heb je vaak een strakke choreografie, de kinderen moeten strak bewegen en er wordt heel erg op de uitvoering gelet, maar het zou juist leuk zijn om een keer wat losser te doen. Bijvoorbeeld, zoals nu kan met Tik-Tok en zo, ook een keer een simpel dansje te maken voor de lol, of iets anders waar ze toch een succeservaring mee hebben en heel veel plezier, maar wat toch ook een hoge belevingswaarde heeft voor het turnen, dans of choreografie in het algemeen.”

Hoe draagt dit dan bij aan talentontwikkeling?

“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een brede motorische ontwikkeling en een brede oriëntatie in sporten heel belangrijk is op jonge leeftijd en dat als je met verschillende basisvaardigheden bij verschillende sporten in aanraking komt, worden je eigen vaardigheden ook verder uitgebreid en kun je ze in verschillende situaties toepassen.” Zoals het voorbeeld van de judoka die na de clinic tegen jullie zei dat ze ernaast wil gaan turnen? “Wij denken dat dat een heel goede combinatie is. Turnen en judo zijn beide technische sporten en je merkt dat een kind dat veel technische aanwijzingen krijgt bij judo, ook het turnen snel oppikt. Het lijkt ons daarom een heel goede combinatie die twee sporten.”

 

Hoe hebben jullie zelf de judo-turnclinic beleefd?

“Het was de eerste keer dat we zo’n clinic gaven, het was best een beetje spannend, maar we hadden er van tevoren goed over nagedacht hoe we het uitdagend konden maken, hoe je er voor de kinderen veel intensiteit in kon leggen. Passend bij het niveau, want je weet niet welke niveaus je allemaal binnen krijgt, maar je weet wel dat ze allemaal goed met technische aanwijzingen kunnen omgaan. Ze vonden het heel leuk. De tijd was eigenlijk nog te kort. We moesten echt zeggen dat het wel klaar was, toen ze moe werden. Dan gaan ze fouten maken en is er meer kans op ongelukken, want ze hadden al een hele dag gesport. Maar het was van: ‘Nee, nee, we willen nog doorgaan…” Ze vonden het echt erg leuk. Ouders hebben we niet meer gesproken, want door Corona werden de kinderen bij de deur afgezet en afgehaald. Wel kregen we van de begeleiders zelf complimenten. Dat het heel leuk was, uitdagend en dat het een goed beeld gaf van wat je bij turnen allemaal doet. Wij zouden het ook heel leuk vinden om het vaker te doen. Iedereen heeft er plezier in.”

Dit is nu mooie inspiratie voor de sportwereld?

“Dat is zeker nodig, het leeft erg in Limburg, maar daar moet het niet alleen blijven. Vanuit de Nederlandse overheid hoor je steeds meer dat er behoefte is om dit idee aan kruisbestuiving voor talentontwikkeling op te pakken, waarbij sporten elkaar versterken en expertise verbinden. Kinderen moet je breed oriënteren in de sport. Die plannen moeten wel uitgevoerd worden. Wij hebben zeker de ambitie om hiermee door te gaan en er nog verder in te groeien. Als je een turnclinic wilt hebben of je eigen sportclub wil versterken, staan wij er zeker voor open om te inspireren hoe dit zou kunnen of om een clinic te komen geven. Als je ons vraagt, help je ons zo ook om geld bij elkaar te brengen voor onze Olympische droom in Tokyo.” 

Hoe ervoeren jullie de Corona-crisis tot nu toe? 

“Onderweg naar de Spelen die deze zomer gehouden zouden worden in Japan, zijn we een tijd in Korea geweest voor studie. De Corona-crisis verliep daar heel anders dan hier. Behalve de scholen was alles open. We konden toch heel veel doen. Sporten was binnen helemaal gesloten, maar wat je daar zag, was dat iedereen buiten ging sporten. Er waren fitnessplekken onder bruggen, op elke hoek van de straat kon je gratis fitnessen of andere vormen van bewegen doen. Je zag ouderen, jongeren, iedereen van elke leeftijd sporten en het was heel mooi om te zien dat mensen het zo oppakten. Dus als alles hier toch nog een keer dicht mocht gaan, weten we wat we wel kunnen doen: lekker buiten in het park sporten of rennen. Je ziet ook hier dat turnverenigingen kennis hebben gemaakt met buitensporten, er werden vaak filmpjes gedeeld en je zag veel inspiratielessen. Dus als er een tweede lockdown mocht komen, zijn er genoeg alternatieven om fit te blijven.”

Als de deur dicht gaat, moet je de ramen openen?

“Ja, dat klopt. Het buiten sporten en online lessen zal blijven toenemen en dat vinden wij ook leuk. Online sporten is ook een nieuw fenomeen. Er werd in Korea heel veel aangeboden op internet en dat was wel een heel mooie oplossing. Het is dé kans voor clubs die het moeilijk hebben, tijdelijk dicht moeten of zelfs op zouden houden, om ook verder te kijken naar de mogelijkheden die andere sporten bieden of leren, – zoals tennis of atletiek wat echte buitensporten zijn -, net als wij nu met deze clinic deden met judo èn turnen want het is uiteraard wederzijds. Bijvoorbeeld het polsstokhoogspringen uit de atletiek heeft veel dezelfde trainingsvaardigheden als turnen. De polsstokhoogspringers van Unitas kwamen vroeger bij ons in de turnhal meetrainen, krachttraining doen, maar ook techniek. Een omgekeerd zijn er veel turnsporters die deze sport gingen beoefenen en zich succesvol verder in ontwikkelden.”

Hoe staat het nu met jullie Olympische droom?

Peltrera: “Zoals het er nu uitziet, gaan de Spelen door in 2021. Dat is zo naar ons vrijwilligers gecommuniceerd. Mij is gevraagd om aan te geven of ik volgend jaar nog wil helpen. Dat wil ik nog steeds graag. Er zijn nu online vrijwilligerstrainingen en eind oktober heb ik er weer één met Tokio. Ik heb al een e-learningsessie gekregen. Die moest je voor jezelf doorwerken: filmpjes, een boek en nog meer over de geschiedenis van de Spelen, waar het bij de Spelen om draait, maar ook hoe je hulp moet bieden aan mensen en specifiek de omstandigheden in Tokio, waar je te maken krijgt met heel warm weer en wat je daarmee moet doen. Tot nu toe was de training algemeen en de specifieke training voor de taak zelf moet dus nog komen.” Falize: “Ik hoop natuurlijk mee te gaan, dus ik hoop dat het doorgaat. Ik heb al een aantal kaarten, voor het veldrijden, mountainbiken met Matthieu van der Poel, zwemmen, atletiek en ik hoop natuurlijk kaarten te krijgen voor het turnen. Ik ga me daar, als ik niet met Livia ben, een maand lang ook zeker vermaken.

Jullie kunnen in 2021 Tokio dichterbij brengen!

Peltrera: “Als topturnster waren de Spelen in Japan mijn ultieme droom. Door blessures heb ik moeten stoppen, maar nu ik geselecteerd ben als event-vrijwilliger door de organisatie kan ik die droom alsnog waarmaken. Ik zal in het Ariake Gymnastics Centre in Tokio staan en alles van dichtbij zien en meemaken. Omdat het lastig is om te reizen zullen er niet veel Nederlanders heen kunnen gaan. Ik hoop dat mensen mij willen steunen om het mogelijk te maken dat ik juist voor hen kan laten zien hoe het er in Tokio aan toegaat en de sfeer daar kan overbrengen, omdat ik ook op social media en in mijn blog actief zal zijn. Ik ben nog steeds op zoek naar sponsoren die me willen helpen bij m’n reis. Dat heeft nu allemaal stil gelegen, dus ik wil graag aangeven dat alle hulp nog welkom is voor mijn Olympische droom. Ik heb tot nu toe één heel aardige sponsor met hart voor de sport, Vekoma uit Vlodrop, maar ik hoop dat het er nog meer worden, zeker nu mensen zich afvragen of het nog wel doorgaat allemaal. Want vrijwilligers moeten alles zelf betalen.” 

Wordt vervolgd. 

Meer info over de turnclinics en de ‘Road2kyo 2021’ van Livia Peltrera en Jim Falize kun je vinden op hun website en social media. Meer weten over de ALO bij de Fontys Sporthogeschool kun je vinden o.a. op de website Fontys Sportfolio en de hoofdwebsite van Fontys.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit foto’s/beelden/beeldcitaten: © Judovereniging Stella Duce Venlo (cover); turntrainers © Livia Peltrera & © Jim Falize/Fotograaf: © Roy Westheim

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.