Bewegingsdocente Phemia de Boer enthousiast over bijscholing Ismakogie Bewegingsleer in Putten

Bewegingsdocente Phemia de Boer enthousiast over bijscholing Ismakogie Bewegingsleer in Putten
Persfoto © Ismakogie Nederland | Fotograaf © Annemieke Carbo: Indruk bijscholing Ismakogie Putten 2020

PUTTEN – Eén van de activiteiten die Corona-proof doorgang vinden in deze periode is de bijscholing Ismakogie in Putten voor trainers, coaches en docenten die werken in de sportwereld, onder leiding van docente Margo Raaijmakers. Phemia de Boer, dans/beweegdocente en 50+ sportfit-coach, neemt deel en doet verslag voor GymPOWER. Ze beschrijft enthousiast haar ervaringen en inzichten op de eerste twee van de lesdagen die gehouden worden op de zaterdagen tussen 10 oktober en 7 november 2020. Ze deelt haar impressies en inspiratie voor wie graag wil weten of deze cursus de moeite waard is voor trainers en coaches in de dans- en sportwereld.

Voor de geroutineerde lesgever is dit het zeker: “Een hele dag bezig zijn met hele subtiele bewegingen. Absoluut geschikt voor heel velen, jong en ouder, ook in deze Corona-tijd. Wat mooi dat je dit kunt doen op anderhalve meter afstand van elkaar, zonder al te veel te verplaatsen in een zaal. Een prachtige aanvulling op bewegen en alle sport binnen deze tijd. Zeer goed toepasbaar! ‘Back to basics’ van het bewegen!”

10 oktober 2020 – Dag 1: ‘Het grote belang van goed gebruik voeten, knieën en heup’

“De aankondiging van de bijscholing Ismakogie van vijf dagen inspireerde mij. In september 2019 maakte ik persoonlijk kennis met deze richting van beweegvormen op het Congres Ismakogie in Putten. Ismakogie was tot op dat moment een totaal onbekend gegeven voor mij. Terwijl het blijkbaar al lang bestaat. Het is geen ‘zweverig’ geheel, maar een Europese bewegingsleer van origine. Professor Anne Seidel ontwikkelde het in Oostenrijk in de jaren vijftig en zestig. In mijn  omgeving bleek de naam niets te zeggen.

Na kennismaking in september 2019 te Putten, voelde het voor mij uitnodigend om mijn  eigen leerlingen een klein deeltje van mijn ervaring mee te laten proeven. Ook bij andere scholingen, die ik volg, laat ik mijn leerlingen over het algemeen een beetje proeven van wat ik leerde bij het Congres Ismakogie. Het is fijn en een reden tot uitdaging als beweegdocente. Het was ook direct aanleiding om nu de vijfdaagse scholing absoluut te willen volgen. Je kunt weliswaar al vele jaren lesgeven. In mijn ogen is verbreden van kennis altijd goed en belangrijk.

Voortschrijdend inzicht in aanpak van lesgeven blijft  en houdt mij als beweegdocente scherp. Bij veel van mijn disciplines in beweeg lessen ga ik uit van grote en ruime bewegingen van het lichaam: dans, aerobics, Pilates, wandelen, MbvO… Uiteraard komt daar concentratie en aandacht aan te pas. Ismakogie blijkt een discipline, welke juist aandacht geeft aan de kleinere, subtielere beweegvormen en deze veel inhoud geeft. Het voelen van de bewegingen is daarbij essentieel. Absolute concentratie en aandacht naar de subtiel uitgevoerde opdrachten blijken in praktijk best lastig.

De ontvangst in Putten was prima en gezellig. Na twee uur treinreis voelde dat erg welkom op deze eerste cursusdag. Met mijn vanzelfsprekende aandacht voor de Corona-maatregelen zag ik ruimte en frisse lucht in de locatie. Daarbij ervaring van kleine groep en op veilige afstand van elkander. We waren allen vroeg uit de veren om op tijd aanwezig te zijn. Allen kwamen van ver. Docente Margo heeft echt mijn hart gestolen. Zij brengt de Ismakogie niet als strikte vorm van bewegen. Nee, zij geeft les in de discipline, maar staat daarbij open voor ook andere inzichten.

Dat maakt deze bijscholing voor mij bijzonder. Niet een cursus waarin even ‘verteld’ wordt hoe je het moet doen, maar een docente die mee doet groeien wat er bedoeld wordt in het hoe van de beweegvorm Ismakogie. In deze scholing krijgen wij maar klein deel mee. Het geeft evenwel voldoende om ook deelnemers van onze eigen lessen het te laten ervaren. In het kort even deze eerste bijscholingsdag door… Theorie is door ons terug te vinden in het  begeleidende basisboekje. Maar theorie toepassen in praktische vormen vandaag belangrijk. Het zelf ondervinden onder deskundige begeleiding. Met name aandacht voor voeten, knieën en heupen op deze dag. Het grote belang van goed voetgebruik. Of je nu staat, ligt of zit. De consequenties die dit meebrengt voor het gebruik van je lijf.

Met grote aandacht ervaren wij zelf hoe het voelt. Zoals de docente aangeeft, is vanzelfsprekend dat zelf ervaren het beste overdragen garandeert naar onze leerlingen. Vragen die de zeer geïnteresseerde deelnemers vandaag aan de orde brachten, werden tevens doorgenomen. Het zal duidelijk zijn dat alle deelnemers bij de bijscholing kennis hebben van het menselijk lichaam. Brainstorming voelde dan ook uitnodigend, zowel voor de docente als de overige deelnemers. Komende week huiswerk om de oefeningen nog eens zelf te ervaren en evt. ook toe te passen binnen onze eigen lesgeven. Dan zaterdag a.s. weer vroeg op en de ervaringen mee nemen naar de tweede lesdag.”

17 oktober 2020 – Dag 2: ‘Het effect van aandacht voor de kleine spieren op zelfvertrouwen’

“Gelukkig konden wij vandaag doorgaan met de scholing Ismakogie in Putten. Met in achtneming van de Corona-voorschriften, omdat we het belangrijk vinden rekening te houden met elkaar en anderen. Allemaal op veilige anderhalve meter afstand van elkaar, met mondkapjes op in een goed geventileerde grote ruimte, een beperkt aantal deelnemers en bovenal en goed blijven nadenken voor ieders veiligheid. Ook vandaag opnieuw veel geleerd. De  praktische aandacht naar aanpak van de kleine spieren.

Dit onderscheidt in mijn ogen ook de aanpak van Ismakogie met veel andere opleidingen die ik heb gevolgd. De effecten die dit kent op houding/spiergevoel en niet te vergeten daardoor ook zelfvertrouwen. De gevolgen van ‘het zijn de kleine dingen die het doen’, ging diverse keren door mijn hoofd vandaag. Hoe toepasbaar is dit voor veel beweegdocenten binnen hun gebruikelijke lessen. Brainstormend met overige deelnemers proef ik soortgelijke inzichten. De docente geeft ook voldoende ruimte het ons in herhaling te laten ervaren. Zoals zij aangeeft: “De herhalingen laten het ons van binnenuit ervaren.”

De groep met zeker anatomische kennis is ook super. Vragen en antwoorden komen dan ook echt goed tot zijn recht. Ook het samen nadenken over voortschrijdende inzichten nadat Anne Seidel de Ismakogie tot leven bracht. Dat Ismakogie veel meer bekendheid zou moeten verkrijgen staat voor mij buiten kijf. In de huidige tijd is het individueel bewegen belangrijker geworden. Ik zie dat Ismakogie daarin een belangrijke bijdrage kan leveren. Het is voor alle leeftijden geschikt. Inhoudelijk was de aandacht vandaag op herhaling van de ervaringen en kennis die wij afgelopen week meegemaakt hadden.

Daarna verder aandacht in praktijk op diverse manieren om eenzelfde gevoel te verkrijgen met aanpak van kleine spieren die niet zo vaak diepe aandacht verkrijgen. Afgelopen week heb ik, net als de overige cursisten, wat oefeningen met mijn eigen leerlingen onder de loep te nomen op praktische maar ook theoretische wijze. Het heeft mij als deelnemer van de scholing, maar ook als leidinggevende in mijn lessen gelegenheid gegeven intenser in te gaan op het gebruik van ons lichaam.

Dit samenspel van leerlingen, juf en juf als deelnemer van nog meer scholing van het ‘bewust bewegen’ is prachtig. Ik geef nu veertig jaar bewegingsleer, maar voel dat ik hier nog steeds veel leer. Ook de komende week zal de tip van onze docente Margo om te blijven oefenen en te ervaren wat het met ons doet voor mij belangrijk zijn. Ze is een geweldig docente die weet wat zij vertelt, met veel knowhow. Het was de moeite meer dan waard om weer naar Putten af te reizen. Al nam ik dit keer wel de auto, vanwege de verscherpte Corona-maatregelen. Op naar komende lesdag!”

Gezien de grote belangstelling uit het hele land zou het mooi zijn als er meer van deze meerdaagse bijscholingen vanaf volgend jaar worden georganiseerd in meerdere regio’s in Nederland, maar dan moet je wel geschikte locaties voor hebben. Voor nu nog drie zaterdagen te gaan in Putten. Meer informatie is te verkrijgen via mail secretariaat@ismakogie.nl of te vinden op de website of de Facebook-nieuwspagina van Ismakogie Nederland.

Artikel © GymPOWER | Credit verslag © Phemia de Boer/Phemia Move | Credit persfoto’s: © Ismakogie Nederland/Fotograaf © Annemieke Carbo; Credit beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Margo Raaijmakers van Beauty- en Ismakogie-praktijk Margo

2 thoughts on “Bewegingsdocente Phemia de Boer enthousiast over bijscholing Ismakogie Bewegingsleer in Putten

  1. Ik hoop dat er heel veel van de ismakogie-oefeningen door gegeven worden. En vooral het erbij vertellen dat dit alledaagse oefeningen zijn, zonder franje, maar oh zo bruikbaar. Geniet nog 2 zaterdagen van de lessen van Margot!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.